Alphen aan den Rijn
bekijk online
Nieuwsflits

Blijf er bij, binding door activiteiten bij Groei & Bloei!

Met een knal is het nieuwe jaar begonnen. We wensen iedereen een mooi en gezond 2022 toe. Onze activiteiten staan weer in het rondgestuurde Jaarprogramma 2022 en op de website alphen.groei.nl . Je kunt je dus nu ook al opgeven voor Bloem & Doen, de bloemschikcursussen die in februari beginnen. Heb je als lid geen programma gekregen? Laat het ons dan even weten, dan sturen we het na.

Nationale Tulpendag zaterdag15 januari in Amsterdam

Een gelukkig Nieuwjaar voor allen begint Kleurrijk op 15 januari 2022 met de Nationale Tulpendag in Amsterdam. Op deze dag, die volledig in het teken staat van de tulp, leggen tulpenkwekers op de Dam een gigantische pluktuin aan met maar liefst 200.000 tulpen in allerlei verschillende kleuren.

Dit jaar viert de Nationale Tulpendag haar 10e verjaardag, een jubileum dus!

Het thema van dit jaar is: ‘Share Happiness’. De Tulpendag die de start van het (snij)tulpenseizoen markeert, staat dit jaar dus in het teken van het gezamenlijk vieren van vreugde. Om deze reden mogen bezoekers dit jaar niet één, maar twee bossen tulpen gratis plukken. Gedeelde vreugd is immers dubbele vreugd. Geef je deze maand ook een boeket tulpen om iemand een mooie dag te bezorgen?

Om 13.00 uur gaat de tulpenpluktuin open voor het publiek, dan kun je jouw eigen bosje tulpen plukken. De tuin sluit als de tulpen op zijn. Wacht niet te lang, maar sluit je aan in de rij. Houdt hierbij wel rekening met de op dat moment nog geldende Corona maatregelen.

De organisatie is het Tulpen promotieteam Nederland

De Lezing "Biologische bloembollen in uw tuin, op uw balkon of in uw buurt" dinsdag 8 februari 2022.

► Dinsdag 8 februari 20:00 uur Wijkcentrum Kerk en Zanen, De Oude Wereld 51-59, Alphen aan den Rijn. Prijs leden € 2,00 niet leden € 3,00. Zaal open 19:30 uur aanvang lezing 20:00 uur.

Joop Huner die deze presentatie verzorgt is een bekende in de wereld van de biologische bloembollen. Van huis uit is hij tuinarchitect, maar inmiddels adviseert hij voornamelijk als het op tuinen aankomt. Ook maakt hij o.a. voor een groot bloembollenbedrijf de catalogi. 
Deze avond zal wat hij ons vertelt aansluiten bij het thema van de Floriade 2022: Growing Green Cities. Daaraan gerelateerd biologische bloembollen, combinaties van bollen, bollen die ieder jaar terugkomen en bollen die bijen en vlinders aantrekken. Over deze onderwerpen kan Joop zeer enthousiast vertellen. Over biologische bloembollen is veel te vertellen dat (nog) nietalgemeen bekend is.
Verder zijn de foto's die hij maakt en waarvan hij ons er een aantal zal laten zien, ongelooflijk kleurrijk, verrassend en inspirerend. Ben je nieuwgierig geworden? Kijk dan eens op zijn instagrampagina: joop­_huner/

   Aanmelden lezing

Tuinenreis naar Noord-Brabant, meld je nu aan, leuke plannen zijn stimulerend!

► Vrijdag 17 juni, vertrek 8:00 uur
Vertrek vanaf bushalte Herenhof, op de hoek Eisenhowerlaan/Horstenweg, Alphen aan den Rijn. Op het naastgelegen parkeerterrein kunt u gratis de auto parkeren.

We vertrekken dit jaar om 8:00 uur richting Gilze, tuin Den Overkaent. Hier worden we ontvangen door Wies en Henk Goeijers met koffie/thee en een appelflap. In deze tuin vinden bezoekers zeshonderd soorten Hosta, tweehonderd soorten daglelies en vijftig verschillende geraniums! Daarnaast zijn er drie- tot vierhonderd verschillende siergrassen te bewonderen. Henk Goeijers zal onze gids zijn. Siertuin Den Overkaent wil de tuin zijn met de meeste verschillende soorten vaste planten van Nederland.

Vervolgens rijden we door naar kwekerij Struijk, een familiekwekerij in Sprang-Capelle. Sinds 2013 heeft de kwekerij naast een uitgebreide collectie hortensia's, bloeiende heesters en vormbomen, een uitgebreid assortiment vaste planten en siergrassen te koop. Veelal anders dan je bij een gemiddeld tuincentrum tegenkomt. Rondom het woonhuis ligt een sfeervolle witte tuin. Bij de kwekerij zijn een aantal royale voorbeeldborders aangeplant met mooie combinaties van vaste planten.

Dan gaan we door naar Kaatsheuvel naar de tuin De Dijkgaerd van Ad en Joke Vos. We gebruiken hier de lunch, die verzorgd wodt door Joke Vos.
In deze liefhebberstuin van 6200 m2 liggen rond het huis tuinkamers op kleur. Een witte tuin, de blauw-gele tuin en de purpuren tuin. Met vindt de rust in de vijvertuin.

 

Dan is het tijd om te vertrekken naar de derde en laatste tuin in 's Gravenmoer De Tuynkamer van Peter en Anne Marie van Woensel. Zij zullen ons ontvangen met koffie/thee met gebak en daarna kunt u genieten van de tuin. Zij hebben een tuin die door de jaren heen van een boerderijtuin is uitgegroeid tot een echte liefhebberstuin van 2700m². De borders in fraaie kleurencobnaties draperen zich rond het gazon en u waant zich in een Engelse cottagetuin. Bijzondere bomen geven structuur en hoogte aan de tuin. De diverse hagen verbergen geheime "tuynkamers": een rozentuin, de vijvertuin, de stille grijze tuin en een blauw-gele bordertuin. Rust tenslotte uit in het romantische rozenprieel of de Victoriaanse orangerie en geniet van het uitzicht.

Om 17:00 uur vertrekken we weer naar Alphen aan den Rijn en we verwachten omstreeks 18:15 uur terug te zijn.

Prijs voor leden € 50,- en voor niet-leden € 63,-
Kosten voor entree, koffie/thee en lunch zijn inbegrepen. Aanmelden voor 27 mei

Aanmelden tuinenreis

 

Plannen voor een klimaatplein in de Sortimentstuin van Harry van der Laar in Boskoop aan het Rijneveld 153a.

Met Peter Westgeest (gemeente Alphen a/d Rijn) worden er plannen uitgewerkt voor een klimaatplein. Duurzaamheid, vergroening, regenwater beheersing in onze directe leefomgeving is van belang voor de toekomst. Daar kunnen wij met elkaar aan werken. Op dit klimaatplein kan je in het voorjaar informatie vinden over allerlei mogelijke aanpassingen in je tuin.

Ook in de winter met wat sneeuw is de Sortimentstuin het bezoeken waard. In het restaurant kan je een heerlijk kop warme chocolademelk drinken met een stuk appeltaart.

Tuinvogeltelling

De nationale tuinvogeltelling is op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022, één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon.  Geef  je alvast op en de getelde gegevens door via de  hieronder genoemde website.

Meer informatie en teltips vind je op tuinvogeltelling.nl 

 

Gardenista 2022, van Woensdag 25 mei tot zondag 29 mei op het landgoed Den Alerdinck, in Laag Zuthem

Leven in het Groen
Gardenista is hét groenfestival in Nederland. Het 5-daagse festival biedt tuinontwerpers, bloemarrangeurs, hoveniers, kwekers, moestuinierders maar ook studenten, hobbyisten, kunstenaars en cateraars een podium waar ‘Leven in het Groen’ centraal staat. Ben je ín voor een dagje waar al jouw ‘groen’ zintuigen geprikkeld worden? Kom dan naar Gardenista van 25 tot en met 29 mei 2022.

Gardenista is er voor iedereen!
Klinkende namen als Modeste Herwig, Hans Kramer van kwekerij de Hessenhof, Harry Pierik en de Tuinen Mien Ruys delen hun inspiratie en kunde. Bekende en jonge talentvolle bloemarrangeurs verzorgen demonstraties en moestuinierders laten je proeven van eetbare bloemen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een gezinsdagje uit of uitje met de tuinvereniging:

  • Workshops voor kinderen
  • 4 competities
  • 150 exposanten
  • Diverse kwekers met unieke planten
  • Een verrassend entertainment- en muziekprogramma
  • Catering onder eeuwenoude bomen