Alphen aan den Rijn

Excursies 2024

Yvonne organiseert de excursies. Ze heeft voor dit jaar vier interessante excursies voor ons uitgezocht. De excursies zijn wisselend van lengte, sommige duren een paar uur, anderen bijna de hele dag. Soms dichtbij, soms ver weg. 

Heb je geen vervoer, dan kun je met iemand meerijden. We organiseren een carpool. We geven aan hoeveel de reiskosten zullen zijn per auto. Dit deel je door het aantal meerijders en verreken je direct met de chauffeur. Een week voor de excursie ontvang je een bericht met de autoindeling. Check wel even de inzittendenverzekering voordat je jezelf aanmeldt als chauffeur.

Excursie Kwekerij Van Ooi

DEZE EXCURSIE GAAT DOOR FAMILIEOMSTANDIGHEDEN NIET DOOR

Wil van Ooi kweekt al bijna 40 jaar bomen en heesters op deze kwekerij van 2 ha. Vooral de Kornoelje (Cornus) heeft zijn interesse en hiervan heeft hij een sortiment van wel 225 soorten. In de maand mei bloeit hiervan bijvoorbeeld de Cornus kousa. Er zal tevens veel bloei te zien zijn in de Magnolia-collectie, een andere specialisatie van Wil van Ooi. Hiervan staan er zo'n 80 soorten als moederplanten op de kwekerij, zodat er steeds stekken afgehaald kunnen worden. Tijdens de rondleiding lopen we langs tunnelkassen waarin de bomen en struiken worden opgekweekt.
Zie je iets moois, dan kun je het direct aanschaffen. Pinnen is hierbij niet mogelijk.
 

Weleda tuin

► Vrijdag 24 mei van 10:00 tot 12:00 uur 
Platinastraat 161, 2718 SR Zoetermeer
Prijs: gratis
Carpoolkosten per auto € 6

In de kruidentuin die we bezoeken in Zoetermeer worden medicinale planten gekweekt en gebruikt voor de huidverzorgingsproducten van Weleda. Denk hierbij aan Calendula, Arnica en wilde roos. De tuinman Jan Graafland geeft ons een rondleiding en hierbij komen we meer te weten over de biodynamische wijze van kweken en de rol die bijen hierin spelen. De tuin is 1 ha groot en bevat productievelden maar ook meer natuurlijke gebieden. Er is een warme kas voor tropische planten en een koude kas ter bescherming tegen kou en wind. Er wordt circulair gewerkt en composteren is een belangrijk onderdeel hiervan. We krijgen bovendien een verrassing mee naar huis.

Excursie Hortensiakwekerij Van Klaveren

►Zaterdag 13 juli van 10:00 tot 12:00 uur
Hortensiakwekerij Van Klaveren, Hoofdweg 125-127, 1424 PE De Kwakel
prijs leden € 1,50 niet-leden € 2,00
Carpoolkosten € 4 per auto

Van Klaveren Plant is een moderne Hortensiakwekerij, waar een groot assortiment gekweekt wordt, zowel in kassen als buiten. Dit doet Van Klaveren Plant al meer dan 40 jaar. Deze planten zijn niet alleen bedoeld om in tuinen te zetten, maar ook voor snijhortensiateelt. Door veredeling en selectie zijn zeer bijzondere rassen ontwikkeld, wat denk je bijvoorbeeld van een hortensia met blauwe bloemen en zwarte stengels genaamd 'Black Steel Blue' of een dubbelbloemige roze met de naam 'Papillon'? Ook pluimhortensia's, randbloeiers en de bekende 'Annabelle' worden hier gekweekt. Govert Buijs ontvangt en vertelt ons over deze kwekerij , waar een nieuwe gasloze kas te bewonderen is. We bekijken ook de collectietuin.
Ten slotte kunnen we een hortensia aanschaffen voor onze eigen tuinen. Hierbij is pinnen niet mogelijk.

 

Excursie Siertuin Serenus van Boskoop

►Zaterdag 24 augustus van 10:00 tot 12:300 uur
Rijneveld 63 Boskoop
prijs leden € 5 niet-leden € 6
Carpoolkosten € 4 per auto

Siertuin 'Serenus van Rijneveld' is mooi gelegen in Boskoop, midden in het kwekersgebied. De eigenaren hebben een passie voor tuinieren, zodat er door de jaren heen een bloemrijk paradijsje is ontstaan. Huis en tuin zijn omgeven door sloten en op de voedzame Boskoopse grond willen veel planten wel groeien. Je ontdekt de ene verrassing na de andere. Eind augustus is de tuin weelderig gevuld met onder andere bloemen en siergrassen. We krijgen een rondleiding en koffie of thee met iets lekkers erbij. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om lekker zelf door deze inspirerende tuin te dwalen. 
Na afloop is het mogelijk om op eigen gelegenheid naar Plantentuin Esveld te gaan, die aan de overkant is.