Fietstocht 2014 Landelijk Alphen

Door Afra van Ruiten

De afgelopen jaren zijn er fietstochten georganiseerd door de gemeente Alphen aan den Rijn en de afdeling Groei&Bloei voor de groenvrijwilligers, leden en andere belangstellenden. Dit jaar met het thema Landelijk Alphen.

Hoe ontstaat nu zoiets? Meestal bel ik aan het einde van het jaar naar Ron Angenent en vraag hem of we volgend jaar weer een fietstocht gaan doen. Hij reageert dan ongeveer zo: "Als jij er nog zin in hebt, dan doen we dat". Dan zet ik het vervolgens in het programma van Groei&Bloei en we spreken af dat we het in het voorjaar verder uitzoeken.

Begin dit jaar fuseerden de gemeenten Boskoop, Rijnwoude en Alphen aan den Rijn tot een grote nieuwe gemeente. Ron en Leo Knijnenburg, de omgevingsvakmannen van het eerste uur, gaan contacten met groenvrijwilligers in Boskoop en de dorpen van het voormalige Rijnwoude onderhouden en in het oude Alphen aan den Rijn zijn er nieuwe contactpersonen; Bob Hengeveld en André van Dijk.

De gemeentelijke verandering brengt een heel nieuw werkgebied voor Ron en inspiratie voor een nieuwe fietstocht. Al snel komen we daardoor voor dit jaar op het thema "Landelijk Alphen" en de keuze om de fietstocht in de omgeving van Koudekerk aan den Rijn plaats te laten vinden. We hebben gezocht naar interessante locaties en na de tocht afgelopen dinsdag denk ik dat we daar goed in zijn geslaagd.

Het was een mooie avond waarvoor ongeveer 60 mensen zich hebben opgegeven en waarbij ongeveer 70 mensen uiteindelijk zijn gekomen. De eerste groep fietst al voor zeven uur met Ron weg. Bob volgt met een groep, vervolgens Rob en Jane en tenslotte sluit mijn groep de hekken.

De avond start bij boerderij Landlust waar Tineke Brouwer ons zeer gastvrij ontvangt. We bezoeken onderweg de prachtige oude boerderij met klassieke vormen en een schitterende tuin van mevrouw Vreugenhil.

De heemtuin Koudekerk wordt door leden van het IVN onderhouden. De enthousiaste vrijwilligers zijn gelukkig doorgegaan na de ellende van deze winter en tonen ons de heemplanten die op dit moment bloeien (in het voorjaar is de tuin nog mooier volgens de kenners).

In Koudekerk bezoeken we de buurt rond het Burgemeester Swaanplantsoen met de overblijfselen van het huis van Alida van Poelgeest. Dit plantsoen wordt door de buurt onderhouden en veel mensen helpen mee.

Nog meer landelijke sfeer snuiven we op bij de Hondsdijkse molen van de familie van Meeteren. We worden er zeer hartelijk ontvangen en genieten van de verhalen over de molen.

Na de molen bezoeken we de tuin van Lineke Hogenes, het huis is ooit door familie gebouwd en zij geniet inmiddels ook al heel lang van het prachtige uitzicht en haar mooie tuin.

Na een slinger door de polder belanden we weer op ons beginpunt waar wij als laatsten aankomen. De meeste mensen zijn dan al naar huis.

Het was weer genieten, dus ik vermoed dat aan het eind van dit jaar weer een telefoontje zal gaan naar Ron.

Opens internal link in current windowZie enkele beelden van de tocht in het fotoalbum.