Alphen aan den Rijn

maart 2021

Diverse natuur- en tuinorganisaties doen een beroep op gemeentelijke politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 aandacht te besteden aan een groene leefomgeving. Volgens de acht organisaties verdient groen meer aandacht omdat het kan bijdragen om problemen op het gebied van klimaatadaptatie aan te pakken en om de biodiversiteit te versterken. In dit manifest bieden zij ondersteuning aan om een groene leefomgeving – in de private en publieke ruimte – in de partijprogramma’s handen en voeten te geven.

De organisaties die het manifest hebben opgesteld zijn AVVN samen natuurlijk tuinieren, IVN natuureducatie, KMTP/Groei&Bloei, KNNV, NL Greenlabel, Stichting Steenbreek, Velt en Vogelbescherming Nederland.


Tegel er uit zaad er in!

Door Gerda Siereveld namens diaconie Goede Bron

Wees er BIJ voor de Voedselbank! De zomer lijkt nog ver weg, maar komt sneller dan we denken. Kerk in actie heeft een actie gestart en die willen wij met de diaconie Goede Bron graag ondersteunen! We gaan bloemenzaadjes verkopen en de opbrengst van de verkoop gaat naar de voedselbank Alphen e.o., die het goed kan gebruiken in deze moeilijke tijd. Vanaf 21 maart kunt u zakjes BIJ-vriendelijke bloemenmengsels bij ons kopen. Doet u ook mee? Het zaadzakje wordt geleverd door een gerenommeerde zaadteler, bevat uiteraard zaai-instructies en is genoeg voor ongeveer 3 m 2 Eén zakje kost € 2,50, drie zakjes kosten € 7,00 en 11 zakjes € 25,00.

Nu zult u misschien denken, wat moet ik met 11 zakjes doen? Wel, u kunt de zakjes uitdelen aan gemeenteleden/familie/buren of geven aan een school of instelling bij u in de buurt. Dan verspreiden we met z`n allen de bloemenzaadjes en vinden ze vast wel goede aarde! De stoeptegel eruit en bloemenzaadjes erin, de bijen en vlinders zullen er blij mee zijn en het is een lust voor het oog! Met elkaar kunnen we de wereld een beetje mooier maken! De zaden kunnen besteld worden door een e-mail of een appje te sturen naar Gerda of Nieske: met uw naam, adres, aantal zakjes. Graag betaling op rekeningnummer: NL 97 INGB 0002 395.338 t.n.v. Prot. gem. Alphen O/R inzake de Bron o.v.v. Wees er Bij. Of via de app en dan sturen wij een betaalverzoek. De zakjes kunnen worden opgehaald na de diaconale zondagsdienst van 25 april, of op uw verzoek brengen wij het bij u thuis. Bestellingen ontvangen we graag voor 10 april. Alvast bedankt voor uw steun aan de Voedselbank Alphen e.o.

gerda.siereveld(at)gmail.com  diaken

 


Inspiratie voor waterprojecten in de tuin

Kijk bij huisjeboompjebeter.nl/regenwaterberging

of bij Iris Veltman bij haar regentuinideeën


Groen om te doen

Onder de titel Groen om te doen, verzamelt het IVN allerlei leuke doe-tips voor in de tuin (park, of balkon). Zeker nu leuk om te doen met kinderen, leerzaam en buiten. Lees verder


Tuiny Forest

Voeg kleur, geur en leven toe aan jouw tuin met Tuiny Forest, een inheems bos op tuinformaat. Met dit pakket vol biologisch gekweekte planten van eigen bodem leg je in een halve dag een microbos van 6m² aan. Houd er rekening mee dat veel van de aangeboden bomen en heesters heel groot worden. Normaal planten we niet zo veel bomen en struiken op zo'n klein oppervlak. Het gaat elkaar verdringen en je zult veel moeten snoeien.  Lees verder


De Levende Tuin

Branchevereniging VHG heeft een handboek gemaakt over De Levende Tuin.Boordevol tips over hoe je je tuin kan vergroenen.
Er is ook een digitaal inkijkexemplaar beschikbaar. 

Wat is een levende tuin?

  • een tuin waar mens en dier zich thuis voelen
  • een tuin die opgebouwd is uit gerecyclede materialen
  • een tuin voor vlinders en vogels
  • een tuin gemaakt van duurzame materialen
  • een tuin die milieu sparend is

Onderwerpen van het handboek zijn:

  • hoe richt je je tuin zo in dat deze aantrekkelijk is voor insecten
  • hoe maak je een vlindervriendelijke tuin
  • welke duurzame producten kun je gebruiken om je omgeving vriendelijk te maken voor vogels, egels, vlinders, bijen

Ook water in de tuin is belangrijk om een levende tuin te krijgen. Er is een Handboek voor de Watervriendelijke Tuin samengesteld. U kunt dit handboek downloaden via handboek tuin 


Buxus met rupsen?

Heb je last van schimmel of rupsen in jouw Buxus? Lees de blog van Afra voor meer informatie en verzorgingstips


Ahhhh, de Buxus is kaal

Door Yvonne Vellekoop

In Alphen aan den Rijn is de buxusrups erg actief en vreet hele buxushagen kaal. Ik las op internet dat deze uit Japan afkomstige exoot al in 2007 in Duitsland langs de Rijn is waargenomen en de Rijn blijkt te volgen in zijn verspreidingsgebied. Er stond ook een leuke tip over hoe de rups op een milieuvriendelijke manier kan worden bestreden. Als je de schade hebt waargenomen (vreterij aan de buxus waarbij alleen de nerven overblijven) en misschien zelfs ook de rupsen met hun groene schutkleur hebt ontdekt, dan kun je mottenballen in de Buxus hangen. De rupsen vluchten dan uit de Buxus en je kunt ze dan met de stofzuiger opzuigen. Dit kun je na tien dagen herhalen, als er weer eitjes uitgekomen zouden zijn met nieuwe rupsen. De stofzuigerzak kun je daarna het beste verbranden of in een afgesloten zak bij het restafval doen. De mottenballen werken nog beter als je plastic om de Buxus doet. Ik zag dat Groei&Bloei Echt ook een uitgebreid verhaal hierover heeft op de site.


Tussen groen en grijs

Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland

Jeanet Kullberg, 2016

Uitgave van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Willen we graag groenere en misschien ook mooiere tuinen in de woonomgeving, dan begint het met begrijpen waarom tuiniers en tuinbezitters de dingen doen die ze doen of juist nalaten.

Download het verslag van het onderzoek.


Welke tuin wil er op de foto?

Door Caroline Piek

Ik ben op zoek naar mensen in (de regio) Alphen aan den Rijn die een fotogenieke tuin hebben en die deze graag willen laten fotograferen. Ik wil namelijk graag mijn archief met tuinfotografie uitbreiden. De foto's plaats ik voor verkoop op de beeldbank Visions Pictures en het kan zijn dat ik bepaalde tuinreportages aanbied aan bijvoorbeeld het tijdschrift Groei & Bloei of Buitenleven.

Wil je Caroline helpen? Neem contact met haar op

Caroline Piek Photography | www.carolinepiek.nl | T: 06-20848462


Handleiding voor het snoeien van leifruit

Jaren geleden alweer heeft de heer Jan Freriks voor Groei&Bloei een handleiding geschreven over het snoeien van leifruit. Hiermee wil hij graag de kennis in stand houden die er over de 'Franse snoei' is ontwikkeld. In 2008 is de handleiding gedigitaliseerd. Graag deel ik deze kennis met u. U kunt het document downloaden door op de link te klikken. 

Handleiding voor het snoeien van leifruit
door J.M. Freriks