Alphen aan den Rijn

Excursies 2020

Yvonne organiseert de excursies. Ze heeft voor dit jaar vier interessante excursies voor ons uitgezocht. De excursies zijn wisselend van lengte, sommige duren een paar uur, anderen bijna de hele dag. Soms dichtbij, soms ver weg. Het aanmelden voor een of meerdere excursies kan onderaan deze pagina, scroll naar beneden voor het formulier. 

Heb je geen vervoer, dan kun je met iemand meerijden. We organiseren een carpool. We geven aan hoeveel de reiskosten zullen zijn per auto. Dit deel je door het aantal meerijders en verreken je direct met de chauffeur. Een week voor de excursie ontvang je een bericht met de autoindeling. Check wel even de inzittendenverzekering voordat je jezelf aanmeldt als chauffeur.

Fuchsiatuin

► Woensdag 24 juni, 19:30 - 21:00 uur
Verbindingsweg 11, Nieuwerkerk a/d IJssel
Prijs leden € 3,50, niet-leden € 5,-
Carpoolkosten per auto: € 8,-

De familie Van Vliet kweekt al vele jaren Fuchsia's als hobby. In de tuin staan ruim 300 Fuchsia's in ongeveer 150 verschillende soorten en cultivars. Dit zijn zowel winterharde als vorstgevoelige soorten. In de winter gaan veel planten de kas in. De tuin is mooi aangelegd met een vijver en een hartvormig gazon. Eind juni staan alle Fuchsia's in bloei, zodat we de planten op hun mooist zien. Meneer Van Vliet gaat ons vertellen over het stekken, verzorgen, snoeien en bemesten van Fuchsia's, om tot een optimaal resultaat te komen.

Alle volgende excursies zijn afgelast

Door de uitbraak van het coronavirus kunnen wij de volgende excursies niet door laten gaan. 

Stay safe, Stay healthy, even niet bij elkaar in de ruimte, maar wel samen hier doorheen komen. 

Bijzondere Rhododendrons in Bloei

► AFGELAST

(De botanische tuin in Wageningen heeft een uitgebreide collectie Rhododendrons, waarvan een gedeelte eind april in bloei staat. Dit arboretum is gelegen op de Wageningse Berg zodat je verrast wordt door mooie vergezichten op de Nederrijn. We krijgen een rondleiding van anderhalf uur door een gids die vertelt over de geschiedenis en de rododendrons in het park. Onze gids is een enthousiast lid van de rododendronvereniging. Koffie/thee bij aankomst is inbegrepen. Dit drinken we in restaurant De Wageningse Berg, waar we goed kunnen parkeren en gebruik kunnen maken van het sanitair.

Daarna is het mogelijk om op eigen gelegenheid de rest van het park en het naastgelegen arboretum De Dreijen te bekijken. In dit gedeelte zijn bijzondere bomen, een kruidentuin, een collectie rozen en een mooie vijverpartij te zien. Hier is ook beeldengalerij Het Depot, waar (binnen) een vaste collectie van 300 beelden en een thematentoonstelling te zien zijn. Er is een restaurant waar geluncht kan worden.)

AFGELAST Houweling Fruitbomen

► AFGELAST

Kwekerij Houweling is gespecialiseerd in fruitbomen en -struiken. Bijzondere planten zoals de Poolbraam en Chocoladebes zijn hier te vinden. En wat dacht je van een familiefruitboom: een boom waar wel 5 verschillende soorten appels, peren of kersen aan groeien! We worden ontvangen met een kopje koffie of thee en krijgen iets te horen over de kwekerij. Er kunnen ook vragen worden gesteld over het snoeien en onderhouden van fruitbomen en -struiken. We krijgen een rondleiding over de kwekerij en kunnen vervolgens planten aanschaffen, geschikt voor zowel grote als kleine tuinen. Grote bomen of struiken kunnen worden thuisbezorgd.

Theetuin De Sperwershof en Siertuin Gooilust

► AFGELAST

Deze excursie brengt ons naar 's Graveland met zijn mooie parken en buitenplaatsen. We bezoeken als eerste theetuin De Sperwershof. Hier krijgen we koffie of thee met gebak. Bij mooi weer zitten we op het terras met uitzicht op de prachtige tuin. Hier worden groenten, fruit, bloemen en kruiden op biologische wijze gekweekt, zowel in als buiten de kas. De opbrengsten worden verkocht in de tuinwinkel.

Om 12:45 uur vertrekken wij met de auto's naar Siertuin Gooilust. De ommuurde tuin is prachtig gelegen in het park van buitenplaats Gooilust. Hier vind je bijzondere fruitbomen, zoals een parasolvormige moerbei. Er zijn veel rozen, een moestuin en exotische bomen en struiken. Er staan indrukwekkende Ginkgo biloba's van meer dan 100 jaar oud, tevens vijvers en een blauwe tuin. Achter veel planten schuilt een bijzonder verhaal. Je leest het in de routebeschrijving die voor ons klaar ligt. De vrijwilligers die in de tuin werken op deze middag kunnen hierover  vertellen en vragen beantwoorden. Er zijn voldoende zitplaatsen om de tuin van diverse kanten te bekijken en een meegenomen lunchpakketje op te eten.