Alphen aan den Rijn

Terugblik 2023

Door Yvonne Vellekoop

Verslag excursie Westeinder Rondvaart, Aalsmeer

Op donderdagmiddag 25 mei 203 maakten we een rondvaart over de Westeinder Plassen bij Aalsmeer. We vertrokken met een open boot vanaf de steiger bij de Historische Tuin. De schipper vertelde ons met veel humor over de geschiedenis van de tuinbouw in dit gebied. Op de eilanden waar we langs kwamen werden van oudsher Seringen en Viburnums gekweekt. De bloeiende takken werden verhandeld, iets wat nu nog op kleine schaal gebeurd. Verschillende eilanden worden nu als natuurgebied ingericht, om de biodiversiteit te stimuleren. We gingen bij een eiland aan wal, hier was een soort natuurtuin, waar we koffie en thee kregen. Na nog een stuk gevaren te hebben gingen we bij een ander eiland aan wal, waar een tuin was met bijzondere struiken en bloeiende planten. Er was tevens een variatie aan eetbare gewassen, zoals frambozen en groenten. Het was leuk om hier rond te kijken en even de benen te strekken. Na nog een mooie tocht over een grote plas met fraaie woonboten waren we rond kwart over 3 weer terug bij het Praamplein. Sommigen van onze groep gingen nog iets drinken bij Café Het Tuinhuis of museum de Historische Tuin bezoeken, anderen vertrokken weer naar huis.

Excursie naar 2 tuinen in Hillegom

Op vrijdagmiddag 7 juli 2023 bezochten we 2 tuinen die qua stijl niet meer verschillend konden zijn. De eerste tuin, van Anneke ter Haar, ligt in het buitengebied met uitzicht over de bollenvelden. De grote tuin ligt rondom het huis en heeft mooie borders op kleur. De stijl is Engels te noemen, met veel bloeiende vaste planten, mooie gazons, hagen en bomen. Anneke heeft een goed gevoel voor mooie combinaties in blad- en bloemkleuren, zodat zelfs op de warme zomerse dag waarop wij de tuin bezochten, er veel te bewonderen was. Omdat de tuin op zandgrond ligt was er wel af en toe gesproeid met water uit de sloot die langs de tuin ligt, zodat alles fris en fleurig was gebleven. Na een rondleiding door de tuin streken we neer onder parasols met een prachtig uitzicht over de grote tuin. We kregen koffie en thee met zelfgebakken taart erbij. Tegen half 3 vertrokken we naar de tuin van Ben Keijzers, gelegen aan de andere kant van Hillegom, wederom met een mooi uitzicht, maar deze keer over een natuurgebied. Deze tuin ligt gedeeltelijk langs een dijk en loopt daar sterk af. Op het laagste punt zijn een paar vijvers aangelegd met mooie waterplanten erin. Ook bij Ben werden we gastvrij ontvangen en kregen we een rondleiding door de tuin, waarin veel bloeiende Dahlia’s, Salvia’s en andere kleurrijke planten te bewonderen waren. Ben heeft veel interesse in planten en tuinieren en is altijd op zoek naar iets nieuws, zodat we van de ene verbazing in de andere vielen. Ben kon er ook heel geanimeerd over vertellen en tips geven over stekken en zaaien, zodat we ons geen moment verveelden. Vanwege de hitte moesten we wel steeds de schaduw opzoeken, wat geen probleem was dankzij de grote struiken en bomen in het achterste deel van de tuin. Als afsluiting dronken we nog iets fris in het ruime tuinhuis.

De excursie naar Juul’s Landje in Boskoop is helaas door omstandigheden niet doorgegaan. We zullen proberen om dit een in ander jaar weer op het programma te zetten.