Alphen aan den Rijn

Help vogels de winter door

De winter is begonnen en voor vogels is dit de meest barre tijd van het jaar. De koude nachten zijn lang en de dagen om voedsel te zoeken zijn maar kort. En er zijn nauwelijks nog insecten te vinden om te kunnen eten. Veel mensen vinden het leuk om vogels in de tuin te hebben. Ze zijn beweeglijk, zingen en kwetteren en komen graag voer halen. Help je mee om de vogels deze winter door te helpen?

Niet alle vogels vliegen in de herfst naar het zonnige zuiden. Veel vogelsoorten kunnen de Nederlandse winter goed doorstaan, vooral met een beetje hulp van vogelliefhebbers. Vogels verbruiken heel veel energie in de wintermaanden, alleen zo kunnen ze de kou overleven. Tijdens koude winternachten verliezen vogels als koolmees en pimpelmees meer dan tien procent van hun lichaamsgewicht.

Iedere snavel een ander hapje

Vetbollen (zonder netje!) kun je overal kopen maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te maken. Ook in zonnebloempitten zit veel vet. Kool- en pimpelmezen, boomklevers, sijsjes en spechten zijn dol op pinda’s. Voer pinda’s in een silo of rijg ze aan een ketting. Hang nooit een pot gewone pindakaas op want daar zit te veel zout in. Lijsterachtigen en spreeuwen eten weer graag gewelde krenten, rozijnen en allerlei soorten bessen. Een andere bron van voedsel is het laten liggen van bladeren in de tuin. Veel insecten verstoppen zich of overwinteren in hopen blad en dit is een mooie voedselbron voor vogels. Roodborstjes, winterkoninkjes en andere vogelsoorten eten deze insecten met smaak.

Schuilplaats tegen kou en regen

In de winter slapen vogels graag in dichte struiken, onder dakpannen en ook in nestkastjes. Dat doen ze niet altijd alleen, sommige vogels kruipen met elkaar in een kastje om zo beter warm te blijven. Als je een nestkast ophangt, hou dan wel rekening met een vrije aanvliegroute en op een rustige plek in de tuin. Een boom of struik ziet er niet alleen mooi uit in de tuin, het is ook een magneet voor vogels. Het is een plek om te schuilen, om te broeden en om voedsel te vinden.

Tel mee tijdens de Tuinvogeltelling 29 t/m 31 januari 2021

Jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon meer leren om ze beter te beschermen. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels. Daarnaast is het ontzettend leuk én makkelijk, dus iedereen kan meedoen.
Kijk voor meer informatie op www.tuinvogeltelling.nl.

Meer vogels in de tuin?

Veel mensen vinden het leuk en gezellig wanneer er vogels in hun tuin te zien zijn. Het is opvallend dat lang niet alle tuinen fijne plekken zijn voor vogels om daar te zijn. Een versteende tuin is daar een goed voorbeeld van. Met enkel een vetbol ophangen of vogels bijvoeren in een versteende tuin trek je geen vogels die in je tuin verblijven.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je een tuin zo inricht dat vogels er graag vertoeven? Veel mensen voeren in de winter vogels, omdat ze het gezellig vinden wanneer er leven in hun tuin is. Belangrijke voorwaarden voor vogels om in een tuin te zijn, is dat er voldoende voedsel is, dat het er veilig is en dat de vogels zich kunnen voortplanten, vertelt Marjanne Klok van Vogelbescherming. Hoe kun je daarvoor zorgen? Door stenen te vervangen door planten. Marjanne: ‘Planten die geschikt zijn, zijn besdragende planten, planten die insecten aantrekken en die bescherming bieden. Kies een variatie aan soorten zodat er jaarrond voedsel en schuilgelegenheid is.’

Veiligheid

Veiligheid creëer je door bijvoorbeeld een stekelige struik in de tuin te plaatsen. ‘Wanneer een sperwer of ander roofvogel over vliegt, kan de tuinvogel daar de bescherming zoeken. Wanneer je bijvoert, is het belangrijk dat je dit niet op een open plek - zoals in het midden van een grasveld -aanbiedt, maar bijvoorbeeld dichtbij een struik waar de vogel het voedsel veilig kan opeten of letterlijk de kat uit de boom kan kijken.

Voortplanting

Veel vogels gebruiken graag een nestkast. Om in te broeden, maar ook om in te slapen. Denk bijvoorbeeld aan de kool- en pimpelmees. Andere vogels maken zelf een nestje in de struiken, zoals de merel. Een nestkast in een groene, vogelvriendelijke tuin helpt vogels om hun jongen groot te brengen.

Voedertip

Wanneer je wilt bijvoeren, biedt dan geen vetbollen in van die groene netjes aan. In dit plastic materiaal kunnen vogels verstrikt raken. Bovendien genereert het zwerfafval.

Geïnspireerd

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meer vogels in de tuin? Doe de gratis postcodecheck en krijg makkelijke en praktische tips voor vogels in jouw buurt

25 vogels die veel in tuinen voorkomen in alfabetische volgorde:

Boomklever, Boomkruiper, Ekster, Gaai, Groenling, Grote bonte specht, Halsbandparkiet, Heggenmus, Houtduif, Huismus, Kauw, Kokmeeuw, Koolmees, Merel, Pimpelmees, Ringmus, Roodborst, Spreeuw, Staartmees, Stadsduif, Turkse tortel, Vink, Winterkoning, Zanglijster, Zwarte kraai

bron: Stichting Steenbreek