Activiteiten & Actueel

Verslag excursie naar Slot Oud Zuylen

Yvonne Vellekoop, zaterdag 24 mei 2014

Met zonnig weer vertrokken we met 12 personen in verschillende auto's naar Maarssen, waar Slot Oud-Zuylen vlakbij ligt.

In zo'n 40 minuten reden we er naartoe en parkeerden vlak voor het slot. We verzamelden voor de slotpoort en genoten al van de prachtige groene omgeving, met pittoreske boerderijtjes en echte Hollandse molens. Ook het slot zag er prachtig uit, compleet met torens en een gracht. We dronken koffie en thee op het terras met uitzicht op de gracht en de lommerrijke tuin.

Even later kwam de gids ons halen voor de rondleiding door de tuin. Hij vertelde ons dat de tuin begin 1900 is veranderd van een symmetrische tuin met buxushagen, in een landschapstuin, met bomen en gras, waartussen kronkelige paden. Gelukkig was het geld op voordat het klaar was, zodat een gedeelte van de barokke tuin nog in stand gebleven is. Ook de slangenmuur uit 1740 konden we nog bewonderen. Hier groeien mediterrane fruitbomen tegenaan, zoals perzik, amandel, abrikoos en vijg, er waren zelfs al vruchten te zien. De bekendste bewoner van het slot is Belle van Zuylen, een schrijfster die in haar tijd al heel feministische opvattingen had. We liepen langs de boomgaard met oude rassen, de pluktuin en een prachtige border met vaste planten. De gids wist veel te vertellen, zowel over de geschiedenis van het kasteel als over de tuin en de planten die erin staan. Het uur was om voor we het wisten en na de gids te hebben bedankt, was iedereen vrij om te doen wat hij of zij wilde.

Een aantal deelnemers gingen meedoen aan de rondleiding door het kasteel en anderen struinden heerlijk langs de kramen van de tuinmarkt, die langs de paden opgesteld stonden. Er waren veel bijzondere planten te koop, tuindecoraties, curiosa en tuinboeken en ook waren er lekkere dingen te proeven. Tussendoor namen we een pauze op een terrasje om iets te eten en drinken. Het weer werd steeds beter en we konden heerlijk in de zon zitten. Tegen 16.00 uur vertrokken we weer naar huis, met een goed gevulde kofferbak en terugkijkend op een gezellige dag.

Opens internal link in current windowZie de foto's van Wilma Gerver in het fotoalbum

meer
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat