Alphen aan den Rijn

Presentaties en lezingen in 2022

Anneke en Angeline verzorgen de lezingen. Bij alle lezingen zijn partners en vrienden van harte welkom! Het is wel belangrijk dat u zich vooraf aanmeldt.

Biologische bloembollen in uw tuin, op uw balkon of in uw buurtJ

Door Joop Huner

► Dinsdag 8 februari 20:00 uur Wijkcentrum Kerk en Zanen, De Oude Wereld 51-59, Alphen aan den Rijn. Prijs leden € 2,00 niet leden € 3,00. Zaal open 19:30 uur aanvang lezing 20:00 uur.

Joop Huner die deze presentatie verzorgt is een bekende in de wereld van de biologische bloembollen. Van huis uit is hij tuinarchitect, maar inmiddels adviseert hij voornamelijk als het op tuinen aankomt. Ook maakt hij o.a. voor een groot bloembollenbedrijf de catalogi.
Deze avond zal wat hij ons vertelt aansluiten bij het thema van de Floriade 2022: Growing Green Cities. Daaraan gerelateerd biologische bloembollen, combinaties van bollen, bollen die ieder jaar terugkomen en bollen die bijen en vlinders aantrekken. Over deze onderwerpen kan Joop zeer enthousiast vertellen. Over biologische bloembollen is veel te vertellen dat (nog) nietalgemeen bekend is.
Verder zijn de foto's die hij maakt en waarvan hij ons er een aantal zal laten zien, ongelooflijk kleurrijk, verrassend en inspirerend. Ben je nieuwgierig geworden? Kijk dan eens op zijn instagrampagina: joop­_huner/

The Dutch Wave

Spreker Hans Ringers

► Dinsdag 8 maart
Bezoekerscentrum De Veenweiden, Burgemeester Bruins Slotsingel 15, Alphen aan den Rijn. Prijs leden € 2,00 niet leden € 3,00. Zaal open 19:30 uur aanvang lezing 20:00 uur

Hans Ringers is leraar Engels geweest. Hij begeleidt al sinds 2004 tuinreizen naar binnen- en buitenland. Ook verzorgt hij rondleidingen bij kasteel Middachten in De Steeg.
Hij zal ons deze avond vertellen over The Dutch Wave. Deze term kwam van een Zweedse botanicus en sloeg op de ontstane stroming in de Nedelandse tuincultuur. Vóór de eeuwwisseling ontstonden er tuinen met als kenmerk een meer natuurlijke, lossere beplanting. Dit kwam onder andere door het weven van hoge en lage planten door elkaar. Piet Oudolf, Rob Leopold, Henk Gerritsen en Ton ter Linden waren de voorlopers van deze stroming. Vaste planten, eenjarigen, grassen en bolgewassen werden zo gecombineerd, dat het resultaat het hele jaar door de moeite waard was. Hiermee werd zo'n weldadige sfeer gecreëerd, dat je de indruk kreeg in wonderbaarlijk mooi natuurschoon te zijn beland. Hans Ringers zal ons deze avond o.a. over Piet Oudolf vertellen. Diverse tuinen in Engeland, Nederland en Duitsland komen ook voorbij in deze lezing. Een avond met voor elk wat wils op tuingebied.

Van leeg balkon naar insectenparadijs

Door Caspar Janssen

► Dinsdag 11 oktober Wijkcentrum Kerk en Zanen, De Oude Wereld 51-59, Alphen aan den Rijn. Prijs leden € 2,00 niet-leden € 3,00. Zaal open 19:30 uur aanvang lezing 20:00 uur

Caspar Janssen is schrijver/journalist en schrijft onder meer voor de Volkskrant. Zijn liefde voor de natuur kwam op latere leeftijd tot bloei. Onder het motto 'niet zeuren maar doen' besloot hij zijn kale stadsbalkon om te vormen tot een paradijs voor vlinders, bijen en andere beestjes. Dat leidde voor de onervaren tuinier tot een leerzame, vrolijke en soms verbluffende ontdekkingsreis, op zijn eigen balkon, maar ook door de wereld van kwekers, potgrond, bijen- en vlinderplanten, insectenhotels, plantenpotten, insecten, vogels, andere beestjes, biologen en buren. Met hulp van kenners slaagt hij uiteindelijk in zijn missie: een balkonjungle creëren met honderden soorten beestjes, die zijn balkon opeens beschouen als bron voor voedsel en als ideale biotoop voor de voortplanting.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom luisteren naar zijn verhaal.

Pompoenen en exotische komkommerachtigen

Door Sander Sanders

► Dinsdag 8 november Wijkcentrum Kerk en Zanen, De Oude Wereld 51-59, Alphen aan den Rijn. Prijs leden € 2,00 niet-leden € 3,00. Zaal open 19:30 uur aanvang lezing 20:00 uur

Sander Sanders neemt je deze avond mee op een sprookjesachtige reis door de wereld van pompoenen en exotische komkommerachtigen. Het wordt een gevarieerd verhaal, waarin je alles hoort over de geschiedenis, de opkweek en de soortenkeuze van pompoenen en exotische komkommerachtigen. Daarnaast krijg je een idee hoe je ook nog eens kunt decoreren met deze prachtige vruchten. Je maakt kennis met de heerlijke pompoenenjam die het bedrijf zelf maakt. Recepten en teeltbeschrijvingen zijn deze avond beschikbaar. Ben je al nieuwsgierig? Kijk dan al vast voor meer informatie op de website: s-sanders.nl