Alphen aan den Rijn

Presentaties en lezingen

Angeline verzorgt komend jaar de lezingen. Bij alle lezingen zijn partners en vrienden van harte welkom! Het is wel belangrijk dat u zich vooraf aanmeldt. 

Tuinieren met en zonder regen

In november presenteert Miriam Spermon: Van Alphen aan den Rijn tot Bordeaux, invloed van klimaatverandering op tuinieren.

Over grondwater, dichtslaan van bodems en inspirerende voorbeelden. Miriam Spermon, technisch adviseur bij BTL Advies vertelt u welke planten geschikt zijn bij langdurige droogte en hoe we water langer vast kunnen houden. Er is tegenwoordig heel veel mogelijk in en om de woning. Lees verder en geef je op

De kunst van goed snoeien

Door Afra van Ruiten
► Woensdag 19 februari
Langeroode | Genielaan 1 | 2404CH Alphen aan den Rijn
Entree en consumptie gratis
Zaal open 19:30 uur, aanvang lezing 20:00 uur

Planten rijk laten bloeien en vruchten laten dragen is een vaardigheid die is te leren. Een deel van het succes ligt in het goed snoeien van de planten.

We kunnen planten verjongen en in de juiste vorm snoeien waardoor ze optimaal gezond en in vorm blijven. Naast het vergroten van opbrengten zijn er nog meer redenen om te snoeien. Wie regelmatig zijn heg snoeit, hoeft nooit dikke takken te zagen. Afra behandelt de basisprincipes van het snoeien en zal ook enkele fruitsoorten bespreken. Met de uitleg kun je ook in je eigen tuin kijken naar wat jouw planten doen en vervolgens de snoeimethode volgen die past bij wat er wordt beoogd.

Oogst fruit uit je eigen tuin

het lekkerste en het mooiste fruit

Door Liesbeth van Bemmel
► Dinsdag 21 april
De Vlinder | Burgemeester Bruins Slotsingel 15 |  Alphen aan den Rijn
Prijs leden: € 2,00, niet leden € 3,00
Zaal open 19:30 uur, aanvang lezing 20:00 uur

Van een fruitige tuin kun je het hele jaar genieten: eerst van de bloemen, dan van het fruit, de oogst, het verwerken en tot slot natuurlijk van het consumeren.
In deze lezing hoor je welke fruitstruiken het beste passen in een kleine of grote siertuin. Wat de mooiste struiken zijn en welke bomen en struiken het lekkerste fruit geven. Liesbeth zal spreken over haar top tien van favoriete fruitbomen en -struiken. Tot slot besteedt zij aandacht aan de lekkerste methoden om het fruit te verwerken, te conserveren en te consumeren. Het wordt een lezing waarvan je gaat watertanden en waarna je met ideeën en tips naar huis gaat.
De lezing wordt gegeven door Liesbeth van Bemmel van Voedselbos Benthuizen. Zij heeft jarenlange ervaring met het kweken en eten van fruit uit eigen tuin. Sinds 2017 is zij een weiland aan het omvormen tot een voedselbos: een hectare vol met notenbomen, fruitbomen, -struiken, bloemen, kruiden en andere eetbare planten. In haar tuin en voedselbos heeft ze veel ervaring opgedaan met de lekkerste en de mooiste soorten fruit en deelt deze kennis graag om anderen te inspireren.

Potrozen en meer

Door Marcel de Lange
► Woensdag 14 oktober
Nolina | Oudendijkseweg 11 | 2481KE Woubrugge
Prijs: gratis
Aanvang presentatie: 19:30 uur

Heb je weleens in een potrozenkwekerij gekeken en een rondleiding met uitleg over rozen gekregen? Een robot rozenstekjes zien insteken? En nog veel meer. Deze avond zijn wij te gast bij Nolina kwekerij, die gespecialiseerd is in het kweken van potrozen op eigen wortel, van miniatuurroosjes in een 7cm pot tot klimrozen van 1 meter hoog. Op een kwekerij van 20 hectare groot onder glas en buiten worden deze rozen gekweekt. Daarnaast beschikt de kwekerij over een sortiment van Clematis, Wisteria en Agapanthus.
Kom kijken en horen hoe Nolina rozen kweekt en stel al je vragen over rozen aan de kenners.

Bijenparadijs Archeon

hoe u een bijenlandschap van uw tuin maakt

Door Wiel van der Mark
► Woensdag 18 november
Langeroode | Genielaan 1 | 2404CH Alphen aan den Rijn
Entree en consumptie gratis
Zaal open 19:30 uur, aanvang lezing 20:00 uur

Museumpark Archeon is een gecombineerd landschap waar de geschiedenis wordt verteld van voor de industriële revolutie. In de 25 jaar van het bestaan zijn er vrijwel geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. De 43 huizen en hutten uit prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen, zijn een mix van lemen wanden, rieten daken, rommelige, niet aangeharkte, plekjes met veel verschillende wilde planten, struiken en bomen, waardoor er veel nestgelegenheid en voedselplekken zijn. Dus een plek waar je als tuinier kunt zien hoe de mens vroeger met de natuur omging.
In het project Groene Cirkel Bijenlandschap werken verschillende organisaties, zoals Archeon, Groei & Bloei, IVN en de gemeente Alphen aan den Rijn samen om in de zuidrand van de stadskern Alphen aan den Rijn een duurzaam leefgebied voor bestuivende insecten (wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen) te realiseren en in stand te houden. Hoe dat tot stand gekomen is en waarom Archeon zo een bijzonder landschap heeft, dat vertelt Wiel in deze presentatie. Het is een mooie inspiratiebron voor het aantrekken van bijen in uw eigen tuin of op het balkon.

Aanmelden

Betalen

Bedrag overmaken op rekening: NL48 INGB 0000 7101 66 t.n.v. KMTP Alphen aan den Rijn

Je bent definitief ingeschreven als het bedrag door de penningmeester is ontvangen. meer uitleg