Alphen aan den Rijn

Excursies 2023

Yvonne organiseert de excursies. Ze heeft voor dit jaar drie interessante excursies voor ons uitgezocht. De excursies zijn wisselend van lengte, sommige duren een paar uur, anderen bijna de hele dag. Soms dichtbij, soms ver weg. 

Heb je geen vervoer, dan kun je met iemand meerijden. We organiseren een carpool. We geven aan hoeveel de reiskosten zullen zijn per auto. Dit deel je door het aantal meerijders en verreken je direct met de chauffeur. Een week voor de excursie ontvang je een bericht met de autoindeling. Check wel even de inzittendenverzekering voordat je jezelf aanmeldt als chauffeur.

Excursie Westeinder Rondvaart

►Donderdag 25 mei van 13:30 tot 15:15 uur
Praamplein 1
1431 AN Aalsmeer
Prijs leden € 15 p.p. niet-leden € 20
Carpoolkosten per auto € 5

Vanaf de Historische Tuin in Aalsmeer gaan we een rondvaart maken met een open boot over de Westeinderplassen. We varen langs vele eilandjes waarop nog de teelt van Viburnums en seringen te zien is, die hier van oudsher worden gekweekt. Op twee eilandjes zijn mooie tuinen aangelegd en daar gaan wij aan wal. We worden ontvangen door de eigenaar die iets vertelt over de tuin. Ook krijgen we in één tuin koffie/thee. Laat je verrassen door de natuur vanaf het water en vaar gezellig met ons mee. Ook voor mensen die minder goed ter been zijn is deze excursie mogelijk. Er zijn ruim voldoende gratis parkeerplaatsen op het Praamplein., waar vandaan het een korte loopafstand is naar de Historische Tuin en de opstapplaats van de boot. Het is ook mogelijk op eigen gelegenheid 's morgens Museum De Historische Tuin of het Flower Art mseum nog te bezoeken en een lunch of drankje te gebruiken in restaurant Het Tuinhuis voor een hele dag uit. 
 

Twee tuinen in Hillegom

► Vrijdag 7 juli 2023 van 13:00 tot 16:00 uur 
tuin 1: Anneke ter Haar, Frederikslaan 4, 2182 DD Hillegom
tuin 2: Ben Keyzers, Oude Weerlaan 55, 2181 HZ Hillegom
Prijs leden € 6, niet-leden € 8,-
Carpoolkosten per auto € 5,50

De twee tuinen die we deze middag bezoeken zijn heel verschillend. Om 13:00 uur worden we ontvangen bij Anneke Ter Haar, die hier al 38 jaar tuiniert tussen de bollenvelden. Omdat het nogal kan waaien heeft de tuin rondom een windsingel van bomen en struiken. Door de jaren heen zijn er borders op kleur aangelegd met veel vaste planten. Achterin de tuin zijn drie pilaren met rozen, er is een hosta-verzameling en een tuinhuisje met rustplek. De rweede tuin ligt aan de andere kant van Hillegom en is van voormalig beroepskweker Ben Keyzers. Hij heeft nog steeds veel liefhebberij in het kweken van vaste planten, éénjarigen en kuipplanten, waarvoor hijook een ruime kas heeft. In deze kleurrijke tuin vinden we een verzameling Fuchsia's, Alstroemeria's en Salvia's. In beide tuinen krijgen wij koffie/thee of iets fris aangeboden en een rondleiding. Tevens zijn er stekjes te koop.
Rond 16:00 uur vertrekken wij weer.

Juul's landje

Helaas gaat deze excursie wegens ziekte niet door!


Juul's Landje, Toegangseweg 10A, 2271 XM Boskoop
prijs leden € 1,50 niet-leden € 2,00
Carpoolkosten € 1,50 per auto

Op Juul's landje gelegen in kwekersdorp Boskoop, leven allerlei dieren, er is een voedselbos, pluktuin en een blauwe bessen hoek. De principes van de permacultuur worden hier toegepast en er zijn bijenvolken die zorgen voor een goede bestuiving van de fruitbomen en -struiken. Jongeren met moeilijk gedrag en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier een dagbesteding. Zo leren ze zaaien, verspenen, gewasonderhoud en het oogsten van groente en fruit. Daarnaast voeren ze de dieren en helpen bij het maken van jam, appelmoes, vruchtensappen etc.
We krijgen een rondleiding in deze bijzondere tuin waarin van alles te beleven en proeven is. In de nazomer beginnen in het voedselbos de notenbomen vruchten af te werpen. Ook zijn er veel soorten eetbare bloemen en bessen. Bij een kopje koffie of thee proeven we iets van de oogst en genieten van de mooie omgeving. Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen in deze tuin, we laten ons verrassen.