Alphen aan den Rijn

Ledentuinen bezoeken in 2022

Annelies en Ina zijn samen de commissie ledentuinen. Zij zoeken de mooiste tuinen uit om samen te bezoeken en ze hebben drie prachtige tuinen gevonden om samen te bezoeken.

Van te voren aanmelden is noodzakelijk omdat we aan een maximaal aantal bezoekers gebonden zijn. Wil je je ook op tijd afmelden als je niet kunt, dan kunnen we de mensen op de wachtlijst benaderen voor het bezoek. Je kunt tot drie dagen van te voren aanmelden via de site, of door naar het secretariaat te bellen.

Graag vanaf een kwartier voor aanvang verzamelen bij Ina en Annelies, die buiten voor de tuin staan.

Bijzondere volkstuin die geen volkstuin is!

Tuin van Mevrouw M.Brokking

► Woensdag 8 juni, 19:30 uur
Leeuwerik 91, Leimuiden

Deze bijzondere volkstuin is zeer de moeite waard, dit is zeker geen doorsnee volkstuin, hier geen rijtjes met groenten en eenjarigen, hier wordt getuinierd op basis van permacultuur. Veel groenten en vaste planten
staan door elkaar, maar het maakt het niet rommelig. Hier is zoveel te zien, er zijn apart gestylde hoekjes met bloemstukken, zelfs een kasje. Er zijn veel fruitsoorten, bomen en daarnaast ook veel (eenjarige) planten en struiken voor bloemschikken. Hier val je van de ene verbazing in de andere.

Parkeren bij de tuin, Leeuwerik 1A, Leimuiden. Let op: Het is niet het volkstuincomplex aan de Kerklaan

A Garden Revisited

Tuin van de heer en mevrouw van Klaveren

► Woensdag 15 juni, 19:30 uur
Alida de Jongstraat 32, Alphen aan den Rijn

Deze tuin behoorde voorheen aan een lid van Groei & Bloei en is eerder door ons bezocht. De structuur van de tuin is hetzelfde gebleven, zo zijn de meeste bomen als vijg, vlier en fruitbomen (o.a. een enorme kers)  gebleven. Van de vaste planten is ook veel gebleven, alleen is de tuin iets 'wilder" geworden en groeit er meer door elkaar. Wat is er verder te zien: een vijvertje met orchideeën, klimrozen, acers en schaduwbeplanting. Achter een muur is een tweede stuk tuin, hier is veel fruit te vinden en nog meer rozen. In deze tuin is er ook ruimte voor vogels en mogen de honden midden in de border liggen.

Engels stadstuintje

Tuin van Familie Veldstra

Het ledentuinbezoek aan deze tuin kan helaas niet doorgaan. De tuin wordt opnieuw aangelegd. Voor 2023 staat de tuin weer op het programma.

Leuke kleine tuin in Engelse stijl. Zo is er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van schapenhekjes en het uitzicht op het gemeenteplantsoen is betrokken bij deze tuin (borrowing landscape). Leuke plantencombinaties in roze tinten: astilbes, phloxen, alliums, persicaria, salvia en pluimhortensia 'Vanille Fraise'. Verder staan er een knotwilgje en een amberboompje en over de pergola bloeit de roos 'Kew Rambler'. De tuin is zes jaar geleden opnieuw aangelegd en laat zien dat ook een kleine tuin een paradijsje kan worden.