Fietstocht eetbaar vrijwilligersgroen

Door Afra van Ruiten

Het is ieder jaar weer spannend om een nieuwe fietstocht uit te zetten. Ron Angenent en ik zoeken met de plattegrond op tafel naar een verrassende tocht. Dit jaar hoeven we niet lang na te denken en hebben we een tocht gemaakt rond het thema 'Eetbaar Alphen'. Het is op dit moment vet cool om een makkelijke moestuin te beginnen in een vierkante-meter-bak. We kennen echter ook een aantal vrijwilligerstuinen die al wat ouder zijn en binnen dit thema passen. Het werd daardoor een spannende zoektocht vanuit het centrum naar de periferie van Alphen.

Het populaire thema zorgt voor een record aantal aanmeldingen door de groenvrijwilligers en Groei & Bloeiers van Alphen en omgeving. Er geven zich 120 mensen op, waarvan er uiteindelijk meer dan 90 starten. In vijf groepen fietsen we van een oude boomgaard naar een spiksplinternieuwe fruitboomgaard. Onderweg doen we moestuinen, schooltuinen en kruidentuinen aan. We gaan door het rode en groene dorp en langs de bramenstruiken van de Zegerbaan. We stoppen kort bij tamme kastanjebomen.

Bij veel tuinen staan er vrijwilligers om ons uitleg te geven. We horen onderweg smakelijke verhalen. Bij de klepperman staat eten en drinken klaar (voor het eerst iets echt eetbaars). Supergoed verzorgd en erg lekker. Het kost mij de grootste moeite om de groep weer mee te krijgen. Uiteindelijk komen we als laatste groep aan op het eindpunt. Veel mensen zijn dan inmiddels al naar huis gegaan. Het was prachtig, zonnig weer, dat zat mee. Ook heb ik zelf enorm genoten van het enthousiasme van de deelnemers.

In het fotoalbum staan foto's van de tocht, op facebook komen steeds meer foto's van deelnemers.

De schrik van de straat
Nieuwlicht