Alphen aan den Rijn

Voorpret Opentuinendag

Door Afra van Ruiten, 14 juni 2017

Regelmatig ga ik met mijn tuinvrienden en tuinvriendinnen op pad om tuinen te kijken en inspiratie op te doen. Na zo'n bezoek ben ik altijd heel tevreden met mijn eigen tuin. Gelukkig is hij niet zo groot en hij hoeft ook niet zo netjes te zijn. Hij is voor mijn gezin precies goed. Ik vind het altijd heel wonderlijk dat de te bezoeken tuinen er altijd zo uiterst verzorgd uitzien. Dat gaat bij mij niet gebeuren, dacht ik bij mezelf, toen ik me opgaf voor de komende opentuinendag.

Voor het eerst stel ik mijn tuin open om door bezoekers bekeken te worden. Het doet wat met je, zo'n toezegging. Opeens is er een deadline. Waar normaal gesproken het ene seizoen in het andere overvloeit met telkens een ander accent, baal ik nu dat de blauwe regen erg mooi is geweest. Maar het nu niet meer is. Dat de boerenjasmijn waarschijnlijk net twee dagen te vroeg is uitgebloeid en dat het gras nog niet voldoende is hersteld van de sneeuwklokjes. Zul je ook net zien dat er een maand geen regen valt. 

Ik begin opeens begrip te krijgen voor mijn oom die in de herfst niet meer kon wachten tot de blaadjes op de grond vielen en we hem betrapten op het harken van de boom. Opeens moet de tuin op 17 juni presentabel zijn! Normaal ben ik erg voorzichtig met de mosjes op het pad. Ik vind ze leuk, maar nu moeten ze weg. Overal moeten ze weg. In de kruidentuin en in mijn achtertuin wordt schoongemaakt. Ik heb altijd ervaren dat een tuin er verzorgd uitziet als je een paar duidelijke lijnen kunt zien. Dat kunnen strakke hagen zijn, een keurig grasveld, een schone straat. Dan kun je de rest lekker rommelig en groen laten zijn. Dat geeft een prettige sfeer. Ik moet mezelf bedwingen om deze rommeligheid (natuurlijke vormen) niet teniet te doen in mijn aanloop naar zaterdag. 

Dan maar beter een stukje schrijven om jullie uit te nodigen om de tuinen te bezoeken. Ik weet inmiddels dat de tuinen die je gaat bezoeken niet vanzelf zo netjes zijn geworden. Speciaal voor jullie, bezoekers, is er nog een keer extra geveegd. Jullie zijn er van harte welkom.