Alphen aan den Rijn

Extra excursie, omdat het kan

Op een voormalig schapenweitje van de Iedereen Hoeve in Alphen aan den Rijn aan de Ridderbuurt hebben Joost Lalau en Joost Mentink een heel apart voedselpark gerealiseerd.

Joost LaLau heeft in zijn jeugd gewoond op een boerderij in het buurtschap Ofwegen en heeft van zijn vader veel geleerd over het telen van groenten en fruit. Joost Mentink is bioloog en al zijn levenlang in het bijzonder geïnteresseerd in gezonde voeding, ecologie en natuur.

In het voedselpark kweken ze veel verschillende en bijzondere soorten fruit, kruiden en groenten. Op dit moment staan er al meer dan 200 soorten. Alles natuurlijk, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen vanuit de gedachte om te zorgen voor een gezonde bodem en een grote biodiversiteit. Als je ziet hoe het nu al is en je vergelijkt het met toen ze begonnen eind 2019, dan is dat al een wereld van verschil. Eigenlijk niet te geloven wat er in zo’n korte tijd kan!

Een rondleiding op deze bijzondere plek is een bijzondere ervaring. Het voedselpark is normaliter niet toegankelijk voor publiek.

Op initiatief van Groei en Bloei Alphen ben je van harte uitgenodigd op dinsdagavond 6 juli van 19.30 – ca 21.00 uur.

Je bent van harte welkom. Joost en Joost maken er samen een feestje van voor jou!

Het adres is: De Iedereen Hoeve, Ridderbuurt 3, Alphen a/d Rijn

Er is heel weinig parkeerruimte, dus kom bij voorkeur op de fiets.

De excursie kost € 7,50 per persoon. 

Let op: deelname alleen na inschrijving via Groei en Bloei Alphen a/d Rijn

Excursies 2021

Yvonne organiseert de excursies. Ze heeft voor dit jaar vier interessante excursies voor ons uitgezocht. De excursies zijn wisselend van lengte, sommige duren een paar uur, anderen bijna de hele dag. Soms dichtbij, soms ver weg. 

Heb je geen vervoer, dan kun je met iemand meerijden. We organiseren een carpool. We geven aan hoeveel de reiskosten zullen zijn per auto. Dit deel je door het aantal meerijders en verreken je direct met de chauffeur. Een week voor de excursie ontvang je een bericht met de autoindeling. Check wel even de inzittendenverzekering voordat je jezelf aanmeldt als chauffeur.

Bijzondere Rhododendrons in Bloei

► Zaterdag 24 april, AFGELAST

De botanische tuin in Wageningen heeft een uitgebreide collectie Rhododendrons, waarvan een gedeelte eind april in bloei staat. Dit arboretum is gelegen op de Wageningse Berg zodat je verrast wordt door mooie vergezichten op de Nederrijn. We krijgen een rondleiding van anderhalf uur door een gids die vertelt over de geschiedenis en de rododendrons in het park. Onze gids is een enthousiast lid van de rododendronvereniging. Koffie/thee bij aankomst is inbegrepen. Dit drinken we in restaurant De Wageningse Berg, waar we goed kunnen parkeren en gebruik kunnen maken van het sanitair.

Daarna is het mogelijk om op eigen gelegenheid de rest van het park en het naastgelegen arboretum De Dreijen te bekijken. In dit gedeelte zijn bijzondere bomen, een kruidentuin, een collectie rozen en een mooie vijverpartij te zien. Hier is ook beeldengalerij Het Depot, waar (binnen) een vaste collectie van 300 beelden en een thematentoonstelling te zien zijn. Er is een restaurant waar geluncht kan worden.

Houweling Fruitbomen

► Afgelast; waarschijnlijk gaat deze excursie later dit jaar wel door. 
Toegangseweg 18, Boskoop
Prijs leden € 1,50, prijs niet-leden € 2,-
Carpoolkosten per auto €3,-

Kwekerij Houweling is gespecialiseerd in fruitbomen en -struiken. Bijzondere planten zoals de Poolbraam en Chocoladebes zijn hier te vinden. En wat dacht je van een familiefruitboom: een boom waar wel 5 verschillende soorten appels, peren of kersen aan groeien! We worden ontvangen met een kopje koffie of thee en krijgen iets te horen over de kwekerij. Er kunnen ook vragen worden gesteld over het snoeien en onderhouden van fruitbomen en -struiken. We krijgen een rondleiding over de kwekerij en kunnen vervolgens planten aanschaffen, geschikt voor zowel grote als kleine tuinen. Grote bomen of struiken kunnen worden thuisbezorgd.

Theetuin De Sperwershof en Siertuin Gooilust

► Zaterdag 5 juni, 11:00 - 14:30 uur
Noordereinde 52 en Zuidereinde 47B, 's Graveland
Prijs leden € 8,25, niet-leden € 11,-
Carpoolkosten per auto: € 11,-

Deze excursie brengt ons naar 's Graveland met zijn mooie parken en buitenplaatsen. We bezoeken als eerste theetuin De Sperwershof. Hier krijgen we koffie of thee met gebak. Bij mooi weer zitten we op het terras met uitzicht op de prachtige tuin. Hier worden groenten, fruit, bloemen en kruiden op biologische wijze gekweekt, zowel in als buiten de kas. De opbrengsten worden verkocht in de tuinwinkel.

Om 12:45 uur vertrekken wij met de auto's naar Siertuin Gooilust. De ommuurde tuin is prachtig gelegen in het park van buitenplaats Gooilust. Hier vind je bijzondere fruitbomen, zoals een parasolvormige moerbei. Er zijn veel rozen, een moestuin en exotische bomen en struiken. Er staan indrukwekkende Ginkgo biloba's van meer dan 100 jaar oud, tevens vijvers en een blauwe tuin. Achter veel planten schuilt een bijzonder verhaal. Je leest het in de routebeschrijving die voor ons klaar ligt. De vrijwilligers die in de tuin werken op deze middag kunnen hierover  vertellen en vragen beantwoorden. Er zijn voldoende zitplaatsen om de tuin van diverse kanten te bekijken en een meegenomen lunchpakketje op te eten.

Landschapstuin Vogelzicht

► Zaterdag 11 september, 10:00 - 12:30 uur
Hoflaan 16, 3271 BD Mijnsheerenland
Prijs leden €3,50, niet-leden € 5,-
Carpoolkosten per auto € 8,-

Voor een mooie Engelse landschapstuin hoeven we het Kanaal niet over te steken. In de Hoekse Waard ligt Landschapstuin Vogelzicht prachtig aan de Binnenmaas en heeft op meer dan 5 ha. een keur aan bijzondere bomen, struiken, vaste planten en rozen. Mevrouw Carsjens zal ons tijdens de rondleiding over het ontstaan van de tuin vertellen. In het park met glooiende gazons, staan 75 verschillende soorten bomen. Deze zorgen samen met de struiken voor een goede biotoop voor vogels. Er is een grote vijver met waterlopen uitgegraven, die aansluit op de Binnenmaas. Eind augustus zijn de grassen heel mooi en de vele Dahlia's staan in volle bloei. Ieder jaar worden er eenjarige planten gezaaid. Deze planten geven nu ook nog veel kleur aan de tuin.