Activiteiten & Actueel

Op bezoek bij de familie Joustra

Door Afra van Ruiten

Aangekomen in Bodegraven voor het huis van de familie Joustra herken je aan de tuin direct dat hier liefhebbers van het groen wonen. Grote perken met rozen en een gemengde border laten al heel wat tuinplezier doorsijpelen. Toch verwacht je niet dat er aan de achterzijde van het huis nog een enorme tuin te bewonderen valt.

Mevrouw Joustra legt uit dat ze dertig jaar geleden deze plek na lang zoeken wisten te bemachtigen. Er was een boerderij in de buurt waarvan enkele bomen van de oprijlaan nog zichtbaar zijn. In de dertig jaar is er veel zelf aangelegd en gestekt op de zandrijke ondergrond. De Buxushaagjes zijn van stekken opgekweekt. De walnoot was een klein boompje en is nu volwassen. Er staat nog een oude appel, de andere bomen zijn inmiddels vervangen door jonge exemplaren. Ook de rozen zijn door de heer Joustra zelf ge├źnt waardoor hij een aantal perken kon maken.

Naast de rozen en de grote border heeft de tuin ook een hoog nutsgehalte. De bomen dragen allemaal bij aan de opbrengst; noten, appels, vijgen. Ook is er een grote moestuin en natuurlijk kan een kas niet ontbreken. We begrijpen dat het op dit moment lastig is om deze grote tuin te onderhouden en hopen dat de familie nog lang kan genieten van deze prachtige omgeving.

We krijgen allemaal walnoten mee naar huis en we hebben er in huize Van Ruiten een heerlijke wortelcake van gemaakt. De rest van de noten smaakte zonder bewerking ook heerlijk, dus die gingen snel op.

Opens internal link in current windowZie de foto's in het album

meer
 
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat