Activiteiten & Actueel

Excursie naar Zuid-Beveland 17 juni 2004

Net thuis met alle indrukken die nog door elkaar in je hoofd tollen, is misschien een leuk moment om een verslag te schrijven, aldus Nelly Oorebeek.

Na een voorspoedige tocht kwamen we in een tuin die geheel terecht als mooiste open tuin van 2003 werd gekozen. 'De Breede Watering' in 's Heer Arendskerke. Perfect ontworpen door Arend Jan van der Horst, maar bijna nog perfecter beplant door mevr. Gruijters zelf. Koffie en koek in de tuin, die we daarna in twee groepen, één in de voortuin en één in de achtertuin, na een korte uitleg konden bekijken. De voortuin in groen, wit en geel in mooie vakken en lijnen. De achtertuin met een prachtig terras, een strakke mooie vijver en een schitterende border. Een open gezellig tuinhuisje, een jeu de boule baan achter één van de mooie taxushagen. Hiervan waren er meerdere met verschillende hoogtes. Een prachtige tuin waar we eigenlijk wel langer hadden willen blijven.

Vervolgens konden we bij kwekerij Eleonore de Koning, gezellig begeleid door rondscharrelende kippen met enorme haan, op zoek naar bijzondere planten. Ook daar was het gezellig en hebben we veel moois gezien.

Bij kwekerij de Zeeuwse rozentuin in Kats, hebben we heerlijk geluncht, waarna we door de tuin konden dwalen. Hier hebben we de prachtigste rozen bewonderd en er ook enkele gekocht.

Toen gingen we naar de Sequoiahof in Vlake. Bij aankomst zagen we een groot beeld, zoals op Paaseiland. De eigenaar, Jos de Koeijer, had deze zelf gemaakt. Als je dan hoort dat er sluisdeuren, een oude altaartafel, een piramide van vangrails in de tuin is verwerkt weet je niet wat je moet verwachten. Eigenlijk is wat je te zien krijgt te indrukwekkend om te verwoorden. Iemand die de vishandel als vak had, die zomaar zonder tuinarchitect een tuin creëert die zo prachtig is, is een heel bijzonder mens. Dat blijkt ook wel als hij zijn verhaal vertelt. Alle bomen, struiken, planten en ornamenten zijn zo prachtig aangelegd dat je dit met eigen ogen moet hebben gezien om te geloven.

Om nog wat na te genieten:
De tuin van Sanny en Peter Gruijters in 's-Heer Arendskerke is besproken in het juni-nummer van Groei & Bloei, 2003, bladzijde 70-75.

De foto's zijn gemaakt door Elly Hazebroek.

We ontvingen van Jet Veenman ook een verslag over deze Eendaagse Tuinreis:

Keurig op tijd , 7:30 uur vertrokken we met een bus vol met dames en twee heren richting Zeeland, met Arie als chauffeur.

De eerste tuin "De Breede Watering" in Wissekerke was een plaatje. Keurig onderhouden klassieke voortuin met veel witte en zachtgele rozen en vaste planten. De achtertuin was schitterend met een groot terras, waar wij de koffie kregen. Heel apart was de smalle vijver halverwege, in de breedte van de tuin, wat de lengte doorbrak. De borders en de rozen waren in één woord prachtig met veel bijzondere planten, mooi op kleur. Tussen een paar heggen was een klein intiem boomgaardje. Zo ook een jeu de boules baantje. Kortom alles was een plaatje.

De bekende kwekerij van Eleonore de Koning te Oudelande was ons volgende bezoek. Zij probeert heel bijzondere planten te kweken door allerlei kruisingen. Veel planten zijn voor de export, maar particulieren kunnen er ook terecht. Iedereen was op zoek of er iets van hun gading bij was. Arie moest de luiken van de bus openen, want tuinvrouwen kunnen er altijd nog wat bij gebruiken, ook al staat de tuin bomvol.

Na de kwekerij gingen wij naar een rozenkwekerij van vier hectare, maar eerst lunchen. Deze was voortreffelijk. Een wijntje erbij, wat wil je meer. Daarna de tuin in. Deze was aangelegd als siertuin met o.a. ook kunstwerken. Je wist werkelijk niet wat je zag, wat een hoeveelheid rozen: duizend soorten. De ramblers waren zeer imposant, dit zijn snel groeiende klimmers, kleinbloemig. Deze groeiden 6 à 7 meter hoog in de windsingels, en groeiden door de bomen heen zodat de achterkant ook vol rozen stond. In de tuin zelf stonden deze rozen bij pergola's en palen, waar zich vele clematissen doorheen weefden. Wij hebben al veel tuinen gezien maar dit was overweldigend, zoveel kleur en geur. Het weer werkte mee, niet heet en droog.

De laatste tuin was "De Sequoiahof" in Vlake. Langs de inrit naar de tuin stonden allerlei bijzondere ornamenten van hout, metaal enz. gemaakt door de eigenaar. Wij werden ontvangen met koffie/thee en een Zeeuwse Bolus. De tuinbaas, een voormalig visser, later visboer, vertelde heel smeuïg over het ontstaan van de tuin. Na een boerderijtje gekocht te hebben, is hij allerlei bomen gaan verzamelen. Oppervlakte 20.000 m2. Je kwam ogen te kort. Erg veel bloeiende planten, vijvers, poortjes, pergola's en een paar sluisdeuren. Veel oud materiaal werd door hem artistiek gebruikt. Tijdens het planten kwam hij een fundering van een oud kerkje tegen plus een altaartafel. In de tuin stond de grootste pergola van Nederland, gemaakt van oude waterleidingbuizen (diameter 70 cm), met daarop kantelen, echt Romeins. Dit alles was begroeid met klimplanten. Omdat er zoveel te zien was vertrokken wij ook later. We konden niet wegkomen. Wat heeft deze man een creativiteit.

Aan alles komt een einde, en wij gingen zeer voldaan huiswaarts. Dit was één van de mooiste tuinreisjes die ik gedaan heb. mede door de perfecte selectie en organisatie van de beide Elly's. Hartelijk dank daarvoor!

Naar boven

meer

 

 

 

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat