Activiteiten & Actueel

Tuinenreis 2019

Eenmaal per jaar bezoeken we op een dag meerdere tuinen en vaak een interessante kwekerij. Tijdens deze dagtocht gaan we met de bus. Rika en Ton vormen samen de commissie die de tuinreis organiseert, dit jaar hebben zij voor u een reis naar het noorden uitgezet. In de nazomer zijn vooral tuinen met grassen op hun hoogtepunt, dat heeft de inspiratie gegeven voor deze reis. 


Tuinenreis naar het noorden

Groningen, Drenthe, Overijssel

We vertrekken dit jaar op 4 september vroeg, om half acht. Dat is wel nodig we gaan namelijk eerst naar de Wilp in Groningen.

We bezoeken in de Wilp Lianne’s Siergrassen. Naast een siergrassentuin en de Nederlandse collectie siergrassen is er een prairietuin. Deze prairietuin is uniek in Nederland. Het is een tuin die het hele jaar door aantrekkelijk is, vol kleur en mooie vormen en met weinig onderhoud. Er wordt niet gesproeid, amper gewied, niet bemest. Planten hoeven niet om de vier jaar te worden gescheurd. 

Na dit bezoek vertrekken we naar ’t Vlijtig Loesje in Elp. Een landschapstuin met grote vijver waar de beplanting naturel en informeel is. Lange borders met mooie, in hoofdzaak, lila-purper-rose en blauwe tinten omringen het grote gazon. Er staan hoogstamvruchtbomen in spiegels van wild gras. 

In de middag gaan we naar de tuin van Chris Bruinsma in Zuidwolde. Een 200 meter lang pad leidt ons naar de door markante heggen omgeven tuin. Via de binnentuin met weelderige borders voert het pad door een schaduwtuin met fraai uitzicht over een glooiend landschap naar de vijvertuin. Vervolgens een grassentuin met vijver en planten in rood en paars tinten. Een boomgaard met borders en ramblers. In totaal 4000 m².

Ons laatste bezoekadres is de kwekerij van Coen Jansen in Dalfsen. Deze kwekerij is een kleine, laagdrempelige, maar wel sterk gespecialiseerde plek, die bekend staat om nieuwe en bijzondere vaste planten. Zoals Coen zelf zegt: ”Het mogen geen eendagsvliegen zijn”. Coen zal aanwezig zijn voor eventuele vragen. Maartje maakt sieraden, die deels zijn gebaseerd op de planten die op de kwekerij worden gekweekt. Deze worden tentoongesteld en geïnteresseerden kunnen deze sieraden ter plekke kopen. 

Dan is het tijd om huiswaarts te keren. We verwachten tussen 19:00 en 19:30 uur terug te zijn in Alphen aan den Rijn.

meer

Laat je inspireren door de mooiste tuinen in binnen- en buitenland. Ga mee op tuinreis of bezoek voorbeeldtuinen dichterbij huis. Je komt vast en zeker terug vol nieuwe ideeën voor je eigen tuin! Opens external link in new windowLees verder

   

06
Oct
Oogst: basilicum, hazelnoot, tomaat
03
Oct
dierbare foto