Alphen aan den Rijn
bekijk online
Nieuwsflits

Lekker eten uit je siertuin via Zoom

Op dinsdag 20 april geeft Liesbeth van Bemmel een zoom-presentatie die je vanuit je eigen huis kunt volgen. Je kunt vanaf 20 uur meekijken vanuit je luie stoel. Wil je meedoen, geef je dan zeker op en laat ook een email adres achter, zodat we je een uitnodiging kunnen sturen. 

In deze presentatie vertelt Liesbeth van Bemmel van Voedselbos Benthuizen ons welke eetbare planten een hoge sierwaarde hebben in de tuin en op je bord. Het leuke is, dat het deels gaat over planten die je mogelijk al in je tuin hebt staan, maar waarvan je nog niet weet dat ze eetbaar zijn. Veel van deze planten zijn niet alleen een plaatje in je tuin, maar vormen ook nog eens een schilderijtje op je bord! Liesbeth laat je kennis maken met verschillende mooie planten, struiken en eetbare bloemen en geeft tips over hoe je ze kunt eten of verwerken in gerechten. Liesbeth is sinds een paar jaar voedselbosbouwer in Benthuizen. Laat je deze avond door haar verrassen. 

Er zijn maximaal 25 deelnemers, dus wees er op tijd bij. 

   Aanmelden lezing

Baskets vullen

We gaan eind april weer heerlijk aan de slag bij kwekerij Zevenhoven. Daar kunnen we dan weer onze eigen manden, bakken of hanging baskets vullen.  Hierbij krijg je ondersteuning en tips van Annemarie Hoppenbrouwer. 

Op de kwekerij heb je keuze uit een uitgebreid assortiment eenjarigen. Je kunt het net zo vrolijk maken als je wilt! In jouw creatie kun je gebruik maken van zowel bloeiende als planten met prachtig bladvorm. Voor vragen en advies kun je altijd terecht bij de personeelsleden die er ook rondlopen.

Meenemen manden, bakken of hanging baskets en eventueel handschoenen. Je rekent aan het eind van de workshop ter plekke af voor planten, grond en materialen. In verband met Covid-19 kan er geen groepsactiviteit worden georganiseerd. De workshop wordt individueel gedaan. 

Neem direct contact op met Annemarie (0172- 602515) om een afspraak in te plannen. Alleen of met iemand op afstand kan beperkt wel gewerkt worden bij haar in de ruime kas! Annemarie plant dan een tijd voor jou in. 

Kwekerij Zevenhoven | Ringdijk 1 | Ter Aar

Composteren kun je zelf ook! via Zoom

Op dinsdag 20 april 2021 organiseert Groei & Bloei Leidschendam een online lezing van circa 45 minuten over zelf composteren. 

Start om 20.30 uur

Een korte inleiding:
Je kunt ervoor kiezen om je groente-, fruit- en tuinafval gewoon in de kliko te gooien. Maar dan gooi je eigenlijk waardevol materiaal weg waar je de planten in je tuin of in potten heel veel plezier mee kan doen. Maar voordat jouw planten wat aan het GFT-afval hebben, moeten je het eerst geschikt maken door het te composteren. Daarmee maak je op een duurzame manier van GFT-afval een prima bodemverbeteraar voor jouw tuin- en kamer- of balkonplanten. 

Deze online lezing wordt verzorgd door Jan Blokland, een zeer ervaren tuinier die bekend is van de uitgebreide tuinonderhoud cursussen voor beginnende en gevorderde tuiniers. Na een korte uitleg wat compost voor invloed heeft op het bodemleven in tuin of potgrond worden verschillende manieren om zelf te composteren uitgelegd. 

Enkele onderwerpen waar aandacht aan wordt gegeven zijn: Wat mag wel of niet op de composthoop? Hoe kan je het beste het GFT-afval verdelen? Welke type composthoop past het beste bij jou? Hoe kan je compost optimaal gebruiken? Uiteraard is het ook mogelijk om uw eigen vragen te stellen tijdens de lezing. 

Om aan deze lezing deel te nemen dient u zich vooraf aan te melden door een mail te sturen naar info@leidschendam.groei.nl

Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 100 mensen deelnemen. Mochten er meer dan 100 mensen zich aanmelden zullen we een tweede lezing organiseren. Deelnemen is eenvoudig. De mensen die zich hebben aangemeld ontvangen enkele dagen voorafgaand aan de lezing een mail met daarin een link waarmee ze via Zoom aan de lezing kunnen deelnemen.

Blik op de tuin

Anneke Duyvesteijn, voorzitter van Groei & Bloei Westland, schreef haar 1000e column Blik op de Tuin!

Hij gaat over duizendschoon, niet alleen vanwege de toepasselijke naam, maar ook vanwege herinneringen aan haar vader. Van harte gefeliciteerd Anneke! Ook op de site van Groei & Bloei kunnen we telkens (bij de tuinlogs) genieten van jouw blikken op de tuin!

Je kunt de feestelijke column hier lezen, met ook nog een leuke wedstrijd: wie schrijft een eigen Blik op de Tuin?

Lees verder 

Nationale Bijentelling

Op 17 en 18 april is er voor de vierde keer de Nationale Bijentelling. Tellen kan gewoon in je eigen tuin en je helpt wetenschappers aan informatie over de verspreiding van bijensoorten.

Lees verder

Voorjaarsactie tot en met 19 mei

Nieuwe leden die zich via onze afdeling aanmelden hebben extra voordeel, via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting. Als je via de website groei.nl aanmeldt, dan moet je kiezen tussen het cadeau OF de korting.

Het geschenk bij de Voorjaarsactie 2021 is de Felco 14 snoeischaar, een mooie schaar die ook geschikt is voor mensen met een wat kleinere hand.

Wat houdt de actie in?

  • Nieuwe leden ontvangen het april- of mei-nummer gratis. 
  • Zij ontvangen tevens gratis de Felco 14 snoeischaar ter waarde van € 52,-.
  • De artikelen worden thuis geleverd.

Voor de rest van het jaar 2021 betalen zij nog:

  • met het aprilnummer (18 maart t/m 21 april, betalen vanaf mei): € 38,95 in plaats van € 52,-; een korting van ruim € 13,-
  • met het meinummer (22 april t/m 19 mei, betalen vanaf juni): € 32,95 in plaats van € 44,-; een korting van ruim € 11,-

Gebruik het formulier om je aan te melden via onze afdeling. Alleen dan krijg je EN korting EN de Felco snoeischaar.

Bent je zelf al lid, dan kun je ons helpen om nieuwe leden te werven door deze aanbieding door te sturen naar vrienden en kennissen met interesse voor tuinieren.

Neem contact op met Wilma om je aan te melden, telefoon: 0172-444100.