Activiteiten & Actueel

Jaarprogramma 2018

Bestuur en commissies hebben het nieuwe Initiates file downloadjaarprogramma weer op papier gezet. Het is inmiddels naar de leden gestuurd per post. Hier kunt u een digitaal exemplaar downloaden. 

Tegel eruit, plant erin!

team

Tijdens de Groei & Bloei Nationale Tuinweek is voor de derde keer succesvol samengewerkt met Intratuin Ter Aar. Er is opnieuw een pallet vol tegels ingenomen en geruild voor planten. Samen maken we de tuinen weer een stukje groener.

Op de foto het enthousiaste team van Intratuin en van Groei&Bloei. 


Algemene ledenvergadering

Door Afra van Ruiten

Het hele jaar door zijn er Groei&Bloei activiteiten in Alphen aan den Rijn en omgeving. Deze activiteiten worden georganiseerd door het bestuur en de commissies. Het zijn er best veel en er is veel variëteit in het aanbod. Daar zijn we best wel trots op. 

Een keer per jaar roepen we alle leden bij elkaar. We kunnen elkaar dan eens zien en spreken. Voor de leden is het leuk om te zien wie de activiteiten organiseren, wat we gaan doen en waarom. De plannen worden met mooie beelden erbij voor u uitgerold. Voor de organisatoren is het heel waardevol om feed back te krijgen op wat er gedaan wordt. 

Ben je lid, kom dan ook dinsdag 28 februari naar het wijkcentrum in Kerk en Zanen, deze ligt aan De Oude Wereld. Zowel met de fiets als met de auto goed te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid.


Water in de tuin, tegel eruit, plant erin

Afra van Ruiten, Augustus 2016

Veel woningbezitters weten niet goed wat te doen met de ruimte om het huis. Dan maar alles dichtstraten, je bent in een keer van alle sores af. Helaas werkt het zo niet. Onkruid weet zich tussen de tegels door te wringen en algen maken de tegels groen en glad. Zo wordt de buitenruimte een grote ergernis. Zonder planten worden de sprietjes tussen de tegels de grootste attractie om naar te kijken.

Het kan zo veel makkelijker en leuker. Ook een verwilderde tuin biedt de mogelijkheid voor een picknick tussen het groen. Groot voordeel daarbij is, dat al het regenwater door de bodem weg kan, zonder overlast te geven. Zodra je een paar tegels uit de straat haalt en vol zet met planten zie je het onkruid en de groene aanslag al minder. Je hebt plotseling iets waarnaar je kunt kijken. Het onderhoud kun je daarbij ook tot het minimum beperken bij een slimme vormgeving. 

Waar water is, daar gebeurt wat. Zelfs op een industrieterrein. Het industrieterrein is als uitgangspunt gebruikt door een groep die de ‘Tuin en Landschap Experience’ heeft vormgegeven op het Plantarium in Boskoop. De attractie omvat een verzameling van zeven belevingsruimten rond het thema klimaatbestendige ruimte. Hier wordt een extreem stenige vormgegeven ruimte aangepakt en u kunt er ideeën opdoen voor de eigen omgeving.


Mooie tuinen en organiseren

met een zwak voor bermen

door Afra van Ruiten, 28 juni 2016

Op maandagmorgen om 10 uur komen Bob en Ron op de koffie voor een evaluatie van de fietstocht. Het is gezellig, maar er wordt ook kritiek gedeeld. Ook dat hoort erbij als je iets organiseert. Sommige dingen pakken anders uit dan je verwacht, of gaan gewoon verkeerd. Andere dingen verlopen juist beter en zijn een onvoorzien succes. Verder heb ik geleerd om kritiek te gebruiken en niet als ballast mee te torsen. Ja, ja, ik word ouder en wijzer, besturen is zo gek nog niet (er zijn nog vacatures). 

Er gaan heel veel dingen goed. Zo hebben we dit jaar al 100% meer deelnemers aan de sponsorfietstocht van de Rabobank. Ik ben heel benieuwd hoe de uiteindelijke score zal zijn. Mijn fietstocht (60 km) bracht mij door een prachtig gebied en onderweg zag ik bloeiende tuinen en bermen, heel veel plekken waar ik ook zou willen wonen en twee pas geboren kalfjes. De dreigende luchten en de wind deden mij vooruit snellen, gelukkig werd het steeds zonniger en kwam ik alleen nat van het zweet weer thuis. 

Met meer mensen hebben wij tuinen in Friesland bezocht. Vooral de tuin van Willemijne deed mijn hart smelten. Wat fijn dat deze jonge mensen een tuinavontuur aangaan en er voor gaan, ook al is alles nog niet perfect. Haar keuze voor het Amerikaanse assortiment past prima in de huidige trend van prairietuinen. Ook zo'n plek waar ik wel zou willen wonen. Ook in de andere twee tuinen lieten de bezoekers kreten van bewondering slaken. Petje af voor de fijne organisatie van deze reis. 

Dichter bij huis hebben we ledentuinen bezocht. Inspirerende ontmoetingen met mensen die hier dichtbij allemaal een andere invulling geven aan hun tuin. Sommigen kiezen voor een boerentuin, passend bij de boerderij. Een ingesloten stadstuin geeft een hele andere sfeer. Anderen houden van rozen, hebben een grote groentetuin en kijken uit over de omgeving. Het blijft een onuitputtelijke bron voor inspiratie. 

Nog meer inspiratie is te vinden tijdens de excursies die door Yvonne worden georganiseerd. Naast deze excursies organiseert ze met Ria de tuinmarkten en komt ze met ideeën voor nog veel meer. Super dat ze dit allemaal zo tussendoor regelt voor iedereen. 

Dat doet mij eraan denken dat ik door al deze leuke tuinbezoeken bijna de Tegel eruit, plant erin actie vergeet te vermelden. Hiermee begonnen we dit jaar wederom de Groei&Bloei Nationale Tuinweek, inmiddels al voor de derde keer. Er zijn heel veel tegels ingeleverd. Niet alleen bij ons, bij Intratuin Ter Aar (zie foto rechts), maar door heel Nederland heen. Ik hoop dat we alle mensen weer iets bewuster hebben kunnen maken. Dat het het verstenen, of het groener worden van Nederland, in onze eigen tuin begint. 

Nu weer snel snel, druk druk, verder met het tekenen van een tuin voor opdrachtgevers in Leiden. Ook het werk gaat door. Heel leuk om een tuin te ontwerpen voor een tuinjuf die zelf een groot groen schoolplein onder haar hoede heeft.

Tot een volgend bericht.

2016

Tegel eruit, plant erin!
Rabobank sponsorfietstocht
Rabobank sponsorfietstocht
Tuinen in Friesland

Verdrietig nieuws

Gertjan en Sjanie

5 juni 2016

Het verdrietige nieuws heeft ons bereikt, dat onze oud-voorzitter en rayonpenningmeester Gertjan Slingerland vorige week is overleden. Wij wensen familie en vrienden, en in het bijzonder Sjanie, veel sterkte toe.


Van de voorzitter, voorjaar

Afra van Ruiten en Paul van Vliet

Door Afra van Ruiten, 29 april 2016

Wat gebeurt er toch altijd veel in het voorjaar. Naast werken, veel verjaardagen en andere feesten, is het ook altijd druk met activiteiten van de club. Alle commissies hebben hun plannen laten zien tijdens de algemene ledenvergadering en nu vindt het dan ook werkelijk plaats. 

Het is zo druk dat de eigen tuin er bijna bij dreigt in te schieten. Ik heb daarom zo veel mogelijk geprobeerd te combineren. Alle workshops tot nu toe waren erg goed en hebben direct bijgedragen tot het tuingenot. Mijn gereedschap is scherp en schoon en ik ben op tijd begonnen met zaaien en stekken van de planten die ik graag wil. Er zijn plantjes geruild bij de Tuinmarkt en er zijn foto's binnen gekomen van de workshop bij Zevenhoven. Ik wil daarom iedereen aanmoedigen om goed ons programma te bestuderen en er gebruik van te maken. Straks staat alles weer in de tuin en kunnen we tuinen van anderen gaan bekijken. 

Daarnaast kon ik vandaag bij GAMMA Alphen aan den Rijn €50,50 voor de clubkas ophalen. Eerder is de afspraak door Evert, onze vorige voorzitter, gemaakt om 10% van de omzet op debiteur Groei & Bloei naar ons over te maken en vandaag kon ik incasseren. Heel erg leuk! Daar kunnen we weer nieuwe activiteiten mee opzetten. Blijf vooral je aankopen bij GAMMA op debiteur Groei & Bloei aanmelden, dan kan ik volgend jaar weer een bedrag melden. 


Algemene ledenvergadering

Door Afra van Ruiten

De jaarlijkse ledenvergadering komt er weer aan, graag nodig ik daar alle leden voor uit. Zij krijgen de uitnodiging per post thuis gestuurd. De jaarstukken hebben we ook digitaal beschikbaar en kunt u hier inzien.

ALV-boekje

Het is even goed opletten, we zitten dit jaar op een andere locatie in Kerk en Zanen. Dit wijkcentrum wordt door Participe beheerd. Adres en andere bijzonderheden vind je in de agenda, daar kun je je ook opgeven.


Dankjewel in december

Speld voor Elly en Elly

Door Afra van Ruiten, december 2015

Er zijn van die momenten dat je even stil wilt staan bij wat er allemaal gebeurd. Vaak doe je dit bij nare gebeurtenissen. Gelukkig valt er soms ook wel iets te zeggen over fijne, positieve zaken. Tijdens de bestuursvergadering hebben we daarom besloten om Elly Hazebroek en Elly Nederpeld te bedanken voor de vele positieve bijdragen die zij allebei aan onze afdeling hebben gegeven. Het is in de loop der jaren een heel divers spectrum aan activiteiten geweest waarbij zij zijn betrokken. Zo hebben zij samen ooit tuinreizen georganiseerd, stonden ze samen in pr-stands, we zijn in het verleden bij beide Elly's op bezoek geweest in de tuin en ze hebben allebei actief in het bestuur gezeten om activiteiten te organiseren. 

Tijdens de laatste les van het bloemschikken in 2015 heb ik daarom als voorzitter aan Elly en Elly een mooie zilveren Groei&Bloei-speld uitgereikt en ze even in het zonnetje gezet. Dank jullie wel Elly en Elly, we hopen nog vaak samen met jullie actief te zijn in de club.


Van de voorzitter, herfst

Door Afra van Ruiten, 4 oktober 2015

Een uitnodiging van Henk Jan Habermehl die zo begint:

"Het eerste essenblad valt, kruisspinnen veroveren de struiken, de wilde wingerd begint te vlammen, de morgendauw droogt zelfs ’s middags niet, de zware halmen veren niet meer terug, paddenstoelen duiken overal op, boeren maaien haastig de derde snee, loonwerkers trekken de sloten open, trouw gevolgd door reigers en ooievaars."

Zo’n uitnodiging is onweerstaanbaar. Wat geeft het dat we straks met de laarzen in de modder wegzakken en het net niet hard genoeg regent om te stoppen, maar je wordt wel koud. De herfst is begonnen en we gaan met een groep snoeien op de Spijkerboorse kade. Allemaal vrijwillige landschapsbeheerders.

Vooruit nog een stukje:

"Het is oktober, in Alphen aan den Rijn is de jaarmarkt (vh. paardenmarkt) voorbij, de Sinterklaasboot kan er nog niet door, bij de horeca worden de zg. ski-hutten van de vliering gehaald, de naam Beerenburg verschijnt op de leien, de schooljeugd verwart pepernoten met kruidnoten en de senioren gaan richting griepspuit."

"En de VLB’ers? De laarzen gepoetst, de landjas in de was gezet, de handschoenen gesoepeld; en dan òp naar de Spijkerboorse kade. Op zaterdag 10 oktober 2015 is het weer zover. De kade is geklepeld, het oeverriet gemaaid en de forse stammen glimmen de eerste zagen tegemoet."

Wie nog meer wil meldt zich aan op 10 oktober 2015 vanaf 09.00 uur Compierekade/Spijkerboor.

Natuurlijk kunnen we ook in onze eigen tuin aan de slag. In oktober haal ik de bollen van de bovenste plank. Heel veel bollen gaan bij mij in de grote pot voor het huis. Het zijn er inmiddels zo veel geworden dat ik een deel in de achtertuin ga planten. Dat is een stuk lastiger, want waar zet je ze dan in het volle perk? De herfstbloeiers een beetje opzij duwen en een gaatje maken. Het vooruitzicht dat er dan volgend jaar bloemen zullen bloeien maakt het tobben nu volledig goed.

VLB-ers

Van de voorzitter, zomer

Wolbij op Stachys

Door Afra van Ruiten, 2 augustus 2015

Er knaagt iets, ik hoor het duidelijk. Het zijn niet de katten, deze liggen de planten uit te testen op verdraagzaamheid. Maar wat knaagt er dan? Het is te warm voor activiteit van egeltjes, ik zie ook geen blad bewegen. Mijn oog valt op de Stachys byzantina/ezelsoor. Zit daar zomaar, vlak voor me, een vliegende passant een spoor van schade te veroorzaken op het blad. Hij is vast aan het sprokkelen voor de woning.

Wonderlijk om telkens weer verrast te worden door de tuin. Binnen in huis hebben we de inrichting aardig onder controle, maar buiten waait er van alles naar binnen en trekken we er ook weer een heleboel uit. We blijven bezig.

Wat een heerlijk werk en hobby delen we zo met elkaar. Ik ben dan ook heel gelukkig dat ik dit met jullie kan delen en dat ik als voorzitter van deze afdeling er af en toe een slinger aan kan geven in de groene richting.

Nu is het nog vakantie en heerst er rust onder de bomen, straks rollen de plannen van de commissies voor volgend jaar binnen en wordt er een programma gemaakt. Wil je hier ook aan bijdragen, dan zijn ideeën of hulp altijd welkom.

Spot op de planten
Tuin van de voorzitter

Jaarlijkse commissievergadering

Afgelopen mei kwamen de commissies bij elkaar om het programma van volgend jaar te bespreken.

Heeft u ideeën voor een activiteit in 2016/2017? Deel het met het bestuur of een van de commissieleden.


Afscheid van het voltallige bestuur maart 2015

Algemene ledenvergadering

Angeline & Annet

Op 11 maart  2015 jl. kwamen we bij elkaar voor de algemene ledenvergadering (ALV).

Tijdens de Algemene Ledenvergadering is er afscheid genomen van het oude bestuur. Alle bestuursleden zijn afgetreden en er is een nieuw bestuur aangetreden. Tijdens de vergadering bedankt rayonvoorzitter Angeline Akker de bestuursleden en deelt aan Annet van Wijk de oorkonde van verdienste uit, met bijbehorende speld.

Afdeling 55 jaar in 2014

Afdeling Alphen aan den Rijn e.o. bestaat 55 jaar in 2014. Een toast van bestuur en commissies.