Activiteiten & Actueel

Geld voor jouw buurtproject

Provincie Zuid-Holland matcht elke euro voor jouw groene buurtproject

Zuid-Hollanders opgelet: wil je de buurttuin uitbreiden, een houtwal herstellen, een bijenlint aanleggen of de natuurspeeltuin opknappen? De provincie Zuid-Holland verdubbelt het bedrag dat jij met crowdfunding ophaalt voor jouw groene project, tot maximaal 5.000 euro. Opens external link in new windowLees verder

Nederland Zoemt opnieuw

Op 13 en 14 april organiseert Nederland Zoemt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling. Kom je ook in actie voor de wilde bij? Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Benieuwd naar het succes van de Nationale Bijentelling in 2018? Kijk de film van Nederland Zoemt.

Slaapmutsjes in Californië, Eschscholzia californica

foto Els Terlouw
slaapmutsje, goudpapaver, Eschscholzia californica

De Levende Tuin

Branchevereniging VHG heeft een handboek gemaakt over De Levende Tuin. Boordevol tips over hoe je je tuin kan vergroenen.
Er is ook een digitaal inkijkexemplaar beschikbaar. 

Wat is een levende tuin?

  • een tuin waar mens en dier zich thuis voelen
  • een tuin die opgebouwd is uit gerecyclede materialen
  • een tuin voor vlinders en vogels
  • een tuin gemaakt van duurzame materialen
  • een tuin die milieu sparend is

Onderwerpen van het handboek zijn:

  • hoe richt je je tuin zo in dat deze aantrekkelijk is voor insecten
  • hoe maak je een vlindervriendelijke tuin
  • welke duurzame producten kun je gebruiken om je omgeving vriendelijk te maken voor vogels, egels, vlinders, bijen

Ook water in de tuin is belangrijk om een levende tuin te krijgen. Er is een Handboek voor de Watervriendelijke Tuin samengesteld. U kunt dit handboek downloaden via Opens external link in new windowhandboek tuin 


Brons voor Nederlands team Tuinaanleg tijdens EuroSkills 2018

bron: Tuin en Landschap, 1 oktober 2018

Jochem Molenaar uit Aarlanderveen en Willem Stougie uit Alphen aan den Rijn hebben tijdens het EK voor beroepen EuroSkills 2018 in Boedapest bij het onderdeel Tuinaanleg de bronzen medaille gewonnen. De gouden medaille ging naar Noorwegen, het zilver was voor Denemarken.

Tijdens de internationale vakwedstrijd voor mbo'ers waren er deelnemers uit 32 landen met in totaal 525 kandidaten.  Aan het onderdeel Tuinaanleg deden 11 teams mee. 

De opdracht was een daktuin, actueel en passend bij het streven naar meer groen in de stad. De tuin bestond onder meer uit een terras, een schanskorf met bankje, een wadi, een bruggetje en veel fraaie beplanting, die deels naar eigen inzicht mocht worden geplaatst.

Jochem Molenaar en Willem Stougie lieten veel vakmanschap zien, met als specialiteiten het houtwerk en het waterelement. Molenaar en Stougie volgen de opleiding bij Wellantcollege in Houten. Beide jongens (19) hebben een eigen bedrijf.


Snippergroen in het nieuws

Leidsch Dagblad 15 augustus 2018

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat stukjes snippergroen verkopen aan de bewoners. Na de fusie enkele jaren geleden kwamen verschillen te voorschijn in het beleid van de fusiegemeenten. Nu wordt dat langzaam maar zeker steeds meer gelijk getrokken. Een van de onderwerpen waarover het dan gaat zijn de kleine stukjes groen die door vrijwilligers of door huurders worden bijgehouden. Heb jij ook zo'n stukje groen onder jouw hoede dan zal de gemeente je in de toekomst gaan benaderen met een aankoopvoorstel.


Winnende roos: Rosa Groei&Bloei

De Rosa Groei & Bloei heeft tijdens het Internationale Rozenconcours in het Haagse Westbroekpark de titel Gouden roos van Den Haag gewonnen!

Dit rozenconcours vindt iedere zomer plaats. Meer dan 150 deskundigen uit binnen- en buitenland keurden honderden rozen uit de hele wereld: Rosa Groei & Bloei is er als dikke winnaar uitgerold. Hier zijn we natuurlijk heel trots op.

Deze prachtige witte klimroos is ter ere van vijf jaar Nationale Tuinweek naar Groei & Bloei vernoemd. De Alphenaar Marco Braun is de veredelaar die de eer toekomt! Wil je zien hoe uitbundig de roos bloeit? Neem dan een kijkje in het Rosarium Westbroekpark in Den Haag. Opens external link in new windowMeer informatie over de roos. 

Je kunt de roos ook zelf bestellen via de kweker Belle Epoque. Groei & Bloei-leden betalen €22,95 bij verzending binnen Nederland (naar België €34,50) of €11,95 bij ophalen op de kwekerij. Neem je pas mee! De prijs voor niet-leden is bij verzending binnen Nederland €26,- (naar België €37,50) of €15,- bij ophalen op de kwekerij.

Controleer wel even voordat je gaat of de roos voorradig is. Hij was onlangs een tijdje uitverkocht.


Buxus met rupsen?

Heb je last van schimmel of rupsen in jouw Buxus? Opens external link in new windowLees de blog van Afra voor meer informatie en verzorgingstips

Ahhhh, de Buxus is kaal

Door Yvonne Vellekoop

In Alphen aan den Rijn is de buxusrups erg actief en vreet hele buxushagen kaal. Ik las op internet dat deze uit Japan afkomstige exoot al in 2007 in Duitsland langs de Rijn is waargenomen en de Rijn blijkt te volgen in zijn verspreidingsgebied. Er stond ook een leuke tip over hoe de rups op een milieuvriendelijke manier kan worden bestreden. Als je de schade hebt waargenomen (vreterij aan de buxus waarbij alleen de nerven overblijven) en misschien zelfs ook de rupsen met hun groene schutkleur hebt ontdekt, dan kun je mottenballen in de Buxus hangen. De rupsen vluchten dan uit de Buxus en je kunt ze dan met de stofzuiger opzuigen. Dit kun je na tien dagen herhalen, als er weer eitjes uitgekomen zouden zijn met nieuwe rupsen. De stofzuigerzak kun je daarna het beste verbranden of in een afgesloten zak bij het restafval doen. De mottenballen werken nog beter als je plastic om de Buxus doet. Ik zag dat Groei&Bloei Echt ook een uitgebreid verhaal hierover heeft op de site.


Tussen groen en grijs

Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland

Jeanet Kullberg, 2016

Uitgave van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Willen we graag groenere en misschien ook mooiere tuinen in de woonomgeving, dan begint het met begrijpen waarom tuiniers en tuinbezitters de dingen doen die ze doen of juist nalaten.

Initiates file downloadDownload het verslag van het onderzoek.


Welke tuin wil er op de foto?

Door Caroline Piek

Ik ben op zoek naar mensen in (de regio) Alphen aan den Rijn die een fotogenieke tuin hebben en die deze graag willen laten fotograferen. Ik wil namelijk graag mijn archief met tuinfotografie uitbreiden. De foto's plaats ik voor verkoop op de beeldbank Visions Pictures en het kan zijn dat ik bepaalde tuinreportages aanbied aan bijvoorbeeld het tijdschrift Groei & Bloei of Buitenleven.

Wil je Caroline helpen? Neem contact met haar op

Caroline Piek Photography | www.carolinepiek.nl | T: 06-20848462


Handleiding voor het snoeien van leifruit

Jaren geleden alweer heeft de heer Jan Freriks voor Groei&Bloei een handleiding geschreven over het snoeien van leifruit. Hiermee wil hij graag de kennis in stand houden die er over de 'Franse snoei' is ontwikkeld. In 2008 is de handleiding gedigitaliseerd. Graag deel ik deze kennis met u. U kunt het document downloaden door op de link te klikken. 

Handleiding voor het snoeien van leifruit
door J.M. Freriks


meer

Jelle van de makkelijke moestuin heeft onderzoek gedaan naar het uit de tuin houden van slakken. Lees zijn bevindingen en tips

Bloemberg ecologie

Ben je op zoek naar tips voor natuurvriendelijk tuinonderhoud, lees de pagina van Opens external link in new windowBloemberg ecologie.

Moestuintip

Wil je een moestuin beginnen? Vind inspiratie op Floor's moestuin

Bezoek mijn tuin

Mieren buiten de deur

Tip van Annelies

Hoe houd je mieren buiten de deur? Doe wat kaneel, kruidnagel, knoflook- of chilipoeder op de keukendrempel en mieren maken rechtsomkeert.

Knoflook tegen slakken

door Leontien Nuhn, Groei&Bloei april 2012

Op de Britse TV zag ik een recept tegen slakkenvraat. Een echtpaar met een hostatuin vertelde hoe het kwam dat er geen enkel blaadje was aangevreten. Het recept: kneus de teentjes van één knoflookbol, doe ze in een liter water en laat dit vijf minuten koken. Daarna zeven, laten afkoelen en het extract in de koelkast bewaren. Bij gebruik één eetlepel verdunnen met één liter water en hiermee de planten in de tuin in het voorjaar begieten. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee maar ga het, afgaande op het succes bij dit echtpaar, zeker proberen!

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat