Activiteiten & Actueel

Busreis Noordoostpolder

Door Afra van Ruiten

Met een volle bus en de fietstocht van gisteren nog in de benen, vertrekken we 's morgens vroeg uit Alphen aan den Rijn naar de Noordoostpolder. Een gebied waar velen van ons niet regelmatig komen. Sterker nog, ik kom er nooit. Het is al direct gezellig in de bus en er wordt volop gepraat. Dit geluid verstomt pas als we 's avonds weer uitstappen.

Locus Flevum

De eerste tuin die we bezoeken is de tuin waar ik het meest naar uitkijk. Nieuwsgierig door alle berichten die er eerder over zijn gehoord, wil ik graag de tuin van Jikke en Lucien Hamerpagt eens bewonderen. Tuinontwerpster en architect werken hier samen aan een complete woonervaring. Jikke is helaas niet aanwezig, haar ouders ontvangen ons gelukkig met heerlijke appeltaart.

Huis en tuin werken goed samen. De grote tuin met oranjerie, lichte muren gecombineerd met licht split voelt goed aan. Mooie planten en mooie combinaties. Goed dat er afwisseling zit in het ontwerp met een formele vijver en een natuurlijke vijvertuin, een besloten formele kruidentuin, moderne grassentuin (handig om de verschillende grassen te leren kennen) en vrolijke gravelgarden. Er is gewerkt met kijklijnen en contrasten hard/zacht, warm/koel, open/besloten en het is voor mij dan ook een feestje om dit te bekijken. < stukje dat niet op de site mag > Het is deze winter erg koud geweest in dit gebied en veel is kapotgevroren. Gelukkig trekken veel vaste planten zich hier niets van aan en staan te pronken in de borders. Website

De tuinen van Lipkje Schat

In een spiraal worden we rond het huis en door de tuin geleid, waarbij we eindigen in een besloten tuingedeelte. Door de tijd die aan de buitenste tuinen wordt besteed, is het nog haasten om de binnenste tuinen te bekijken. Deze verrassende, leuke tuinen hebben daardoor te weinig tijd van mij gekregen, maar zeker niet van Lipkje. De tuinen zijn uitstekend verzorgd. De afwisseling in tuinen maakt het een boeiend geheel. Vanuit de schaduw kom je in een bloemenzee terecht. De voorzijde van de woning heeft een meer formeel karakter en achter het huis zijn enkele vijvers en een besloten tuin te bewonderen. De plantjes in het verkoopstalletje zagen er prima uit en er werd flink ingekocht.

Op de foto's kun je goed zien hoe de planten door elkaar heen geweven zijn en dat Lipkje ook heel wat vliegende bezoekers krijgt. Net als bij veel andere tuinen zijn er kleine opstapjes in de tuin verwerkt. Dit ziet er aantrekkelijk uit, door de extra schaduw die je zo krijgt. Helaas wordt er ook over gestruikeld. Gelukkig was er een verbanddoos in de buurt. Website

Pegasushof

Jan Giessen werkte met paarden. De stoeterij is beeindigd, maar heeft wel voor de naam van de tuin gezorgd. De laatste jaren gaat er veel tijd naar de verzorging van de tuin. Er is vooraf goed nagedacht over de indeling en er is zonder aarzelen flink wat ruimte gebruikt voor de centrale vijver. Dit geeft een stevige basis.

De tuin heeft een formele vormgeving en is zeer goed verzorgd. We bewonderen het groene gras en strakke kanten. Rondom het huis overheersen de strakke lijnen. Moderne vijvers en duidelijke borders met rechte hagen. Verder van het huis af ogen de nieuwe vlonderterrassen wat losser en is er een mooi uitzicht op het omringende landschap. De knipoog naar de ronde tuin van Sissinghurst is zeer geslaagd. Het is een mooie ronde ruimte geworden. De hagen mogen daar van mij ook nog wel wat hoger, zodat het effect nog sterker wordt.

In het voorjaar is hier een bloembollenfeestje aan de gang. Na het bezoek van Jacqueline van der Kloet zijn er duizenden bollen in de tuin verwerkt en elk jaar komen er nog een paar duizend bij. Website

Stekkentuin

Het leuke van een tuinenreis is altijd dat je in zeer verschillende tuinen terecht komt. De stekkentuin van Wies Voesten is een unieke tuin die in alles verschilt van de vorige tuinen.

Wies is een verzamelaarster. Eén die planten verzamelt en dit op een unieke manier tentoonstelt. We genieten volop van haar prachtige verhalen. Ze weet de hele groep te boeien met het verhaal over de vijver; met de bewust doorgestoken drainagebuizen en verloren zonnebril. En het verhaal over het schaduwterras dat snel moest worden aangelegd tijdens de reis van haar man naar Rusland.

De tuin is naast een verzameling planten ook een echte tuin met een compleet totaalbeeld. Dat is knap gedaan. De stekkentuin is daarnaast lekker ongedwongen en iedereen gaat op zoek naar een plantje om te laten uitsteken. Ook mensen die dit keer niets zouden meenemen, gaan met tasjes met planten naar huis. Website

Urk

Ter afsluiting van deze prachtige dag, gaan we naar de haven in Urk waar we samen dineren. Zoals verwacht komen we om 21.15 uur weer in Alphen aan den Rijn aan.

U vindt de foto's van de reis in vier verschillende mapjes in het fotoalbum van 2012.

meer

 

 

 

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat