Villa Augustus

6 september 2013, door Yvonne Vellekoop

Met twaalf leden van onze tuinclub vertrekken wij op vrijdag met mooi weer in vier auto’s naar Dordrecht. Hier is zes jaar geleden Villa Augustus geopend. Dit is een hotel-restaurant, dat gevestigd is in een voormalig waterleidinggebouw.

Op de plaats waar vroeger grote, rechthoekige waterbassins waren, is nu een prachtige tuin aangelegd. Hiervoor zijn de bassins weggehaald en zijn er grote hoeveelheden goede grond aangevoerd. In de voormalige watertoren zijn hotelkamers gemaakt en op de begane grond een zaal voor bruiloften, feesten en vergaderingen. Onze gids liet ons een hotelkamer zien die helemaal bovenin de watertoren is en een wenteltrap heeft naar een toren met rondom glas, waar een prachtig uitzicht was over Dordrecht en de rivier die langs de tuin loopt.

Ook liet zij ons de hele tuin zien. Eerst de groentetuin, waarin bijvoorbeeld courgette, witlof en pluksla stonden. Deze groentes worden gebruikt voor de maaltijden in het restaurant en worden ook verkocht in de biologische groentewinkel van Villa Augustus. We liepen langs een hoogstamboomgaard naar de Italiaanse tuin, die strak aangelegd was met veel hagen en Taxus-zuilen. Citroenboompjes stonden er in terra cotta potten op een mooie rij. De strakke vijver met fontein maakte het plaatje af. In deze tuin zagen we ook de tuinmuur die gemetseld is met het puin dat bij de sloop vrijgekomen is. Langs een deel van deze muur worden leiperen en leiperziken gekweekt, die in bijzondere ruitvormen geleid zijn.

We zagen bijzondere groentesoorten in de tuin staan, ook wel “vergeten groenten” genoemd, zoals palmkool, gele boontjes en gele bietjes. Ook waren er allerlei kruiden in de tuin, deels in platte bakken. En bloemen, waarvan een deel ook in het restaurant gebruikt wordt, omdat ze eetbaar zijn en decoratief op b.v. salades, zoals Komkommerkruid en Goudsbloemen, maar natuurlijk ook de oranje bloemen van Oost-Indische Kers. Er waren ook borders met vaste planten die nog prachtig in bloei stonden en metalen frames waar Clematissen tegen klommen. De hele tuin zag er perfect onderhouden uit en was een lust voor het oog.

Als laatste ging onze gids ons voor door het restaurant en de keuken naar de winkel. Hier zijn complete maaltijden te koop, gemaakt van biologische ingrediënten, er is een biologisch groentewinkeltje en bakkerij en een afdeling met leuke boeken over tuinieren, de natuur en het milieu. Ook was er leuk serviesgoed te koop en aparte decoraties. Na deze rondleiding van een uur begon het buiten te regenen en zelfs licht te onweren. We gingen nog even gezellig wat eten en drinken in het restaurant. Tegen de tijd dat we daarmee klaar waren was de zon alweer doorgebroken en wandelden we nog een rondje door de tuin, die er opgefrist uitzag.

Als u door dit verhaal nieuwsgierig geworden bent en Villa Augustus wel eens met eigen ogen wilt zien, dan kunt u hier elke dag terecht om vrij rond te wandelen door de tuin. Naast Villa Augustus is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Opens internal link in current windowMeer foto's vindt u in het fotoalbum.

Botanie
De schrik van de straat