Activiteiten & Actueel

Tuinreis Noord-Limburg

Annelies Nieuwenhuizen Segaar, 11 juni 2015

’s Morgens vroeg vertrokken wij met de bus naar Noord-Limburg. De weersvoorspelling gaf zonnig en warm weer op, dus dat beloofde heel veel goeds.

Anfra Kijk- en Wandeltuin in Grashoek
Aangekomen bij de heer en mevrouw Peeters, werden wij ontvangen met, hoe kan het ook anders, Limburgse vlaai. Uit de zon was het helaas nog wat fris, maar de koffie warmde ons snel op. Zo’n 40 jaar geleden kochten de eigenaren huis en een enorm stuk land van de ouders van de heer Peeters. Vader Peeters wilde hen het eigenlijk niet verkopen omdat het land erg drassig was en er volgens hem niet op was te tuinieren. Nou, de heer en mevrouw Peeters hebben het tegendeel bewezen. Rondom het huis zijn enkele vasteplantenborders, met name rondom een vijver met tuinhuis. Langs het tuinpad dat van de voortuin naar achteren loopt, staan heel veel plantenbakken met niet-winterharde planten als citrusboompjes. Achter huis is een enorme serre met veel bougainville’s, maar ook een hoekje met planten uit Australië. Verder naar achter rondom een groot grasveld is een landschapstuin, ook weer met een vijver, aangelegd. Ook hier vallen de vele kuipplanten, in totaal rond 500 stuks, op. De landschapstuin is aangeplant met vele aparte bomen en heesters, ook weer uit alle delen van de wereld.

Lotjeshaof in Neer
Na een mooie rit door het Noord-Limburgse landschap kwamen wij bij de volgende tuin aan.
Ook hier werden wij weer hartelijk ontvangen, nu door de heer en mevrouw Delissen. Het weer werd warmer en warmer. Ook deze eigenaren hebben huis en landbouwgrond van de ouders overgenomen, waarna zij in de tachtiger jaren begonnen met een sier- en moestuin rondom het huis. De moestuin is later ook ingericht als siertuin. Over de jaren werden steeds nieuwe gedeelten als tuin ingericht. Zo kwamen er een vijvertuin, een kruidentuin en een lange smalle tuin, met prachtige dubbele border. Deze tuinen zijn allen ontwerp van de zoon van de heer en mevrouw Delissen. Elk gedeelte is afgezet met hagen en ingedeeld in vakken omgeven met buxus. Alle tuinen zijn prachtig op kleur aangeplant. In 2005 werd het laatste gedeelte van de tuin ingericht als landschapstuin. Ook deze landschapstuin heeft een enorme vijver, rondom een groot grasveld met daarom heen borders met veel bomen en struiken. Wat een prachtige en goed verzorgde tuin is dit. Sissinghurst is er niets bij, zoals iemand opmerkte.

Brooker Garden in Hout Blerick
Aan het begin van de middag werden we hartelijk ontvangen door de heer en mevrouw Gubbels. En ja, weer met vlaai. De oprijlaan alleen al maakte diepe indruk op mij. Wat een plaatje is deze tuin. In 1992 kochten de heer en mevrouw Gubbels dit stuk grond met het idee om er paarden te houden. Totdat een van de kinderen allergisch voor paarden bleek te zijn. Vanaf dat moment is stukje bij beetje de tuin aangelegd, allemaal naar eigen ontwerp. Voor het huis is een groot gazon – als een biljartlaken - met borders, naast deze tuin is een tuin met veel bomen en struiken rondom een grote vijver aangelegd. Achter het huis is een kleinere vijver met een strandje met grassen ontstaan naar een idee van de tuinvrouw. Verder is er o.a. een omsloten tuingedeelte rondom een zwembad met een mediterrane/tropische tuin. Hier zag ik een Tetrapanax, de Rijstpapierplant. Heel bijzonder.
Wat ik heel leuk vond opgelost, is de beplanting van het hoge hek rondom het voetbalveld achter de tuin. Dit hek is met klimrozen als Bobby James aangeplant, die het hek bijna geheel voor het oog onttrekken. In deze tuin was erg veel te zien, wij waren daarom ook niet de enige bezoekers, na ons kwamen nog twee bussen met kijkers op bezoek. In het voorjaar zijn hier tienduizenden bollen te bewonderen en is deze tuin ook een echte blikvanger. Ook deze prachtig onderhouden tuin past volgens mij in het rijtje Sissinghurst niveau.

Na zoveel inspiratie werd het de hoogste tijd om planten te kopen. Daarvoor op weg naar kwekerij Marcel de Wagt in Zelderheide, waar genoeg te zien en te kopen was.

De dag werd afgesloten in restaurant ’t Spijker in Ubbergen, waar we enorm in de watten werden gelegd. Wat een mooie omgeving is Ubbergen! Ik was er nog nooit geweest, maar zal er zeker nog een keer terugkomen.

Met dank voor de voortreffelijke reisbegeleiding van Caroline en Ellen kwamen we allemaal moe maar voldaan van een zeer geslaagde tuinreis, weer thuis.

Opens internal link in current windowNaar het fotoalbum

meer

Laat je inspireren door de mooiste tuinen in binnen- en buitenland. Ga mee op tuinreis of bezoek voorbeeldtuinen dichterbij huis. Je komt vast en zeker terug vol nieuwe ideeën voor je eigen tuin! Opens external link in new windowLees verder

   

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat