Activiteiten & Actueel

De mysterieuze maretak

Door Wilma Gerver

Met een leuke boeren-act als nostalgische hint naar zijn jeugd op het mooie Brabantse land, begon de spreker Ad van der Maden op 9 oktober met zijn uitleg over de groei en bloei van de maretak.

Vanaf het begin. Vogels eten de bessen van de bijzondere maretak. De uitwerpselen van de vogels vallen op boomtakken, bijvoorbeeld populieren. Het zaad gaat ontkiemen en heel langzaam begint de maretak op de boomtak te groeien als halfparasiet. Deze uitzonderlijke groei en ontwikkeling maken de maretak tot een mysterieuze plant. Al in vroeger tijden sprak de maretak bij veel volkeren tot de verbeelding. De maretak stond onder meer symbool voor levenskracht, afweren van het kwade en boze invloeden.

De mistletoe werd in beeld gebracht. Over het kweken op het tuinencomplex bij zijn boerderij, het registreren van ontwikkeling en het vermeerderen gaf de heer van der Maden nuttige informatie. Naast zijn interessante plantenkennis bracht de spreker takken van struiken en heesters mee met mooie herfsttinten.

Als toegift van Ad van der Maden mochten wij nog drie Veronicastrums verloten onder de aanwezige toehoorders. Wij zijn benieuwd naar het kweekresultaat!

Meer over de maretakkenman

meer
19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht