Activiteiten & Actueel

Tuinreis Friesland

't Bokkehûske

Door Annelies Nieuwenhuizen Segaar

Stipt op tijd vertrok de volle bus op 16 juni om 7:30 uur voor onze allereerste reis ooit naar Friesland. Hoewel de weersvoorspelling anders aangaf, scheen de zon en hebben we een prachtige dag gehad.

Onze eerste tuin is 't Bokkehûske in Jubbega. Wat een prachtige tuin!

Rondom een oud boerderijtje is een tuin aangelegd van een paar duizend m². Voor het huis ligt rondom een rond grasveld een vasteplantenborder. Deze border is voornamelijk in wit, blauw, roze en paars. Deze kleuren worden doorgezet in een border naast en achter het huis. Achter het huis ligt iets verder een groot grasveld, daarnaast, aan de zijkant van het huis ligt een grote ronde vijver met hieromheen een border in de kleuren geel, oranje en rood en roodbladige planten. Alles in warme kleuren en heel mooi aangelegd. In de vijver komt een stroompje uit, waar langs allerlei moerasplanten staan. Deze tuin is met heel veel liefde aangelegd en wordt met nog meer liefde onderhouden.

Na 't Bokkehûske rijden we door naar Tijnje waar de Kleine Prairie midden in het dorp ligt. Deze tuin is nog gedeeltelijk in ontwikkeling en is alleen beplant met planten uit Amerika, het land dat de jonge tuinvrouw inspireert.

Ook deze tuin is rond een oude boerderij aangelegd en heeft o.a. een indiaanse moestuin van bonen, maïs en pompoenen, een prairietuin en daarachter een Hollandse prairie. Het weer was stralend, bijna te warm en wij genoten vervolgens van een heerlijke warme lunch. Ook waren er vaste planten, bollen en dahlia's te koop.

Vervolgens reden wij naar de kwekerij van Brian Kabbes in Sumar, midden op het Friese platteland, ver weg van de bewoonde wereld. De kwekerij zag er zeer verzorgd uit en er was een ruime keuze aan mooi opgepotte planten. Voor elk wat wils. Ik heb bewondering voor iemand die zo ver weg van alles een kwekerij runt. Na deze trip was het ruim van de bus helemaal afgeladen  met planten. De chauffeur had nog nooit zo iets meegemaakt. Er kon echt geen plant meer bij!

Vanwege een file op de snelweg zijn we via allerlei busbrede weggetjes naar onze laatste tuin gereden, Reggy's tuin in Oldeholtpade.

Deze tuin ligt ook weer achter een voormalige boerderij. Voor mij was deze tuin het hoogtepunt van deze dag. Deze tuin zal mij nog lang bijblijven.

Op 3000 m² ligt eerst een besloten schaduwtuin, met verschillende struiken, enkele bomen en heel veel vaste planten. Via een doorgang kom je in een volgend tuingedeelte met aan de rechter kant diverse vakken omzoomd met buxus en gevuld met vaste planten in blauw, wit, roze en paars. Echt geweldig!! Een tuin om van te kwijlen. Ook dit gedeelte van de tuin is omzoomd met heggen en struiken. Hier ook een omsloten schaduwterras. Deze perfect onderhouden tuin wordt bijna geheel verzorgd door Reggy, de tuinvrouw.

Na een zeer voldane dag en wat mij betreft eindigend op het hoogtepunt van de dag, gingen we weer naar huis. Onderweg vielen de buien die wij gelukkig overdag hadden vermeden. Hoewel we overdag wat oponthoud hadden, kwamen we maar 15 minuten later terug in Alphen aan den Rijn.

Het was weer een super leuke, mooie en gezellige tuinenreis.

Zie foto's in het fotoalbum

meer

Laat je inspireren door de mooiste tuinen in binnen- en buitenland. Ga mee op tuinreis of bezoek voorbeeldtuinen dichterbij huis. Je komt vast en zeker terug vol nieuwe ideeën voor je eigen tuin! Opens external link in new windowLees verder

   

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat