Alphen aan den Rijn
bekijk online
Nieuwsbrief

Een warm welkom in 2025

Beste mensen,

Namens het Bestuur van Groei & Bloei Alphen a/d Rijn en Omstreken heet ik je het komende jaar van harte welkom tijdens diverse activiteiten. Wij wensen een ieder een gelukkig 2025., daar gaan wij met elkaar wat moois van maken. Op de Website www.alphen.groei.nl  staan de lezingen, cursus, excursies, ledentuinenbezoek en de tuinreis duidelijke vermeld. Je kan je daar ook al voor opgeven. De nog dondere januarimaand is heel geschikt om nieuwe plannen, keuze's te maken en daarwerkelijk is actie te komen. Alle actieviteiten zijn in de directe woonomgeving met als kers op de taart de tuinreis naar Walcheren, Zeeland.

Op woensdag 12 februari beginnen wij met de cursus bloemschikken voor beginners en gevorderden. (zie agenda op de website) 

 

Bloem en Doen: bloemschikken met Docente Judith de Frankrijker
Atelier: Westkanaalweg 97, 2461EJ Ter Aar

Voorjaarscursus 2025
12 februari, 5 maart, 2 april, 30 april 2025
woensdagmiddag 13:00 tot 15:00 uur
Aanmelden noodzakelijk voor 25 januari, inschrijven voor een deel van de cursus is niet mogelijk.

 Aanmelden cursus

 

Vogels in de winter, beschutting in het groen

In de winter kunnen wij genieten van de vogels in de tuin en op het balkon. In heggen, klimop en rommelige hoekjes in de tuin met takken en bladeren vinden onze gevederde vrienden beschutting.  Met zaden, appel, pinda's en vetbollen enz. voeren wij de volgels. De nestkastjes worden schoongemaakt en nieuwe plekken in de tuin worden benut. Wist je dat huismussen zich graag met zand wassen? Een hoopje zand doet wonderen. Help je ook mee met de vogeltelling? 

Elke vogel telt!

Ieder jaar tellen ruim honderdduizend mensen mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Daar zijn we blij om, want het geeft ons een helder beeld van hoe het met de vogels in onze tuinen gaat. In sommige gevallen is het ronduit zorgwekkend: de huismus en merel hoor en zie je al veel minder in en rond onze tuinen. Met de gegevens van de Tuinvogeltelling kunnen we deze en andere bedreigde vogels beter beschermen. 

Meld je alvast aan via, www.nationalevogeltelling.nl

 

 

Nationale Tulpendag, zaterdag 18 januari in Amsterdam op het Museumplein

Het is Tulpentijd, vier je het vroege voorjaar met ons mee?

Op zaterdag 18 januari 2025 is het Nationale Tulpendag.
In Amsterdam leggen tulpenkwekers een gigantische pluktuin aan met zo’n 200.000 tulpen in verschillende kleuren. Vanaf 13.00 uur mag iedereen gratis een bosje tulpen plukken.

Een eerbetoon aan Amsterdam

De editie van 2025 staat in het teken van een bijzonder jubileum: het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Om deze mijlpaal te vieren, heeft de pluktuin dit jaar een speciaal thema dat de rijke geschiedenis en unieke cultuur van de stad weerspiegelt. Van tulpen in de kleuren van de Amsterdamse vlag tot patronen geïnspireerd op iconische stadsbeelden, de tuin belooft een ode te zijn aan Amsterdam.

Zee van tulpen op de Dam

De pluktuin op de Dam is het hoogtepunt van de Tulpendag. Hier worden meer dan 200.000 tulpen in verschillende kleuren en variëteiten zorgvuldig geplaatst door Nederlandse tulpenkwekers. Bezoekers mogen gratis een bosje van maximaal 20 tulpen plukken, waarmee ze een stukje lente mee naar huis nemen. Het evenement is geliefd bij zowel toeristen als inwoners, die samen genieten van de vrolijke sfeer en de prachtige bloemenzee in het hart van de stad.

Een duurzame viering

Duurzaamheid staat centraal tijdens Tulpendag. Om het evenement milieuvriendelijk te houden, ontvangen bezoekers een biologisch afbreekbaar tulpentasje. Bovendien worden de tulpen die overblijven, verwerkt of hergebruikt om verspilling te minimaliseren. Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan duurzaam telen, met kwekers die hun kennis delen over milieuvriendelijke landbouwpraktijken.

• De tulpen worden gratis beschikbaar gesteld door de Nederlandse tulpenbroeiers.

Keukenhof 2025 met vrijwilligers van Groei & Bloei, van donderdag 20 maart tot zondag 11 mei

Een team van Groei & Bloei is dagelijks in het Julianapaviljoen aanwezig om de Nationale en Internationale bezoekers welkom te heten, via het vertonen van beelden op meerdere TV schermen worden de verschillende kweekmethode's aan de mensen verteld. Binnen het team zijn gepensioneerde Kwekers en medewerkers van de bollenbedrijven, met humor de historische verhalen over de Bollenstreek weten zij het publiek te boeien. Een ieder heeft zo een eigen talent, in het paviljoen maken  de dames van G & B prachige bloemstukken, anderen bemensen de balie voor alle vragen (naslagwerk aanwezig) en verwijzen naar de Bollenkwekers voor bestellingen die vanaf september worden afgeleverd. Er zijn teamleden die zorgen voor de koffie en lunch-rondes en houden oog op orde & netheid. Wil je ook een seizoen als vrijwilliger bij de Keukenhof werken (minimum 10 dagen) en spreek je goed Engels of een andere taal meld je dan aan via info@alphen.groei.nl  of telefonisch Wilma Gerver 0172 444100. Als vrijwilliger ontvang je een entree kaart voor de Keukenhof die je het hele seizoen vrij mag gebruiken, gratis lunch en 10% korting op je aankopen in de winkels op het terrein.

Het park is in 2025 geopend van 20 maart tot en met 11 mei. Tickets zijn nu verkrijgbaar via www.keukenhof.nl.   Een siezoenkaart met parkeerplaats is een aanrader, zo kan je meerdere malen genieten van het prachtige kleurrijke park waar steeds andere voorjaarsbloemen, bomen en struiken bloeien. Pak je kans en doe mee. 

In Keukenhof zijn de tuinmannen druk aan het planten voor seizoen 2025:  6,5 van de 7 miljoen bloembollen zijn inmiddels geplant. 

 

 

Tentoonstelling, Het Paradijs van de Arbeider

In het Amsterdamse Museum Het Schip staat de tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden. Met onder meer films en foto’s, schilderijen en maquettes geeft deze kleurrijke tentoonstelling een (inter)nationaal beeld over verleden, heden en toekomst van wonen in een gezonde, groene omgeving.

LocatieOostzaanstraat 45
1013 WG Amsterdam
Noord-Holland

Te bezoeken tot:  maandag 28 juli 2025, Entree 16 euro
 
In 1924 vond in Amsterdam het Internationaal Stedenbouwkundig Congres plaats. In een tijd van industrialisatie, vervuilde steden en grote woonproblemen discussieerden experts zoals Floor Wibaut en Hendrik Berlage over de toekomst van de volkshuisvesting. Die moest mooier, gezonder, socialer en groener worden. Er moesten fraai ontworpen tuindorpen, tuinwijken en zelfs tuinsteden komen. In aanloop naar en in de decennia na de conferentie werden deze ideeën met veel succes nationaal en internationaal gerealiseerd.
 
Artistieke schoonheid
Honderd jaar later neemt de tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden in Museum Het Schip bezoekers mee op een boeiende, internationale reis door de tijd. Met rijk foto- en videomateriaal, fantasievolle tekeningen en schilderijen, historische publicaties, maquettes en ansichtkaarten uit alle windstreken – van Engeland en Frankrijk tot India en Japan – komt de Tuinstadgedachte voor je ogen tot leven. Van vervuilde industriesteden naar groene stadswijken, dorpen en verticale tuinsteden; de tentoonstelling biedt een interessant inkijkje in verleden, heden en toekomst. Daarbij is er aandacht voor grootse stedenbouwkundige plannen en de artistieke schoonheid van Nederlandse tuindorpen – waarvan een aantal ontworpen door architecten van de Amsterdamse School. 
 
Mooiste tuindorp
Enkele voorbeelden zijn de nog altijd bestaande, prachtige en bij bewoners geliefde tuindorpen in Groningen, Rotterdam, Utrecht, Haarlem en Amsterdam. Tuindorp Nieuwendam in Amsterdam Noord werd vlak na de bouw zelfs het mooiste tuindorp van Europa genoemd. Hilversum spant de kroon: architect Willem Dudok maakte daarvan Nederlands grootste vooroorlogse tuinstad met veel invloeden van de Amsterdamse School. De waardering voor deze wijken is nog altijd groot. Vanwege de bijzondere bouw en artistieke schoonheid zijn vele bestempeld tot monument of beschermd dorpsgezicht.
 

Het Irene Voedselbos, Biodiversiteit, Duurzaamheid en samenwerking

Kom eens wandelen of op de 2e vrijdag van de maand een handje meehelpen in het voedselbos. Er groeien fruitbomen, heesters en struiken, daarvan mag je zelf plukken daarbij is het delen met elkaar van belang.

Er is binding met elkaar, blijven leren over de natuur en de wisseling van de seizoenen. Biodiversiteit is veel meer dan alleen verschillende plant- en dierensoorten. Het begrip omvat het totaalpakket aan levende organismen en systemen – en de interacties daartussen. Goede zorg voor bomen en beplantingen, uitbreiden van de variatie van beplantingen, juiste bermbeheer, aanleggen van paddenpoelen en een bijenheuvel, respect en zorg voor de bodem, verbeteren van de leefomgeving van  vogels enzovoorts draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van de biodiversiteit van het Prinses IreneBos.

De Bijnenheuvel, nestel gelegenheid voor de bijen zij bestuiven van de bomen, struiken enz.

Deze bijenheuvel is gebouwd op een overtollige hoop grond en is bedekt met een 30 centimeter dikke laag leemhoudend zand. Door het kleiige leem is het zand compacter waardoor bijen er eenvoudiger stevige gangen in kunnen graven. Voor plantengroei is deze bodem niet zo geschikt. Dat is een voordeel. Zo zal de bijenheuvel minder snel overwoekeren en voorkomen we dat de bodem te koud en vochtig wordt. Zo nodig verwijderen we ongewenste planten met de hand. 

Lokatie aan de Burgemeester Bruins Slot singel, achter het gebouw de Vlinder van de Veenweiden.

Wij werken samen met het IVN. Het bestuur van Groei & Bloei feliciteerd het IVN met het 50 jarig bestaan van de vereniging.

 

word lid