Activiteiten & Actueel

Verslag excursie naar Clematiskwekerij van Zoest, Boskoop

Door Yvonne Vellekoop

Op vrijdagmorgen 26 september maakten wij een excursie naar de Clematiskwekerij van de familie Van Zoest in Boskoop. Wij werden ontvangen met koffie en thee door de heer Wim Snoeijer.

We hoorden van de heer Snoeijer dat Clematissen altijd zijn hobby zijn geweest. Nadat hij zijn baan verloor door bezuinigingen bij de universiteit in Leiden, 11 jaar geleden, wilde de familie van Zoest graag dat hij bij hen in het bedrijf kwam, om de veredeling van Clematissen voor zijn rekening te nemen. Hij heeft de afgelopen jaren verschillende succesvolle cultivars ontwikkeld, waarvan "Princess Diane" en "Princess Kate" de grootste klappers waren. Hierbij bleek ook hoeveel invloed de naamgeving op de verkoop heeft. Inmiddels is het zo dat cultivars per land verschillend van naam kunnen zijn, zodat bijvoorbeeld in Frankrijk een Franse naam kan worden gebruikt en in China een Chinese, dit om de verkoop te stimuleren.

Kwekerij van Zoest levert aan tuincentra en groothandel Clematis als klimplant, maar tevens leveren zij stekken aan kwekers in binnen- en buitenland, die de planten zelf willen kweken. Rusland is momenteel een belangrijk afzetgebied. Aan Japan en Tanzania worden ook stekken van grootbloemige Clematis geleverd, waar kwekers ze verder telen als snijbloem met een steellengte van 50-90 cm. De snijbloemen uit Tanzania worden per vliegtuig naar Nederland vervoerd en op Bloemenveiling Aalsmeer verhandeld. Daar vandaan gaan ze per vliegtuig o.a. naar Japan en Zuid-Amerika toe om in bloemenwinkels te worden verkocht als snijbloem. Deze zijn vrij lang houdbaar op de vaas. Ook in Nederland wordt een bepaalde Clematissoort gebruikt in boeketten. Wij zagen hiervan prachtige boeketten in de ontvangstruimte staan.

De heer Snoeijer legde ons uit hoe we er achter kunnen komen wat de beste plantdiepte is voor de afzonderlijke soorten Clematis. Dit staat sinds kort gelukkig op de plantenlabels vermeld en is afhankelijk van het soort wortels dat de plant heeft. Bij dikke, vlezige wortels plant je de kluit 5-10 cm diep, bij fijne, dunne wortels plant je 1 cm dieper dan de bovenkant van de kluit. Hiermee wordt verdroging voorkomen, want vooral de soorten met vlezige wortels zijn flink dorstig en hebben tevens veel voedsel nodig. Geadviseerd werd om eind februari al de 1e (koe-)mestgift te geven om een rijke groei en bloei te stimuleren.

Er werden ook vragen gesteld over de beruchte verwelkingsziekte. Het advies was om deze planten bovengronds geheel af te knippen tot het gezonde hout, dan loopt hij vrijwel altijd weer uit. De soorten met de fijne worteltjes hebben soms ook last van Phytophtora, een schimmelziekte van de wortels die veroorzaakt wordt door teveel water. Deze planten zijn helaas niet meer te redden.

We kregen een rondleiding over het bedrijf, waar de meeste planten buiten stonden en nog in volle bloei, dit waren meer dan 400 verschillende cultivars. Er was ook een kas, waar een miljoen stekken in stonden. Deze worden regelmatig afgemaaid, zodat ze veel wortels gaan maken. Deze worden in de winter in koelcellen bewaard bij -0 graden Celcius. We vergaapten ons aan de prachtige bloemen en konden het (weer) niet laten om een paar bijzondere soorten aan te schaffen om in onze eigen tuinen uit te gaan proberen.

meer
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat