Activiteiten & Actueel

Excursie tuin Linverhof

Door Yvonne Vellekoop; 30 mei 2015

Op een zonnige zaterdagochtend kwamen wij met 22 deelnemers aan bij de tuin van Rien en Henny Lindhout-Vermeulen in Boskoop.

Aan de voorkant van het huis was een prachtig uitzicht op water met Krabbescheer en daarachter een weids uitzicht over de polder waarin het dorpje Reeuwijk te zien was.

Eenmaal achter het huis gekomen, zagen we een royale tuin van meer dan 4000 m2.

Rien vertelde ons dat dit eerst een kwekerij was, die achter 7 huizen doorloopt. Deze boomkwekerij van 158 meter lang en 20 meter breed, was destijds alleen per boot bereikbaar en daardoor op den duur niet meer rendabel. Als enthousiaste tuiniers lieten Rien en Henny zich de kans niet ontglippen om het perceel van de buurman te kopen. Dit is al weer 21 jaar geleden, zodat de tuin nu een volwassen uitstraling heeft met enkele flinke bomen, mooie hagen en goed gevulde vaste planten borders. Er zijn ronde vormen gebruikt voor bijvoorbeeld het gazon en de hagen en gestreefd wordt naar een beplanting die jaarrond iets bijzonders te bieden heeft. Zo waren deze winter de groepen van bloeiende Helleborus de blikvangers en gaven nu de Viburnum plicata, bloeiende Kastanjebomen en de Primula’s veel kleur.

De rozen zaten barstensvol knoppen en beloofden de komende tijd een bloemenzee op te leveren. In de herfst zullen grassen en de herfstkleuren van Liquidamber en Japanse Esdoorns de show stelen. Na een kopje koffie of thee te hebben gedronken bij het rietgedekte tuinhuis werden we door Rien rondgeleid. Het viel op dat de planten in grote groepen aangeplant waren, wat een imposant effect had en ook rust gaf aan het ontwerp. Op verschillende plaatsen stonden enorme Gunnera’s met prachtig groot blad. Ook de boomgaard, pluktuin, kruidenhoek en de moestuin zagen er perfect onderhouden uit. De fruitbomen hadden het wel wat moeilijk op de natte Boskoopse veengrond. De Moerbei-boom hing echter wel vol met vruchten. Na 2 uur waren we allemaal wat verkleumd, want er stond een ijskoude wind. Ondanks dat hadden we zeker genoten van de gezellige ochtend in deze schitterende tuin. 

Geniet van de vele foto's

 

 

meer
19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht