Alphen aan den Rijn

Interview met Ina in AD Alphen

Opentuinendag Alphen aan den Rijn

Zaterdag 16 juni 2018 is de opentuinendag geweest. Een prachtige dag!

Er waren tuinen te bezoeken in Hazerswoude Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Alphen aan den Rijn. Hieronder is de lijst met deelnemers, de adressen zijn in verband met privacy weggehaald.

Tuin bij de boerderij

In de grote tuin rondom de boerderij is het goed toeven. Ina en Gejus van Diggele hebben de tuin na de grote brand een paar jaar geleden weer helemaal op orde. De moestuin is niet direct zichtbaar, je kunt ernaar op zoek. Er zijn ongeveer 80 mensen op bezoek geweest. 

Nieuw huis en nieuwe tuin achter op de Rijndijk

Rondom het nieuwe huis van Els van Wetten is een prachtige tuin om te bezoeken, zelfs op het dak is het groen. Els en haar man wonen niet meer in het huis voor aan de weg, achterop het perceel is een prachtig nieuw huis gebouwd. De kennis van tuinieren heeft een bijzondere nieuwe tuin opgeleverd. 

 

Op de hoek

De tuin van Lineke Hogenes bevindt zich op een prachtige plek. het vrijstaande huis heeft een tuin rondom. Lineke verzamelt planten en zij vertelt er mooie verhalen over.

Tuin van Hilde

Een overvloedige tuin van een echte tuinliefhebber. Als lid van tuinclub Koudekerk doet Hilde de Vries graag mee met deze dag. Er kwamen mensen van ver op bezoek en de buren kwamen even kijken. Deze doorlopende dag van bezoekers was erg gezellig en voor herhaling vatbaar. 

Voedselpark Gnephoek

Op een voormalig bedrijfsterrein is in 2015 gestart met de aanleg van een op permacultuur gebaseerd voedselpark. Het doel van deze tuin is bewustwording en educatie over duurzame teeltmethoden van groente, fruit en kruiden. Marcel heeft bijna twintig bezoekers gehad. Veel minder dan vorig jaar, dat was jammer. Wel goede gesprekken gehad. Misschien dat de afsluiting van de N11 en de onduidelijkheid over de 's Molenaarsbrug daar ook een rol in heeft gespeeld. 

website

Volkstuinvereniging Ridderspoor 1

Op dit gezellige en grote volkstuincomplex komen wij van Groei&Bloei al regelmatig met de tuinmarkten. Er waren meerdere tuinen te bezoeken en die lagen er mooi bij. Op het terras stond een haringkar en was het lekker haring happen.  

website

Fruitboomgaard Marthastichting

Deze oude boomgaard is lang geleden geplant, toen er nog kinderen woonden in het naastgelegen kindertehuis. De tuin leverde oorspronkelijk het fruit voor het gehele complex. Een boomgaard met hoogstammige fruitbomen komt niet veel voor, zeker niet midden in de stad. Tegenwoordig wordt de tuin onderhouden door Maarten Dekker. Heb je de tijd, laat Maarten dan vertellen over hoe deze tuin is ontstaan.

Tuinvereniging Spoorzicht

Bij deze tuinvereniging aan de rand van Kerk en Zanen wordt goed voor de tuinen gezorgd. Prima sfeer en goede opbrengsten (er zijn nog tuinen vrij). Heel bijzonder is de plantenklok van John Bontje. De planten geven de tijd aan, naar een idee van Linnaeus. Een aanrader om te bekijken. 

website