Activiteiten & Actueel

Busreis België

Door Annelies Nieuwenhuizen Segaar

Juni 2014. Met mooi tuinweer kwamen wij aan bij de eerste tuin aan in Zelzate. Zonnig maar niet te warm. Tuinieren doe je op gevoel, het spreekt je onderbewuste aan. En dan, dan kom je soms bij tuinen waarbij je het gevoel hebt, thuis te komen.
Een tuin die jouw onderbewuste raakt, die een soort van herkenning geeft. Dat gold voor mij voor met name de eerste en de derde tuin die wij bezochten. Dat gevoel heb je niet vaak. Heel veel tuinen zijn mooi, altijd is er wel iets bijzonders of anders te zien, maar niet vaak raakt een tuin. Verder kan je deze tuinreis samenvatten als de reis van de vertragingen, die later ook op traden, maar ook als de tuinenreis van de bijzondere bomen, die in alle drie de tuinen te zien waren. Ook dat is bijzonder, omdat dat voor alle drie de tuinen gold. Ook heel bijzonder.

Eerste tuin Meirlaenhof in Sint Pauwels: Deze tuin is ingedeeld in verschillende tuingedeelte, ieder met een andere kleur. Geel, wit en o.a. een blauw pleintje met een blauwe regen die als een boom over een trellis groeit en veel blauw bloeiende kuipplanten als Afrikaanse lelie. Dit tuingedeelte was ingedeeld in strakke hagen, rechte bordes verbonden door een grasveld. Ook zijn er stinse planten. Daarnaast was er een boomgaard met nog enkele oude hoogstam fruitbomen, die verder nieuw is ingericht als een Engelse landschapstuin met groepjes verschillende bomen. Bijvoorbeeld Moerbei, Mispel, Zomereik en een Turkse hazelaar. Alsof dat nog niet genoeg was, was er ook nog een moestuin. In de gele tuin stond o.a. een winterharde citroenboom. Heel bijzonder.Ook waren er bijzondere planten te zien als Veratum nigrum en Ariscema. Naast bekende vaste planten als Thalictrum, phloxen en rozen in hun eigen rozentuin.

Tweede tuin, te Zelzate: In deze enorme tuin die door de eigenaresse Corrie Verbiest in haar eentje wordt onderhouden gaat het om planten die een functie hebben in het bloemschikken. Dan moet je niet alleen aan bloemen denken, waar iedereen aan denkt, en aan blad, zaaddozen en bessen, maar ook de achterkant van bijvoorbeeld het blad van Gunnera. Hoe strak de vorige tuin was, had deze tuin veel ronde borders, een bosje met veel struiken en andere onder beplanting, maar ook een stijlvol zwembad dat helemaal aan het huis aansluit. De planten, bomen en struiken lopen uiteen van "eenvoudige" planten als Duizendschoon, Gleditsia triacantos tot een Ligustrum grandiflora, Steenlinde, Halesia carolina en Scutelaria. Maar ook rozen, uitgekozen voor hun "rare" kleur, streepjes of bottels.

Derde tuin:Les Déesses Vertes. Deze tuin was echt een tuin met het whow-gevoel.... Een tuin die je zelden ziet. Onder de rook van een industriegebied is deze tuinvrouw heel blij als bezoekers zeggen dat de tuin zo lekker ruikt. Deze tuin is aangelegd door de eigenares en haar moeder, die samen plantje voor plantje hebben geplant. Het ontwerp komt van landschapsarchitect Erik de Waele. De voortuin is formeel met vormgesnoeide Buxus en Taxus. Niet in de gebruikelijke vormen, maar in golven. Verder aangevuld met grote groepen planten als Japans gras en bodembedekkers. Maar ook een enorme Catalpa. Als je naar de achtertuin loopt, kom je eerst langs een tuingedeelte met een enorm lange pergola, verbonden met een touw met klimrozen en daar onder veel vaste planten, struiken en bijvoorbeeld een rood bladerige vlier. Dan kom je in een volgend gedeelte met een prachtige klassieke vijver met veel verschillende waterplanten. Daarom heen strakke borders. Een met geel bladerige planten. Maar andere borders met planten als Dictamnus, Amsonia en Hemerocallis. Verder tamme kastanjes en Phyrrus salicifolia, een enorme vierkante, begroeide pergola, maar ook rood geglazuurde potten. Deze tuin getuigd van veel smaak, plantenkennis en dat bijzondere gevoel dat je niet kan uitleggen. Deze tuin raakt je!

foto's van Afra van de tuinbezoeken in het fotoalbum

foto's van Wilma staan op facebook

meer

 

 

 

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat