Activiteiten & Actueel

Heesterlust

foto Wilma Gerver

Door Yvonne Vellekoop

Verslag van excursie naar Tuin Heesterlust in Stompwijk (Leidschendam). Op woensdagmorgen 29 juni verzamelden we rond 10 uur aan de Stompwijkseweg 15 bij de voormalige heesterkwekerij Heesterlust, gelegen tegenover een molendriegang in de polder bij Stompwijk. Met 15 deelnemers werden we in huis ontvangen bij Ank van Peski, die 12 jaar geleden haar kwekerij omtoverde in een schitterende tuin met een bijzondere waterpartij.

In het huis, dat onder haar eigen architectuur gebouwd werd in de stijl van een Hollandse Boerderij, genoten we van koffie en thee en vooral van de smakelijke verhalen van mevrouw van Peski. Zij volgde een opleiding aan de Middelbare Tuinbouwschool voor meisjes "Huis te Lande" in Rijswijk en werkte daarna enige tijd in grote particuliere tuinen in het buitenland. Terug in Nederland begon zij haar eigen tuinontwerpbureau en tekende voor tuinen in o.a. Voorschoten en Wassenaar, waaronder voor Duinrell. In haar eigen tuin heeft zij nu ook een stukje als sprookjesbos aangelegd.

Na de uitgebreide verhalen van mevrouw van Peski over het ontstaan van de tuin kregen wij buiten een rondleiding. Het was bewolkt weer en er stond een frisse wind, maar gelukkig kwam de zon ook af en toe door. De tuin zag er prachtig uit met veel bloemen. Verder veel heesters en bomen met bijzondere bladkleuren. Er stonden verschillende Cornus kousa-struiken in bloei, veel verschillende soorten Hortensia's en bijvoorbeeld Geranium Rozanne. De waterpartij in de voortuin heeft een watertrap met cascade, waarbij het water als een film over het hoogteverschil stroomt. Bovenaan de watertrap was een grote kei waaruit water opborrelde met daar omheen een ondiepe ronde vijver met fijn grind. Hier gaf de hond van mevrouw van Peski zijn voorstelling en spetterde ons allemaal nat door rondjes te rennen rond de borrelende kei. Na hier met zijn allen hartelijk om gelachen te hebben, liepen we via de andere kant van de cascade terug naar het voorplein, terwijl we ons vergaapten aan alles wat we zagen. Leuk was ook dat in verschillende struiken een bloeiende Clematis omhoog klom.

In de achtertuin was ook een grote vijver in een langgerekte vorm: het Grand Canal. Hierlangs waren alle left-overs van de kwekerij geplant, onder meer prachtig bloeiende Hortensia's in wit en lila en een Taxodium-boom. Er was ook een groot rechthoekig plantvak, omzoomd met een buxus-haag, waarin diverse soorten rozen stonden en andere bijzondere plantensoorten. Achterin de tuin, naast het sprookjesbos, bleek ook nog een moestuin te zijn waarin onder andere groene Asperges werden gekweekt, bijzondere aardappelrassen en palmkool. Alles zag er goed onderhouden uit en we kregen veel informatie over de namen van alles wat er groeide. We mochten zelfs net zoveel stekken meenemen als we maar wilden! Om 12.30 uur waren we terug op het voorplein en zat onze excursie er helaas weer op. Deze tuin is voor iedereen een aanrader om eens te bezoeken (op afspraak).

naar foto's van de tuin

 

 

 

meer
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat