Alphen aan den Rijn

Webinar over de bij

Volgende week woensdag, 19 mei, organiseert de Proeftuin online een gratis webinar waarin Koos Biesmeijer een lezing verzorgt over het nut van de bij en wat wij kunnen doen om de bij te helpen. 

Koos Biesmeijer is hoofd van de onderzoeksgroep Ecologie van bestuivers (Pollinator Ecology) in Naturalis en professor Natuurlijk Kapitaal aan de Universiteit Leiden. Hij werkt samen met veel wetenschappelijke en maatschappelijke partners om het Nederlandse landschap te verbeteren voor bestuivers en biodiversiteit in het algemeen. Hij is adviseur op het gebied van biodiversiteit bij de provincie Zuid-Holland en vice-voorzitter van de natuurbeschermingsorganisatie Natuurmonumenten.

Het webinar is gratis te bezoeken op woensdag 19 mei tussen 20.00 en 21.30 uur. Inschrijven verloopt via het systeem van de bibliotheek en is te bereiken via onderstaande link

https://rijnenvenen.op-shop.nl/7401/de-proeftuin-online-zonder-bij-geen-aardbei/19-05-2021

 

Programma Proeftuin Online

Door Marcel Eilers

Het plan is vrijwel maandelijks een nieuw webinar te verzorgen met praktische informatie over natuurlijk moestuinieren en lokale voedselteelt.

Op woensdag 17 februari gaat Ancella Steketee van Solude’s Heerlijke Tuinen in op het ontwerpen en het beplanten van een eetbare siertuin.

Woensdag 17 maart vertelt Weleda-tuinman Jan Graafland over zijn bijzondere kijk op de planten én de dieren in ‘zijn’ tuin.

Komende weken verwachten we het programma verder uit te breiden. Informatie over nieuwe webinars is te vinden op de Facebookpagina van Eetbaar Alphen en natuurlijk op de website van de bibliotheek.


Water in de tuin

Door Marcel Eilers

De Proeftuin start op 20 januari 2021 met het gratis webinar ‘Water in de tuin’, verzorgd door Iris Veltman.

In dit webinar antwoord op vragen als:

Hoe ga ik om met droogte in de tuin? Of met wateroverlast? Ik wil mijn dakgoten van het riool afkoppelen en regenwater opvangen, maar waar moet ik op letten?

In dit gratis webinar introduceert Iris Veltman low-tech en low-cost methoden waarmee u droogte en wateroverlast kunt aanpakken. Voordat Iris zich in het ontwerpen van duurzame tuinen specialiseerde, werkte zij als onder meer in de waterwereld. Zij gelooft in werken mét in plaats van tegen de natuur gebaseerd op een integrale aanpak met simpele oplossingen en volop ruimte voor groen.


Afgelopen woensdagavond was het webinar Water in de tuin verzorgd door Iris Veltman uit de webinarreeks Proeftuin Online, het educatieprogramma van Eetbaar Alphen in samenwerking met de bibliotheek.

Ik hoop dat je hebt kunnen meedoen en meer inzicht hebt gekregen over hoe je omgaat met het water in je tuin. Wij vonden het in ieder geval razend interessant én vooral praktisch. Voor iedereen die het webinar nog eens na wil zien of voor wie er toch niet kon deelnemen hier een link naar de opname van het webinar. Deze link blijft ongeveer een maand actief.

https://drive.google.com/file/d/1GDNGTly4szziH1YipxrWvdejDpWni7IJ/view?usp=sharing

Let op! Deze link werkt het best via een webbrowser (Chrome, Firefox, Edge) die fysiek op je computer is geïnstalleerd. Bij gebruik van een webbrowser binnen zogenaamde ‘workspace software’, zoals bijvoorbeeld Citrix,  blijkt de opname soms lastig af te spelen.

 


De Proeftuin: Workshops over natuurlijk tuinieren en duurzaam leven

De Proeftuin is het gratis educatieprogramma over lokale voedselteelt en duurzaam leven georganiseerd door de bibliotheek en Eetbaar Alphen. De workshops in de bibliotheek, online en op locatie bij plaatselijke moestuinen, boomgaarden en voedselbossen zijn vooral gericht op natuurlijke en herstellende voedselproductie en duurzame verwerking van de oogst.

Na 7 oktober gaat De Proeftuin in ieder geval verder in de vernieuwde bibliotheek en op locatie onder de vlag van Proeftuin On Tour. Informatie over dit programma vindt u in ieder geval via de website van de bibliotheek en de Facebookpagina van Eetbaar Alphen. Ook met de webinars gaan we door. Op welke manier en met welke frequentie is nog even de vraag.

Inschrijven verplicht
Deze website is ook de plek om je voor de workshop in te schrijven. Inschrijving is verplicht. Voor sommige evenementen is er maar plaats voor een beperkt aantal deelnemers. Bij online workshop, de webinars, is een inschrijving noodzakelijk voor het sturen van de juiste toegangsgegevens.