Alphen aan den Rijn

Presentaties en lezingen in 2024

Anneke verzorgt de lezingen. Bij alle lezingen zijn partners en vrienden van harte welkom! Het is wel belangrijk dat u zich vooraf aanmeldt. 

Stinzen- en voorjaarsbloeiers

Door Jos Ketelaar

► Dinsdag 6 februari 2024 19:30 uur Bezoekercentrum Veenweiden, Burgemeester Bruinslotsingel 15, Alphen aan den Rijn. Zaal open 19:00 uur aanvang lezing 19:30 uur. Entree leden € 4, niet-leden € 6.

De stinzenplantengroep is een groep planten die van oorsprong groeit rondom de staten in Friesland. Een stinz is de oorspronkelijke benaming van een van een door steen opgetrokken groot landhuis, omgeven door een gracht met een boomsingel. In de schaduw van de bomrn groeiden planten die bij deze typische omgeving horen. Later onderzoek wees uit dat ook in het midden en in de duinstreek veel buitens zijn met deze typische stinzenflora.
Veel van deze soorten zoals winteraconiet, sneeuwklokje en holwortel om er maar een paar te noemen, zijn ook goed in privétuinen toe te passen.
Er zijn nog meer leuke voorjaarssoorten die geschikt zijn voor privétuinen, niet alleen de kerstrozen in vele kleuren, maar ook de vele iris soorten en het leverbloempje. Er wordt besproken welke heesters die in het vroege voorjaar bloeien goed te combineren zijn met stinzenplanten.
De herfst is het moment om de stinzenplanten aan te planten en het zijn soorten die vele jaren op dezelfde plaats blijven en zich zelfs uit kunnen breiden

 

Natuurlijk tuinieren met planten en dieren

Door Leo Brand
► Woensdag 13 maart 2024 20:00 uur, Langenroode, Genielaan 1, Alphen aan den Rijn. Entree gratis.
 

De tuin is niet meer los te zien van de ruimten waarin we leven. Het plezier in tunieren sluit naadloos aan bij de wens om meer aandacht te besteden aan natuur en milieu binnen onze omgeving. En .... er is gelukkig ook steeds méér aandacht voor het natuurlijk tuinieren. Maar wat houdt dat nu precies in en wat is het verschil met het regulier tuinieren? Egenlijk zijn de verschillen niet zo heel groot. Ruim negentig procent van de huidige tuiniers zijn in hun hoofd al lang bezig met natuurlijk tuinieren en vertalen dat steeds meer naar hun eigen tuin. Toch zou er met wat meer inzet, misschien met wat meer kennis, nog meer dingen kunnen verbeteren, zodat we nog meer kunnen genieten van de natuur in onze tuin.
Leo Brand zal deze avond laten zien hoe we met slechts een paar hele kleine ingrepen bijvoorbeeld nog meer vlinders en vogels naar onze tuin kunnen lokken. Ook zal hij aandacht schenken aan hoe we het bodemleven kunnen beïnvloeden. 'Natuurlijk Tuinieren met Planten en Dieren' geeft inzicht in heel veel leuke dingen die men in eigen tuin kan realiseren zonder al te  veel moeite.