Alphen aan den Rijn

Presentaties en lezingen

Angeline verzorgt komend jaar de lezingen. Bij alle lezingen zijn partners en vrienden van harte welkom! Het is wel belangrijk dat u zich vooraf aanmeldt. 

AFGELAST Potrozen en meer

Door Marcel de Lange
► Afgelast wegens het coronaviris. 
 

Heb je weleens in een potrozenkwekerij gekeken en een rondleiding met uitleg over rozen gekregen? Een robot rozenstekjes zien insteken? En nog veel meer. Deze avond zijn wij te gast bij Nolina kwekerij, die gespecialiseerd is in het kweken van potrozen op eigen wortel, van miniatuurroosjes in een 7cm pot tot klimrozen van 1 meter hoog. Op een kwekerij van 20 hectare groot onder glas en buiten worden deze rozen gekweekt. Daarnaast beschikt de kwekerij over een sortiment van Clematis, Wisteria en Agapanthus.
Kom kijken en horen hoe Nolina rozen kweekt en stel al je vragen over rozen aan de kenners.

AFGELAST Bijenparadijs Archeon

Door Wiel van der Mark
► Afgelast wegens corona. 

Museumpark Archeon is een gecombineerd landschap waar de geschiedenis wordt verteld van voor de industriële revolutie. In de 25 jaar van het bestaan zijn er vrijwel geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. De 43 huizen en hutten uit prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen, zijn een mix van lemen wanden, rieten daken, rommelige, niet aangeharkte, plekjes met veel verschillende wilde planten, struiken en bomen, waardoor er veel nestgelegenheid en voedselplekken zijn. Dus een plek waar je als tuinier kunt zien hoe de mens vroeger met de natuur omging.
In het project Groene Cirkel Bijenlandschap werken verschillende organisaties, zoals Archeon, Groei & Bloei, IVN en de gemeente Alphen aan den Rijn samen om in de zuidrand van de stadskern Alphen aan den Rijn een duurzaam leefgebied voor bestuivende insecten (wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen) te realiseren en in stand te houden. Hoe dat tot stand gekomen is en waarom Archeon zo een bijzonder landschap heeft, dat vertelt Wiel in deze presentatie. Het is een mooie inspiratiebron voor het aantrekken van bijen in uw eigen tuin of op het balkon.