Alphen aan den Rijn
bekijk online
Bloem & Doen met Judith, voorjaar Les 1

Bloem & Doen met Judith, voorjaar Les 1

Docente Judith de Frankrijker
Atelier: Westkanaalweg 97, 2461EJ Ter Aar

Deze cursus is ook geschikt voor beginners. Met een inspirerende groep werk je onder leiding van Judtih aan bijzondere bloemstukken en leer je nieuwe technieken. In het voorjaar én in het najaar bestaat de cursus uit vier woensdagmiddagen. Er wordt een opdracht gegeven door de docente, de cursisten zorgen voor hun eigen materiaal en iedereen voert de opdracht op zijn of haar manier uit. Er is veel ruimte voor creativiteit. Er is een nabespreking van alle werkstukken. Ook worden er tips gegeven over materiaalverwerking. Op de site van Groei & Bloei staan foto’s van de bloemstukken van het afgelopen jaar. Judith heeft onder haar huis in Ter Aar een mooi en licht atelier waar de cursus gegeven wordt.

Meenemen; snoeischaar, scherp mesje, draadtangetje, snijplankje, bloemen en groen. Het gebruik van steekschuim, koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.

Voorjaarscursus 2023
►8 februari, 8 maart, 5 april, 3 mei
woensdagmiddag 13:00 tot 15:00 uur
Aanmelden voor 25 januari, inschrijven voor een deel van de cursus is niet mogelijk.

 Aanmelden cursus

Nationale Tulpendag, zaterdag 21 januari in Amsterdam op het Museumplein

Het is Tulpentijd, vier je het vroege voorjaar met ons mee?

Op zaterdag 21 januari 2023 is het Nationale Tulpendag.
In Amsterdam leggen tulpenkwekers een gigantische pluktuin aan met zo’n 200.000 tulpen in verschillende kleuren.

Vanaf 13.00 uur mag iedereen gratis een bosje tulpen plukken (op=op).
Zo vieren wij de start van een nieuw (snij)Tulpenseizoen.
Naar verwachting is de tuin rond 16.00 uur helemaal ‘leeggeplukt’.

Let op: onze nieuwe locatie is het Museumplein.

+De organisatie zorgt voor handige (biologisch afbreekbare) tasjes.
+Gratis entree.
+Rolstoelvriendelijk.

•De tulpen worden gratis beschikbaar gesteld door de Nederlandse tulpenbroeiers.

Lezing, meer biodiversiteit in je tuin met nuttige insecten.

Woensdag 15 maart 2023, Langeroode Genielaan1, 2404 CH  Alphen a/d Rijn

Gastspreekster Suze Peters

Entree en consumptie gratis. Zaal open 19:30 uur aanvang lezing 20:00 uur.

De kranten staan vol over hoe slecht het gaat met de natuur en biodiversiteit. Dus als je geen chemisch poeder of verdelgingsmiddel meer wilt gebruiken om onkruide en plaagdieren te bestrijden; wat dan wel? Hoe tuinier je zonder gif? Suze Peters schreef daar een boek over "Het Plaagdierboek". Zie ook www.suzeperters.nl  of  https://www.facebook.com/Onkruidboek/ Een leerzame en practische gids met alle lastige tuinbeestjes in de hoofdrol, zoals bladluizen, mieren, slakken, wespen, muggen enz. Waarom zijn ze er en wat zeggen ze over je tuin? Door hun rol leer je het tuinleven beter begrijpen en merk je hoe nuttig en functioneel deze plaagdieren eigenlijk zijn. Ze zijn allemaal onderdeel van het grote "tuinweb". Extra leuk: het boek van Suze Peters kan je deze avond gesigneerd van haar kopen. Hoe krijg en een goed evenwicht met leuke beestjes in je mooie tuin? Een leerzame avond succes verzekerd.

 

Keukenhof 2023 met vrijwilligers van Groei & Bloei, van donderdag 23 maart tot zondag 14 mei.

Een team van Groei & Bloei is dagelijks in het Julianapaviljoen aanwezig om de Nationale en Internationale bezoekers welkom te heten, via het vertonen van beelden op meerdere TV schermen worden de verschillende kweekmethode's aan de mensen verteld. Binnen het team zijn gepensioneerde Kwekers en medewerkers van de bollenbedrijven, met humor de historische verhalen over de Bollenstreek weten zij het publiek te boeien. Een ieder heeft zo een eigen talent, in het paviljoen maken  de dames van G & B prachige bloemstukken, anderen bemensen de balie voor alle vragen (naslagwerk aanwezig) en verwijzen naar de Bollenkwekers voor bestellingen die vanaf september worden afgeleverd. Er zijn teamleden die zorgen voor de koffie en lunch-rondes en houden oog op orde & netheid. Wil je ook een seizoen als vrijwilliger bij de Keukenhof werken (minimum 10 dagen) en spreek je goed Engels of een andere taal meld je dan aan via info@alphen.groei.nl  of telefonisch Wilma Gerver 0172 444100. Als vrijwilliger ontvang je een entree kaart voor de Keukenhof die je het hele seizoen vrij mag gebruiken, gratis lunch en 10% korting op je aankopen in de winkels op het terrein.

Het park is in 2023 geopend van 23 maart tot en met 14 mei. Tickets zijn nu verkrijgbaar via www.keukenhof.nl.   

In Keukenhof zijn de tuinmannen druk aan het planten voor seizoen 2023:  6,5 van de 7 miljoen bloembollen zijn inmiddels geplant. Op 25 november 2022, hielpen Fien & Teun samen met een aantal kinderen de tuinmannen een handje. In het voorjaar keert het duo terug naar Keukenhof tijdens de meivakantie. 

 Fien & Teun zijn al jaren een begrip in de wereld van kinder-tv en animatie. Op  Avonturenboerderij Molenwaard ontdekken de twee vrolijke boerenkinderen spelenderwijs het Hollandse landleven. Vandaag kwamen zij naar Keukenhof waar de tuinmannen hen alles vertelden over bloembollen. Daarna staken ze zelf de handen uit de mouwen en plantten ze samen met de kinderen de bloembollen in de grond.  

Vier de meivakantie met Fien & Teun in Keukenhof  

In het voorjaar keren Fien & Teun terug naar Keukenhof met allerlei leuke activiteiten, spelletjes en een mini-theatershow. Daarnaast kunnen kinderen het duo persoonlijk ontmoeten tijdens een meet-and-greet.  

Nationale Vogelweek 6 tot 14 mei 2023, nu vogels voeren in het winterseizoen.

In de winter denken wij aan de vogels in de tuin, Groei & Bloei geeft een mooie, doelmatige Voedersilo kado als je lid wordt voor 2023. Maak ook eens een vogeltaat met vet, rozijnen, nootjes, zaad, stukjes appel enz.  

https://www.vogelbescherming.nl/nationale-vogelweek

Online cursus Vogels van Nederland In deze gratis vogelcursus voor beginners leert u in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. U ontvangt direct de eerste vogelles per mail. Inschrijven gratis cursus Meimaand Kijkermaand Begin het buitenseizoen goed!

Cursus Tuinieren voor beginners

In het voorjaar organiseerd Afra van Ruiten van de Ontwerpsalon een cursus tuinieren voor beginners. Met het motto; "van woestenij naar paradijs" behandeld zij een stappentraject om de tuin naar je eigen inzicht te veranderen. Iedereen heeft zijn of haar eigen wensen. Practisch en duurzaam met biodiversiteit, bijen, vlinders, libellen en egels komen naar de tuin waar plaats en voedsel is. Een kleurrijke tuin kan je aanvullen met fruitbomen, bessensruiken en bijzonder heesters. Maak er wat moois van Afra geeft je graag advies.

Heb je interesse voor een makeover om volop van je leefomgeving te kunnen genieten? Kijk dan voor verdere informatie op de website www.deontwerpsalon.nl