Anneke verzorgt de lezingen. Bij alle lezingen zijn partners en vrienden van harte welkom! Het is wel belangrijk dat u zich vooraf aanmeldt.
► Woensdag 15 maart 20:00 uur Langeroode, Genielaan 1, Alphen aan den Rijn. Entree en consumptie gratis. Zaal open 19:30 uur aanvang lezing 20:00 uur.
De kranten staan vol met berichten over hoe slecht het gaat met de natuur en de biodiversiteit. dus als je geen chemisch poeder of verdelgende spray meer wilt gebruiken om onkruid en plaagdieren te bestrijden, wat dan wel? Hoe tuinier je zonder gif? Suze Peters schreef er een boek ove: "Het Plaagdierboek" (zie ook www.suzepeters.nl, https://www.facebook.com/Onkruidboek/) .Een leerzame en praktische gids met alle lastige tuinbeestjes in de hoofdrol zoals bladluizen, mieren, slakken, wespen, mollen en ratten. Waarom zijn ze er en wat zeggen ze over je tuin? Door hun rol in de tuin beter te begrijpen, merk je hoe nuttig en functioneel deze plaagdieren eigenlijk zijn. Ze zijn allemaal onderdeel van het grote 'tuinweb'.
Extra leuk: haar boek kun je deze avond kopen en door haar laten signeren.
Door Marcel de Lange
► Donderdag 6 april 2023 19:00 uur, Oudendijkseweg 11, 2481 KE Woubrugge. Entree en koffie gratis.
Heb je weleens in een potrozenkwekerij gekeken en een rondleiding met uitleg over rozen gekregen? Een robot rozenstekjes zien insteken? En nog veel meer. Deze avond zijn wij te gast bij Nolina kwekerij, die gespecialiseerd is in het kweken van potrozen op eigen wortel, van miniatuurroosjes in een 7cm pot tot klimrozen van 1 meter hoog. Op een kwekerij van 20 hectare groot onder glas en buiten worden deze rozen gekweekt. Daarnaast beschikt de kwekerij over een sortiment van Clematis, Hemerocallis en Agapanthus. Het familiebedrijf wordt geleid door de gebroeders De Lange, Marcel en Steef. Na de lezing wordt er een rondleiding over het bedrijf verzorgd.
Kom kijken en horen hoe Nolina rozen kweekt en stel al je vragen over rozen aan de kenners.
Let op: de start van deze avond is extra vroeg, zodat we de bloemen en planten zoveel mogelijk bij daglicht kunnen zien.
Een tuin voor het nieuw klimaat. Zijn er geen hittegolven en recorddroogtes, dan zijn er wel plensbuien: Nederlandse zomers worden extremer. Hoe bereid je een tuin voor op dit nieuwe klimaat? Het liefst met planten die zichzelf kunnen redden, maar wat zijn soorten die bestand zijn tegen langdurige droogte en hitte? Welke planten kunnen tegen tijdelijk onder water staan? Gelukkig blijken veel bekende tuinplanten echte klimaatkanjers te zijn. Met de goede plantenkeus en met simpele tips voor het inrichten van de tuin is overlast te verminderen en werk te besparen. Beplantingsdeskundige Margareth Hop vertelt met veel voorbeelden over hoe dat eruit kan zien: een aantrekkelijke tuin, voorbereid op het nieuwe klimaat.
Biodiversiteit bevorderen - kan dat met tuinplanten?
Het behouden van wilde flora is het beste voor een beter dierenleven, maar toch komen in tuinen ook veel dieren voor. Hoe zit het eigenlijk met de waarde van tuinplanten voor dieren? Hoe kies je de beste insect- en vogelvriendelijke plantensoorten en -rassen voor de tuin?
Een praktisch verhaal met veel voorbeelden en met de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
Door Piet Boersma
► Disdag 31 oktober 2023, Wijkcentrum Kerk en Zanen, De Oude Wereld 51-59, 2408 NV Alphen a/d Rijn. Entree € 2 niet-leden € 3. Zaal open 19:30 uur, aanvang 20:00 uur.
Deze rondreis betreft een traditionele route door Indonesië. Via Singapore gaan we naar Sumatra, waar we het eiland Samosir bezoeken. Daarna gaan we naar Jakarta en Java. Verder o.a. Bali, Lombok en Sulawesi worden niet overgeslagen. Kortom een heel afwisselende reis waarin naast planten veel van het land zelf te zien is. Het bijzondere is dat het door de 3D-bril (die je vandaag van Piet mag lenen) lijkt of je je er middenin bevindt. Dat belooft wat!