Alphen aan den Rijn

Excursies 2022

Yvonne organiseert de excursies. Ze heeft voor dit jaar drie interessante excursies voor ons uitgezocht. De excursies zijn wisselend van lengte, sommige duren een paar uur, anderen bijna de hele dag. Soms dichtbij, soms ver weg.

Heb je geen vervoer, dan kun je met iemand meerijden. We organiseren een carpool. We geven aan hoeveel de reiskosten zullen zijn per auto. Dit deel je door het aantal meerijders en verreken je direct met de chauffeur. Een week voor de excursie ontvang je een bericht met de autoindeling. Check wel even de inzittendenverzekering voordat je jezelf aanmeldt als chauffeur.

Excursie Pluk & Proefwandeling in het Voedselbos

Zaterdag 30 april van 13:30 tot 16:00 uur
Dijk 10A
2731AA Benthuizen
Prijs leden € 14,50 p.p. niet-leden € 24,00

In Benhuizen is in de afgelopen jaren een weiland van ruim één hectare omgevormd tot een Voedselbos. Het land staat nu vol met fruitbomen, notenbomen, bessenstruiken, eetbare planten en kruiden. Het is een waar paradijsje aan het worden voor mens en dier. Verwacht hier geen keurig aangeharkte tuin, want de natuur is hier de baas! Tijdens de Pluk & Proefwandeling kun je op een leuke manier kennismaken met het Voedselbos. We krijgen een uitgebreide rondleiding met uitleg over verschillende eetbare planten die je direct zelf kunt plukken en proeven. Leuk, lekker en leerzaam. Dit principe is ook toe te passen op kleinere schaal, in je eigen (sier)tuin of volkstuin bijvoorbeeld. Juist in de lente is er veel lekkers te plukken in het Voedselbos, denk hierbij aan eetbare bloemen en kruiden. We worden ontvangen met koffie/thee en iets lekkers uit het Voedselbos. Na afloop van de rondwandeling sluiten we af met iets te drinken en eten wat ook vers uit het bos komt.
Tip: doe stevige schoenen aan, want we lopen over graspaden.

Kwekerij Kingfisher

► Vrijdag 20 mei 2022 van 13:30 tot 15:00 uur
Laag Boskoop 104A, Boskoop
Prijs leden € 1,50, prijs niet-leden € 2,-
Carpoolkosten per auto €3,50

Kwekerij Kingfisher kweekt op ambachtelijke wijze bijzondere vaste planten en schaduwplanten, voor de echte liefhebbers. Denk hierbij aan hosta's, maar ook varens, pioenen en bijzondere soorten vaste geraniums. In de moerplantenbedden zijn de vaste planten in volwassen afmetingen te bekijken. Dat geeft vast inspiratie voor het nieuwe tuinseizoen! Op de website van deze kwekerij kun je eventueel alvast het assortiment zien, waaronder mooie grassen en Agapanthus, maar zeker ook minder bekende planten. Ook heeft in Groei & Bloei een reportage over deze kwekerij gestaan. De planten staan grotendeels buiten, op een mooie locatie in het kwekersgebied van Boskoop. We worden ontvangen met een kopje koffie of thee.
Er kunnen planten worden gekocht, hierbij is pinnen niet mogelijk.

Tuinen voor en met vlinders

► Zaterdag 10 september 13:00 tot 16:00 uur Vlinders aan de Vliet, Veursestraatweg 195 A, Leidschendam en Hobbykwekerij De Aardigheyt, Noortheylaan 13, Leidschendam
prijs leden € 14,00, niet leden € 17,00 Carpoolkosten € 6,00 per auto

Tussen tropische planten fladderen ruim duizend vlinders van bloem tot bloem, op zoek naar voedsel. In deze overdekte vlindertuin van 1200 m2 kunnen wij ons verbazen over de veelkleurige insecten en andere dieren. De eigenaar van deze tropische tuin vertelt ons op gepassioneeerde wijze over de planten en dieren die hier leven. Daarna kunnen wij vrij rondlopen en fotograferen. Er zijn diverse plaatsen waar je even kunt gaan zitten en er kan een korte film worden bekeken. Als afsluiting drinken wij koffie of thee op het terras binnen of buiten. Na deze pauze vertrekken wij naar een tuin in de buitenlucht die op korte afstand gelegen is: Hobbykwekerij  "De Aardigheyt". De eigenaresse Madelein Vreeken geeft ons een rondleiding door haar tuin, waar zij  ook een kleine kwekerij bij heeft. In deze tuin zijn veel vaste planten te zien die in de nazomer uitbundig bloeien, in combinatie met siergrassen. Plantensoorten zoals de Pimpernel en Penstemon trekken veel insecten aan, waaronder vlinders. We krijgen hier koffie of thee en kunnen planten kopen. Hiervoor kan ook gepind worden.

Let op: in de tropische vlindertuin is het 24 graden, luchtige kleding is daarom aan te raden. Neem ook gerust een flesje koud water mee, vooral op een warme dag. Parkeren kan op beide locaties voor de deur.