Activiteiten & Actueel

In het nieuws

Leidsch Dagblad 15 augustus 2018

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat stukjes snippergroen verkopen aan de bewoners. Na de fusie enkele jaren geleden kwamen verschillen te voorschijn in het beleid van de fusiegemeenten. Nu wordt dat langzaam maar zeker steeds meer gelijk getrokken. Een van de onderwerpen waarover het dan gaat zijn de kleine stukjes groen die door vrijwilligers of door huurders worden bijgehouden. Heb jij ook zo'n stukje groen onder jouw hoede dan zal de gemeente je in de toekomst gaan benaderen met een aankoopvoorstel.

Brons voor Nederlands team Tuinaanleg tijdens EuroSkills 2018

bron: Tuin en Landschap, 1 oktober 2018

Jochem Molenaar uit Aarlanderveen en Willem Stougie uit Alphen aan den Rijn hebben tijdens het EK voor beroepen EuroSkills 2018 in Boedapest bij het onderdeel Tuinaanleg de bronzen medaille gewonnen. De gouden medaille ging naar Noorwegen, het zilver was voor Denemarken.

Tijdens de internationale vakwedstrijd voor mbo'ers waren er deelnemers uit 32 landen met in totaal 525 kandidaten.  Aan het onderdeel Tuinaanleg deden 11 teams mee. 

De opdracht was een daktuin, actueel en passend bij het streven naar meer groen in de stad. De tuin bestond onder meer uit een terras, een schanskorf met bankje, een wadi, een bruggetje en veel fraaie beplanting, die deels naar eigen inzicht mocht worden geplaatst.

Jochem Molenaar en Willem Stougie lieten veel vakmanschap zien, met als specialiteiten het houtwerk en het waterelement. Molenaar en Stougie volgen de opleiding bij Wellantcollege in Houten. Beide jongens (19) hebben een eigen bedrijf.


Winnende roos: Rosa Groei&Bloei

De Rosa Groei & Bloei heeft tijdens het Internationale Rozenconcours in het Haagse Westbroekpark de titel Gouden roos van Den Haag gewonnen!

Dit rozenconcours vindt iedere zomer plaats. Meer dan 150 deskundigen uit binnen- en buitenland keurden honderden rozen uit de hele wereld: Rosa Groei & Bloei is er als dikke winnaar uitgerold. Hier zijn we natuurlijk heel trots op.

Deze prachtige witte klimroos is ter ere van vijf jaar Nationale Tuinweek naar Groei & Bloei vernoemd. De Alphenaar Marco Braun is de veredelaar die de eer toekomt! Wil je zien hoe uitbundig de roos bloeit? Neem dan een kijkje in het Rosarium Westbroekpark in Den Haag. Opens external link in new windowMeer informatie over de roos. 

Je kunt de roos ook zelf bestellen via de kweker Belle Epoque. Groei & Bloei-leden betalen €22,95 bij verzending binnen Nederland (naar België €34,50) of €11,95 bij ophalen op de kwekerij. Neem je pas mee! De prijs voor niet-leden is bij verzending binnen Nederland €26,- (naar België €37,50) of €15,- bij ophalen op de kwekerij.

Controleer wel even voordat je gaat of de roos voorradig is. Hij was onlangs een tijdje uitverkocht.


Vrijwilligers gezocht voor Citizen Science project oeverplanten

Help mee de kwaliteit van de oevervegetatie in Leiden en Ommelanden in kaart te brengen. In een polderlandschap en in de bebouwde kom bieden de oevers vaak goede kansen voor ‘wilde natuur’ en belangrijke schuilplaatsen voor diverse planten- en diersoorten. Het Naturalis Biodiversity Center en het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden willen in kaart brengen met welke oevers het goed gaat en welke oevers van een beter beheer zouden kunnen profiteren. Het zou mooi zijn als dat met hulp van veel mensen gedaan kan worden. Je hoeft geen specialist te zijn om ons te helpen.

Er zijn 24 indicatorplanten gekozen die je snel via foto’s, filmpjes en quizzes op onze website leert herkennen, enkele ken je zeker al. Heb je vragen of wil je je aanmelden? Mail naar: oeverplanten(at)gmail.com

Door aan het onderzoek mee te doen zul je de oevers bij je in de buurt ook op een hele andere manier ervaren.


Buxus met rupsen?

Heb je last van schimmel of rupsen in jouw Buxus? Opens external link in new windowLees de blog van Afra voor meer informatie en verzorgingstips

Pampus

Het kleine eilandje achter het Scala College in de buurt Nieuwe Sloot, heeft de naam Pampus gekregen. Het eiland is helemaal nieuw en het is de bedoeling dat het zich gaat ontwikkelen tot een natuureiland. Buurtbewoners en het IVN zetten zich actief in om het eiland te ontwikkelen en kunnen daarbij wel wat steun gebruiken. In het kader van Operatie Steenbreek en NLDoet zijn er insectenhotels en afscheidingen gebouwd met vrijwilligers. De coördinatie ligt bij Liesbeth Bos en Gerda Bonninga. Wil je ook meehelpen aan dit buurtproject, dan kun je via het IVN contact met ze opnemen.


Clivia

Door Yvonne Vellekoop

Een kennis van mij heeft verschillende grote Clivia’s die ze graag kwijt wil. Dit zijn kamerplanten die mooie oranje bloemen krijgen en koel moeten overwinteren. Heeft iemand daar interesse voor? Op het moment staan ze niet in bloei maar ze hebben dit jaar wel gebloeid. Er kan met mij contact opgenomen worden voor het ophalen. Liefst via mijn Opens window for sending emaile-mail-adres of telefonisch: 0172-742178.


Ahhhh, de Buxus is kaal

Door Yvonne Vellekoop

In Alphen aan den Rijn is de buxusrups erg actief en vreet hele buxushagen kaal. Ik las op internet dat deze uit Japan afkomstige exoot al in 2007 in Duitsland langs de Rijn is waargenomen en de Rijn blijkt te volgen in zijn verspreidingsgebied. Er stond ook een leuke tip over hoe de rups op een milieuvriendelijke manier kan worden bestreden. Als je de schade hebt waargenomen (vreterij aan de buxus waarbij alleen de nerven overblijven) en misschien zelfs ook de rupsen met hun groene schutkleur hebt ontdekt, dan kun je mottenballen in de Buxus hangen. De rupsen vluchten dan uit de Buxus en je kunt ze dan met de stofzuiger opzuigen. Dit kun je na tien dagen herhalen, als er weer eitjes uitgekomen zouden zijn met nieuwe rupsen. De stofzuigerzak kun je daarna het beste verbranden of in een afgesloten zak bij het restafval doen. De mottenballen werken nog beter als je plastic om de Buxus doet. Ik zag dat Groei&Bloei Echt ook een uitgebreid verhaal hierover heeft op de site.


Tussen groen en grijs

Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland

Jeanet Kullberg, 2016

Uitgave van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Willen we graag groenere en misschien ook mooiere tuinen in de woonomgeving, dan begint het met begrijpen waarom tuiniers en tuinbezitters de dingen doen die ze doen of juist nalaten.

Initiates file downloadDownload het verslag van het onderzoek.


Welke tuin wil er op de foto?

Door Caroline Piek

Ik ben op zoek naar mensen in (de regio) Alphen aan den Rijn die een fotogenieke tuin hebben en die deze graag willen laten fotograferen. Ik wil namelijk graag mijn archief met tuinfotografie uitbreiden. De foto's plaats ik voor verkoop op de beeldbank Visions Pictures en het kan zijn dat ik bepaalde tuinreportages aanbied aan bijvoorbeeld het tijdschrift Groei & Bloei of Buitenleven.

Wil je Caroline helpen? Neem contact met haar op

Caroline Piek Photography | www.carolinepiek.nl | T: 06-20848462


Foto's uit de natuur

Lisa van Bennekom en haar neefje maken graag foto's van de natuur. Zij deelt deze hier met ons. Klik op de foto om ze te vergroten. 


Boomfeestdag

22 maart 2017

De nationale boomfeestdag wordt ook in Alphen aan den Rijn gevierd. Bij Voedselpark Gnephoek worden bomen geplant door kinderen.


Duurzame halfverharder

Tijdens de duurzaamheidsconferentie bij de gemeente Alphen aan den Rijn ontmoette ik Marco, hij heeft een bedrijf in Boskoop en biedt een duurzaam product aan. Hier stelt hij zich voor: 

Door Marco van der Salm

Wij zijn dealer van Greensand de duurzame halfverharder, onze producten hebben de eigenschap dat zij CO2 binden en daarmee bijdragen aan het oplossen van het overschot aan broeikasgassen.

Daarnaast leveren wij ook alle soorten kleuren en maten grind en split in big bac of losgestort met bijbehorende stabilisatieplaten. Voor andere creatieve tuinideeën klik ook onze website nog even aan.

Living Luxury, Home & Garden Styling | 06-22877055 | Boskoop


In het tijdschrift nov/dec 2016

bericht van Anneke Kluinhaar: 

Ik sla zo-even de nieuwste Groei & Bloei open en tot mijn verrassing hebben mijn bananenbomen en boeddha een ereplaats gekregen. Inmiddels zijn ze nog groter gegroeid. Leuk hé. Mijn brief staat wel afgedrukt met hun commentaar, mijn naam staat er niet bij. Zonder die boeddha hadden het ieders bananen kunnen zijn. Ik ben inmiddels al wel begonnen met inpakken.


Rondom de Vlinder, bezoekerscentrum de Veenweiden

Tijdens NL-Doet is een wildpluktuin gerealiseerd op het terrein van bezoekerscentrum de Veenweiden in Alphen aan den Rijn. Samen met initiatiefnemer Rick van Deuren hebben zo’n dertig vrijwilligers meegeholpen om de tuin aan te leggen. Nu is het vaak zo dat het realiseren niet het probleem is, maar juist het onderhoud ervan. In die zin zijn nu groene handjes van harte welkom.

Heb je zin om ook af en toe in de tuin mee te helpen? Ben je enthousiast, dan kun met eigen gereedschap altijd aan de slag. Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag is het bezoekerscentrum open en is het gereedschap van het centrum beschikbaar.

Ook in de natuurtuin van het bezoekerscentrum is er altijd wel wat te doen. Denk bijvoorbeeld aan schelpenpaden schoonmaken, hagen scheren, maaien, hooibouwen etc.. De grotere werkzaamheden worden met een aantal enthousiaste vrijwilligers samen gerealiseerd bijvoorbeeld op een zaterdagochtend. Koffie en koek is er in voldoende mate aanwezig.

Heb je er zin in? Neem contact op met Pieter Janssen, coördinator tuin bezoekerscentrum de Veenweiden op telefoon: 06 5180 3162


Bijenradar

Beste mensen,

De agenda van Groene Cirkel Bijenlandschap heeft al twee maanden elke week een aantal interessante activiteiten. Dank voor het aanleveren van de informatie! De agenda is overgezet naar de nieuwe campagnewebsite Opens external link in new windowwww.bijenlandschap.nl - waar hard aan gewerkt wordt - en hij wordt heel mooi, heb ik al gezien. Met deze nieuwe site kunnen we nog meer mensen bereiken met de bijenagenda. Heb je nieuwe activiteiten en evenementen voor op de agenda? laat me weten, dan zet ik ze er op.

Opens window for sending emailAnne Marie van Dam
Coordinator Agenda Bijenlandschap


Handleiding voor het snoeien van leifruit

Jaren geleden alweer heeft de heer Freriks voor Groei&Bloei een handleiding geschreven over het snoeien van leifruit. Hiermee wil hij graag de kennis in stand houden die er over de 'Franse snoei' is ontwikkeld. In 2008 is de handleiding gedigitaliseerd. Graag deel ik deze kennis met u. U kunt het document downloaden door op de link te klikken. 

Handleiding voor het snoeien van leifruit
door J.M. Freriks


meer

Jelle van de makkelijke moestuin heeft onderzoek gedaan naar het uit de tuin houden van slakken. Lees zijn bevindingen en tips

Bloemberg ecologie

Ben je op zoek naar tips voor natuurvriendelijk tuinonderhoud, lees de pagina van Opens external link in new windowBloemberg ecologie.

Moestuintip

Wil je een moestuin beginnen? Vind inspiratie op Floor's moestuin

Bezoek mijn tuin

Mieren buiten de deur

Tip van Annelies

Hoe houd je mieren buiten de deur? Doe wat kaneel, kruidnagel, knoflook- of chilipoeder op de keukendrempel en mieren maken rechtsomkeert.

Knoflook tegen slakken

door Leontien Nuhn, Groei&Bloei april 2012

Op de Britse TV zag ik een recept tegen slakkenvraat. Een echtpaar met een hostatuin vertelde hoe het kwam dat er geen enkel blaadje was aangevreten. Het recept: kneus de teentjes van één knoflookbol, doe ze in een liter water en laat dit vijf minuten koken. Daarna zeven, laten afkoelen en het extract in de koelkast bewaren. Bij gebruik één eetlepel verdunnen met één liter water en hiermee de planten in de tuin in het voorjaar begieten. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee maar ga het, afgaande op het succes bij dit echtpaar, zeker proberen!

06
Dec
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879
06
Dec
Kweeappels of kweeperen? - Blik op de Tuin no.  878