Verslag excursie naar Buitenplaats Huis te Manpad, Heemstede

Door Yvonne Vellekoop, april 2015

Op vrijdag 27 maart 2015 werden wij bij de toegangshekken van buitenplaats Huis te Manpad opgewacht door onze gids, Mieke Wilmink.

Toen alle 20 deelnemers waren gearriveerd, begon onze wandeling door het park. Mieke vertelde over de historie van de buitenplaats en de eerste bewoners, die alleen in de zomer een aantal weken met hun personeel hier woonden, om de stank van de stad Amsterdam te ontvluchten. Per trekschuit voeren ze naar Heemstede, waar meer welgestelde stadse mensen hun buitenplaats lieten bouwen.

We liepen via een beukenlaantje naar de oranjerie waar ooit de kwetsbare planten konden overwinteren en waar de tuinman ook naast woonde, zodat hij ook ’s nachts het haardvuur in de oranjerie brandende kon houden tijdens koude nachten. In de oranjerie is nu een kantoor en in het bijbehorende huis woont nog steeds de tuinman. Deze tuinman onderhoud samen met vrijwilligers het park, waarin veel monumentale bomen staan en we nu ook veel stinzenplanten zagen bloeien. De kobaltblauwe Scilla’s waren het meest vertegenwoordigd, verder bloeiden: Narcissen, Anemonen, Daslook en winterakonietjes. Inmiddels waren we best afgekoeld door het stilstaan in de koude wind en waren blij dat we in het theehuis even konden opwarmen bij hete koffie en thee, die we zelf meegenomen hadden in thermoskannen. Er was een gezellige bank langs de muren van het theehuis, met gebloemde kussens, zodat we ons goed konden voorstellen hoe in vroeger tijden de dames hier op zomerse dagen met elkaar theedronken. Aan beide zijden van het theehuis was een open ruimte met pilaren, waar ooit volieres waren met zangvogeltjes.

Er werd gezellig gekletst door alle deelnemers en de stemming zat er goed in.

Af en toe kwam er een waterig zonnetje door, wat het park een mooi aanzien gaf. We keken vanuit het theehuis uit op het statige en goed onderhouden huis met daaromheen een waterpartij met een paar zwanen en smienten. Ook zagen we van hieruit de heuvel waarin de originele ijskelder is en waarin de laatste eigenaar na zijn overlijden in 1974 in een stenen kist werd gezet. Zijn vrouw volgde 7 jaar later zijn voorbeeld. De ijskelder is sindsdien niet meer open geweest, maar waarschijnlijk huizen hier ook vleermuizen. Verder komen in het park veel bijzondere vogelsoorten voor, zoals de Boomklever en de IJsvogel. Na de rustpauze wandelden we verder door het park en zagen de zichtas van de tuin, waar ooit mooie bloemperken waren in Barokke stijl en de originele beelden van Belgisch Hardsteen nog bewonderd konden worden. Even later kwamen we bij een grote ommuurde tuin met een prachtig smeedijzeren toegangshek. Hier werd vroeger groente gekweekt voor de bewoners en er was ook een grote snijbloemenhoek, waar bloemen geplukt werden om in het huis te zetten. Helaas kunnen deze tuinen niet meer bijgehouden worden en zijn ze vervangen voor onderhoudsarm gras.

Wel konden we een heel oude druif bewonderen in de kas en zagen we veel oude fruitrassen die langs de slangenmuren geleid zijn. Ook allerlei bessen worden nog gekweekt. Via een mooie laan liepen we terug naar het beginpunt van onze wandeling. Onze gids liet ons nog mooie foto’s zien van het interieur van het huis, dat niet opengesteld wordt, maar nog prachtig beschilderde muren en plafonds heeft. Ook de 2 koetshuizen, die symmetrisch links en rechts voor het huis staan, zagen er stijlvol uit. Terug bij ons beginpunt bedankten wij onze gids hartelijk voor de boeiende rondleiding en gaven haar als groep een donatie waarmee deze historische Buitenplaats gesteund kan worden om het te bewaren voor de toekomst.

Zij adviseerde ons om nog eens terug te komen in een ander jaargetijde, want elke zaterdag is het mogelijk om mee te doen met een rondwandeling, zonder dat je je hiervoor hoeft aan te melden. Dit staat vermeld op de site van buitenplaats “Huis te Manpad”. We gingen met verschillende auto’s terug naar huis en wij bezochten met ons vieren op de terugweg nog Tuincentrum Peter Nijssen, waar we ons vergaapten aan bloeiende Camellia’s en een groot assortiment tuinplanten. Het was weer een geslaagde middag van onze tuinclub.

Geniet van de vele foto's

Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
VAN VERVAL TOT HOTEL