Activiteiten & Actueel

Door Yvonne Vellekoop

Op donderdagavond 21 augustus kregen wij, met een groep van 19 tuinliefhebbers, een rondleiding op de kwekerij van Peter Kolster. Dit familiebedrijf heeft een enorme groei doorgemaakt toen de gemengde boeketten in de mode kwamen en zij als eerste hiervoor decoratief blad en takken met bessen aanboden. Door de jaren heen zijn zij zich steeds meer gaan richten op de veredeling van heesters, zoals sneeuwbessen, Hypericum en hortensia’s.

We werden ontvangen met koffie en thee en kregen eerst een stukje geschiedenis over het bedrijf te horen. Peter vertelde dat zijn opa met de bakfiets erop uit trok om plantjes voor de tuin aan de man te brengen. Hij ging zelfs met bakfiets en planten op de trein naar Duitsland en Zwitserland, waar hij goede zaken deed. Van huis uit waren de Kolsters dus meer handelaren, maar Peter had van jongs af aan meer interesse voor het kweken van planten. Hij heeft binnen het bedrijf daardoor ook het kweken geprofessionaliseerd en ook een start gemaakt met de veredeling.

Momenteel leveren zij vooral stekken aan bedrijven die snijheesters telen en dat zelfs in 70 landen. De marketing van planten waar zij patent op hebben doen zij ook zelf. Een voorbeeld daarvan is een serie hortensia’s waarvan de bloemen in de tuin in vier seizoenen mooi blijven en ook meer dan twee weken op de vaas staan. Hiermee zijn ze op tv geweest bij het programma Rob’s grote Tuinverbouwing. Ze worden door verschillende kwekers voor Kolster gekweekt onder de merknaam Magical.

Toen we deze hortensia’s eenmaal gezien hadden en gevoeld hadden hoe stevig (kneiterhard, volgens Peter) de bloemen zijn, was iedereen overtuigd en werden er ook diversen door ons aangeschaft. Het was een prachtige heldere avond en we genoten ervan om buiten over de kwekerij te lopen en diverse struiken met mooie bessen te zien. Ook Phloxen stonden nog mooi in bloei. Toen we naar huis reden keken we nog vol bewondering naar de mooi beplante tuinen waar we langs reden. In Boskoop zie je het neusje van de zalm!

Zie de foto's in het fotoalbum

 

 

meer
19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht