Alphen aan den Rijn

Klimaatadaptie in de tuin

Klimaatadaptie, ofwel accepteer klimaatverandering in jouw eigen tuin en kijk op een andere wijze naar de omgeving. 

Grote plassen zijn even leuk met een rubberboot, maar het wordt lastig als de hele straat blank staat en de kelder volloopt. Het is niet mogelijk om de grote plensbuien die we in de toekomst verwachten op snelle wijze via onze riolen weg te werken. Dat is ook jammer van al het regenwater dat we goed kunnen gebruiken in de tuin. We zullen met z'n allen in onze eigen tuinen naar opvang van deze buien moeten zoeken. Het helemaal vol leggen van de tuin met tegels helpt daar zeker niet bij, maar maakt het probleem groter. 

Pieter Janssen schetst de problemen die we al ervaren in onze omgeving; natte voeten en hittestress door de hoosbuien en grote droogte die we in onze tuinen meemaken tegenwoordig. 

Hij laat ons zien dat onze eigen tuinen een buffer kunnen zijn voor de opvang van water en dat helpt ook bij een lagere periode van droogte. Door de capillaire werking van de bodem zuigen de planten het water weer omhoog. Dit werkt alleen bij een gezonde, groene bodem. Hij is een voorstander van het laten groeien van planten die het goed doen. Hij geeft ons ook tips, zoals het assortiment van het bedrijf Lageschaar. Zij spelen in op extreme omstandigheden in ons nieuwe klimaat met sterke planten. Op de website van De levende tuin  vind je tenslotte veel informatie over bijvoorbeeld planten.

Pieter heeft diverse wateropslagmogelijkheden laten zien, zoals groene daken, waterlopen naar een vijver, wadi's in het grasveld, overlopende vijvers in een verdiepte ruimte. Bedenk hoe het water weg kan lopen. Een verhoogde borderrand stopt bijvoorbeeld het water. Pieter heeft in zijn eigen oprit de tegels uit elkaar gelegd en gevuld met stukjes gras. Hierdoor loopt het water daar nu wel weg. 

Er waren ongeveer 90 mensen naar deze lezing gekomen. Het was gezellig en informatief.