Alphen aan den Rijn

Tuinenreis naar het Noorden

Verslag van de reis
door Wilma Gerver, september 2019

Lianne’s Siergrassen in Wilp

Lianne is tuinontwerpster met als specialisatie beplantingen in Europese prairiesfeer. Zij is ook collectiehoudster van siergrassen in Nederland. De specialiteitenkwekerij met meer dan 350 verschillende siergrassen en vele prairieplanten en met voorbeeldtuinen maken mogelijke toepassingen duidelijk. Sinds 2009 heeft zij een internationaal bekende prairietuin (3500 m2) met een onderhoudsvriendelijk beplantingssysteem waarbij een natuurlijk evenwicht ontstaat tussen (prairie)grassen en Noord-Amerikaanse vaste planten. Nieuw sinds 2017 is de steppetuin. Totale oppervlakte 7500 m2. Wij hebben van de wuivende grassen genoten en verheugen ons er op om de tuin ook eens in het voorjaar te zien.

Tuin van Piet Faber en Loes Barendregt in Elp

Achter deze oude Drentse boerderij vindt u heel verrassend een grote, natuurlijke tuin en vijvers. Kernwoorden zijn: weids maar ook besloten, rust en ook uitbundig, prachtige doorkijkjes, spelen met licht en schaduw. Rondom een groot gazon, met daarin spiegels met wuivend gras, vindt u grote borders met een mooie mix van vaste planten, grassen, rozen en vaak bijzondere bomen en struiken. 4500 m2. In deze tuin hebben wij met het gezelschap van Groei& Bloei heerlijk rustig van de lunch kunnen genieten! Rika en Ton hebben extra eten en drinken meegenomen, kosten nog moeite werden gespaard!

Tuin van Chris Bruinsma in Zuidwolde

De tuin van Chris Bruinsma was knus en heel sfeervol. Een 200 meter lange oprit voert ons naar de met markante heggen omgeven tuin. Via de binnentuin voert het pad ons door de schaduwtuin met rode esdoorns en een fraai uitzicht over een glooiend coulisselandschap naar de vijvertuin. Hier grote plantengroepen en een rozen–vasteplantenborder. Vervolgens een grassentuin met vijver en vaste plantencombinaties, een  kleine boomgaard met borders en ramblers en een kruiden-moestuin. Oppervlakte 4000 vierkante meter. Wat een heerlijke sfeer als je zo ruim woont en rondom in het groen kan zitten!

Kwekerij van Coen Jansen in Dalfsen

Een kleine laagdrempelige kwekerij, die bekend staat om nieuwe en bijzondere vaste planten. Coen Jansen is aanwezig om de vragen te beantwoorden. De tuinreizigers benutten hun kans om bijzondere planten aan te schaffen, zoals elk jaar was de bergruimte van de bus al snel gevuld met mooie planten. Maartje, zijn echtgenote, was ook aanwezig. Zij is edelsmid en maakt sieraden die deels zijn gebaseerd op de planten die op de kwekerij worden gekweekt. Het is mogelijk ter plekke haar sieraden te kopen.

Hartelijk dank aan Rika van Assendelft en Ton Leemans. Een compliment voor de buschauffeur!