Activiteiten & Actueel

Clivia

Door Yvonne Vellekoop

Een kennis van mij heeft verschillende grote Clivia’s die ze graag kwijt wil. Dit zijn kamerplanten die mooie oranje bloemen krijgen en koel moeten overwinteren. Heeft iemand daar interesse voor? Op het moment staan ze niet in bloei maar ze hebben dit jaar wel gebloeid. Er kan met mij contact opgenomen worden voor het ophalen. Liefst via mijn Opens window for sending emaile-mail-adres of telefonisch: 0172-742178.


Alphen aan den Rijn ontvangt aanmoedigingsprijs Steenbreek

deelnemer tegel eruit, plant erin

De Operatie-Steenbreek-acties van Wilma Gerver van Groei&Bloei, Corry Dierdorp van het IVN en Peter Westgeest van de gemeente zijn landelijk opgevallen. Samen hebben zij op diverse tuinmarkten gestaan en is de Tegel-eruit-plant-erin- tent ook bij het Plantarium ingezet. Woensdag 20 september is door Isabelle Diks, Tweede Kamerlid en ambassadeur van Operatie Steenbreek, op de Nationale Groendag in Krimpen aan den IJssel de aanmoedigingsprijs uitgereikt aan wethouder Ed de Leest.

Leeuwarden won uiteindelijk de Steenbreektrofee. Er kan maar een winnaar zijn, maar de jury was zeer te spreken over de inzending van de gemeente Alphen aan den Rijn en besloot haar de aanmoedigingsprijs te geven.

Juryvoorzitter Wout Veldstra: ‘Alphen is eind vorig jaar aangesloten en zij hebben met hun acties een vliegende start gemaakt. Een van de pluspunten was de communicatie. Heel breed en doelgericht hebben de bewoners van Alphen kennis kunnen nemen van Steenbreek (via beurzen, lezigen en acties).’ Verder gaf de jury aan dat zij het positief vond dat bewoners met behulp van workshops actief worden betrokken bij hun ontsteningsopgave en dat de acties de nodige aandacht schenken aan biodiversiteit. Als prijs komt in magazine Vitale Groene Stad en uitgebreid artikel te staan over de Steenbreek acties in Alphen aan den Rijn.

Het Klimaatakkoord dat in Parijs werd gesloten, betekent dat er voor iedereen een forse opgave ligt. In de eerste plaats natuurlijk voor de overheden. Maar uiteindelijk ook voor iedereen persoonlijk. Een groot deel van de groenoppervlakte, ongeveer 40%, is in bezit van bewoners. Het maakt dan ook een behoorlijk verschil of je kiest voor een groene tuin of voor grijze tegels. Bij hevige regenval en extreme hitte kan een tegeltuin flinke temperatuur- en wateroverlast opleveren, terwijl in een groene tuin de temperatuur aangenaam blijft en het water snel wegzakt in de grond. Daarnaast is bewezen dat een groene tuin beter is voor de gezondheid.

Wij kijken waar in onze gemeente de mogelijkheden zijn om te vergroenen. Helpt u mee om het klimaat in onze gemeente te verbeteren? Misschien heeft u zelf al ideeën om uw tuin of buurt groener te maken! Met vragen, ideeën of initiatieven kunt u terecht bij de gemeente Alphen aan den Rijn, tel: 14 0172, e-mail: duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl


Ahhhh, de Buxus is kaal

Door Yvonne Vellekoop

In Alphen aan den Rijn is de buxusrups erg actief en vreet hele buxushagen kaal. Ik las op internet dat deze uit Japan afkomstige exoot al in 2007 in Duitsland langs de Rijn is waargenomen en de Rijn blijkt te volgen in zijn verspreidingsgebied. Er stond ook een leuke tip over hoe de rups op een milieuvriendelijke manier kan worden bestreden. Als je de schade hebt waargenomen (vreterij aan de buxus waarbij alleen de nerven overblijven) en misschien zelfs ook de rupsen met hun groene schutkleur hebt ontdekt, dan kun je mottenballen in de Buxus hangen. De rupsen vluchten dan uit de Buxus en je kunt ze dan met de stofzuiger opzuigen. Dit kun je na tien dagen herhalen, als er weer eitjes uitgekomen zouden zijn met nieuwe rupsen. De stofzuigerzak kun je daarna het beste verbranden of in een afgesloten zak bij het restafval doen. De mottenballen werken nog beter als je plastic om de Buxus doet. Ik zag dat Groei&Bloei Echt ook een uitgebreid verhaal hierover heeft op de site.


Hovenier Helpt

Wat is Hovenier Helpt?

Kent u een hulpbehoevende die wel wat tuinhulp kan gebruiken? Hovenier Helpt is in de laatste week van september een actieweek waar hoveniers aan de slag gaan om hulpbehoevenden met hun tuin te helpen. Een project is bijvoorbeeld een buurvrouw die het niet meer lukt om de haag te snoeien. Of een tuinpad dat verzakt is waardoor deze minder goed begaanbaar is. Het gaat er vooral om dat het een klus is waarmee u iemand kan helpen omdat hij of zij het zelf niet (meer) kan!

Voor wie is Hovenier Helpt?

Hovenier Helpt is voor iedereen die graag iets goeds wil doen en Nederland groener wil maken. De kleinste daden kunnen leiden tot grootse positieve gevolgen: dit is uw kans om iemand te verrassen! Bent u hovenier of betrokken als bedrijf bij de groene sector? Doe mee met Hovenier Helpt!

Hoe werkt het?

Heeft u een project? Wilt u als hovenier helpen? Ga naar onze website www.hovenierhelpt.nl en meld uw project vóór 1 september aan. Dit tuinproject moet binnen een dag uit te voeren zijn voor een hovenier. Als u een project aanmeldt dan is het belangrijk dat u toelicht waarom dit project de moeite waard is om uitgevoerd te worden. En voegt u ook wat foto’s toe? Begin september maken we bekend welke projecten geselecteerd zijn voor Hovenier Helpt.

Tot 1 september kunt u een hulpbehoevende in Nederland verrassen met tuinhulp.

Hovenier Helpt wil voor 1 september 2017 alle projecten ontvangen. Begin september wordt bekend gemaakt of jouw project bij de selectie zit en uitgevoerd wordt door een hovenier.

Om een project aan te melden zijn er een aantal eisen:

  • Project is voor een goed doel/moet een hulpbehoevende dienen.
  • Het moet in één dag uit te voeren zijn door of onder leiding van een hovenier.
  • Het project bestaat niet uit het leveren van materialen.
  • Enkele foto’s van de locatie moeten worden aangeleverd.

Opens external link in new window  Aanmelden

Zie de succesvolle opruimactie van vorig jaar bij de buurtgenoten van Wilma.


Tussen groen en grijs

Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland

Jeanet Kullberg, 2016

Uitgave van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Willen we graag groenere en misschien ook mooiere tuinen in de woonomgeving, dan begint het met begrijpen waarom tuiniers en tuinbezitters de dingen doen die ze doen of juist nalaten.

Initiates file downloadDownload het verslag van het onderzoek.


Nieuws over Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek in Boskoop

7 juni 2017

Samen met de gemeente Alphen aan den Rijn en IVN Alphen organiseerde Groei&Bloei twee keer de gratis workshop Tegel eruit, plant erin. Bezoekers konden in een 'kale tuin' oefenen om de tuin groener en diervriendelijker te maken. Zo werd duidelijk dat je met een paar eenvoudige veranderingen zó een gezellige, natuurvriendelijke tuin kunt maken! Iedere deelnemer kreeg als aanmoediging een plant of wat zaadjes mee.


Welke tuin wil er op de foto?

Door Caroline Piek

Ik ben op zoek naar mensen in (de regio) Alphen aan den Rijn die een fotogenieke tuin hebben en die deze graag willen laten fotograferen. Ik wil namelijk graag mijn archief met tuinfotografie uitbreiden. De foto's plaats ik voor verkoop op de beeldbank Visions Pictures en het kan zijn dat ik bepaalde tuinreportages aanbied aan bijvoorbeeld het tijdschrift Groei & Bloei of Buitenleven.

Wil je Caroline helpen? Neem contact met haar op

Caroline Piek Photography | www.carolinepiek.nl | T: 06-20848462


Foto's uit de natuur

Lisa van Bennekom en haar neefje maken graag foto's van de natuur. Zij deelt deze hier met ons. Klik op de foto om ze te vergroten. 


Boomfeestdag

22 maart 2017

De nationale boomfeestdag wordt ook in Alphen aan den Rijn gevierd. Bij Voedselpark Gnephoek worden bomen geplant door kinderen.


Operatie Steenbreek

Wij van Groei&Bloei houden van groene tuinen. Niet alleen omdat het mooi is, maar ook omdat het veel beter is voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de waterhuishouding, het wegvloeien van regenwater in de grond in plaats van in het riool. De bodem droogt niet uit en het riool raakt niet overbelast. Ook voor de biodiversiteit zijn groene tuinen belangrijk. Dieren kunnen van groene tuin naar groene tuin voor beschutting en voedsel.

Niet iedereen beseft dat je in je eigen omgeving ook invloed hebt op het milieu. Daarom informeren wij tuinbezitters over de gevolgen van grijze, dicht bestrate tuinen. We hebben als afdeling drie jaar op rij een actie gehouden Tegel eruit, Plant erin! Ook dit jaar doen we dat in samenwerking met Intratuin Ter Aar tijdens de start van Groei&Bloei Nationale Tuinweek. En een week later tijdens de Opentuinendag in Alphen aan den Rijn.

Operatie Steenbreek is een stichting die de gemeente Alphen aan den Rijn helpt om de stad te vergroenen. Samen proberen we de bewustwording bij bewoners van de stad te vergroten. Zij bewerken sociale media met alle acties die door ons en door anderen worden uitgevoerd. Onze actie Tegel eruit, Plant erin! wordt dan ook graag door hun aangehaald.


Duurzame halfverharder

Tijdens de duurzaamheidsconferentie bij de gemeente Alphen aan den Rijn ontmoette ik Marco, hij heeft een bedrijf in Boskoop en biedt een duurzaam product aan. Hier stelt hij zich voor: 

Door Marco van der Salm

Wij zijn dealer van Greensand de duurzame halfverharder, onze producten hebben de eigenschap dat zij CO2 binden en daarmee bijdragen aan het oplossen van het overschot aan broeikasgassen.

Daarnaast leveren wij ook alle soorten kleuren en maten grind en split in big bac of losgestort met bijbehorende stabilisatieplaten. Voor andere creatieve tuinideeën klik ook onze website nog even aan.

Living Luxury, Home & Garden Styling | 06-22877055 | BoskoopIn het tijdschrift nov/dec 2016

bericht van Anneke Kluinhaar: 

Ik sla zo-even de nieuwste Groei & Bloei open en tot mijn verrassing hebben mijn bananenbomen en boeddha een ereplaats gekregen. Inmiddels zijn ze nog groter gegroeid. Leuk hé. Mijn brief staat wel afgedrukt met hun commentaar, mijn naam staat er niet bij. Zonder die boeddha hadden het ieders bananen kunnen zijn. Ik ben inmiddels al wel begonnen met inpakken.


Rondom de Vlinder, bezoekerscentrum de Veenweiden

Tijdens NL-Doet is een wildpluktuin gerealiseerd op het terrein van bezoekerscentrum de Veenweiden in Alphen aan den Rijn. Samen met initiatiefnemer Rick van Deuren hebben zo’n dertig vrijwilligers meegeholpen om de tuin aan te leggen. Nu is het vaak zo dat het realiseren niet het probleem is, maar juist het onderhoud ervan. In die zin zijn nu groene handjes van harte welkom.

Heb je zin om ook af en toe in de tuin mee te helpen? Ben je enthousiast, dan kun met eigen gereedschap altijd aan de slag. Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag is het bezoekerscentrum open en is het gereedschap van het centrum beschikbaar.

Ook in de natuurtuin van het bezoekerscentrum is er altijd wel wat te doen. Denk bijvoorbeeld aan schelpenpaden schoonmaken, hagen scheren, maaien, hooibouwen etc.. De grotere werkzaamheden worden met een aantal enthousiaste vrijwilligers samen gerealiseerd bijvoorbeeld op een zaterdagochtend. Koffie en koek is er in voldoende mate aanwezig.

Heb je er zin in? Neem contact op met Pieter Janssen, coördinator tuin bezoekerscentrum de Veenweiden op telefoon: 06 5180 3162


Bijenradar

Beste mensen,

De agenda van Groene Cirkel Bijenlandschap heeft al twee maanden elke week een aantal interessante activiteiten. Dank voor het aanleveren van de informatie! Tot nu staat de agenda op de groene cirkels-site: groene cirkels

Binnenkort wordt de agenda overgezet naar de nieuwe campagnewebsite www.bijenlandschap.nl - waar hard aan gewerkt wordt - en hij wordt heel mooi, heb ik al gezien. Met deze nieuwe site kunnen we nog meer mensen bereiken met de bijenagenda. Heb je nieuwe activiteiten en evenementen voor op de agenda? laat me weten, dan zet ik ze er op.

Opens window for sending emailAnne Marie van Dam
Coordinator Agenda Bijenlandschap


Handleiding voor het snoeien van leifruit

Jaren geleden alweer heeft de heer Freriks voor Groei&Bloei een handleiding geschreven over het snoeien van leifruit. Hiermee wil hij graag de kennis in stand houden die er over de 'Franse snoei' is ontwikkeld. In 2008 is de handleiding gedigitaliseerd. Graag deel ik deze kennis met u. U kunt het document downloaden door op de link te klikken. 

Handleiding voor het snoeien van leifruit
door J.M. Freriks


meer

Bloemberg ecologie

Ben je op zoek naar tips voor natuurvriendelijk tuinonderhoud, lees de pagina van Opens external link in new windowBloemberg ecologie.

Moestuintip

Wil je een moestuin beginnen? Vind inspiratie op Floor's moestuin

Bezoek mijn tuin

Mieren buiten de deur

Tip van Annelies

Hoe houd je mieren buiten de deur? Doe wat kaneel, kruidnagel, knoflook- of chilipoeder op de keukendrempel en mieren maken rechtsomkeert.

Knoflook tegen slakken

door Leontien Nuhn, Groei&Bloei april 2012

Op de Britse TV zag ik een recept tegen slakkenvraat. Een echtpaar met een hostatuin vertelde hoe het kwam dat er geen enkel blaadje was aangevreten. Het recept: kneus de teentjes van één knoflookbol, doe ze in een liter water en laat dit vijf minuten koken. Daarna zeven, laten afkoelen en het extract in de koelkast bewaren. Bij gebruik één eetlepel verdunnen met één liter water en hiermee de planten in de tuin in het voorjaar begieten. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee maar ga het, afgaande op het succes bij dit echtpaar, zeker proberen!

20
Jan
Over doorzonbomen en…
17
Jan
Start