Activiteiten & Actueel

Busreis omgeving Nijmegen

Door Caroline Nutbey

Wie had dat durven dromen? Na wekenlang winterse temperaturen vertrokken wij op 6 juni met een volle bus onder een strakblauwe hemel en met zomerse temperatuur, opgetogen richting Noord Brabant en Gelderland voor een bezoek aan drie tuinen en een kwekerij.

De uiterwaarden langs de Waal waren helemaal ondergelopen, als gevolg van de extreem hoge waterstanden van de laatste weken in hoger gelegen landen .De stemming zat er meteen in bij het zien van Een Dijk van een Tuin, onderaan de dijk in Gameren. Beide eigenaressen stonden ons beneden uitnodigend op te wachten onder een pergola met schitterende fuchsia’s. Tijdens de koffie en cake luisterden we naar een geanimeerd verhaal van een van de dames, die vertelde hoe ze samen de tuinen hadden opgebouwd en wat het betekende om alles vanuit het niets zelf te creëren. Uiteindelijk hebben zij voor het zware werk hulp ingehuurd. Tijdens de eveneens onderhoudende rondleiding hing een gezellige sfeer in de speels aangelegde tuinen. De lange rij stapelmuren tegen de dijkhelling - ook door de dames zelf aangelegd - waar rotsplantjes in allerlei kleuren tussen de stenen uit groeiden, was betoverend.

Onze tweede stop was bij De Tuinen in Demen in het gelijknamig dorpje eveneens onderaan een dijk. Hier vertelde Martje van den Bosch hoe zij en haar man vanuit het niets de grote symmetrische tuinen hadden aangelegd. De afgelopen koude maanden hadden helaas hun tol geëist, overal volop rozen in knop, maar helaas waren wij zeker twee weken te vroeg om de volle bloei te kunnen bewonderen. Gelukkig waren er genoeg andere struiken en planten te bewonderen en konden we genieten van de mooie vergezichten.

De laatste tuin d’Alde Coninckshof van Claudia Roskam had een intiem karakter. Een grote kastanjeboom bij de entree, ideale klimboom voor zoonlief, was destijds haar voornaamste reden om het huis destijds te kopen. In dit gebied waren 2000 jaar geleden Romeinse soldaten gelegerd, de omliggende boerderijen leverden hun verbouwde groenten aan de garnizoenen. Samen met haar man heeft ook zij jarenlang keihard gewerkt aan de speels aangelegde tuinen, compleet met onder andere een vijver, doolhof, meditatiehoek, wijngaard, graveltuin en weitjes voor de twee pony’s . Zij vertelde enthousiaste verhalen tijdens haar welkomspraatje en daarna konden wij vrij wandelen of meelopen met haar rondleiding.

Tot slot bezochten we De Hessenhof in Ede, kwekerij van Hans Kramer, die alles zelf opkweekt. Inmiddels teelt hij biologisch zonder gebruik van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Ook hier heerste een intieme sfeer door de hagen en houtwallen, grote rotstuin en eikenwal met bosplanten. Voordat de groep uiteen stoof om plantjes te kopen gaf Hans kort uitleg en advies. De planten stonden op een groot bord in categorieën gerangschikt naar zon/schaduw, droog/nat , hoogte enz. inclusief vermelding van het vak waarin ze zaten. Zo kon iedereen hun felbegeerde plantjes makkelijk vinden en waren we precies op tijd voor het diner in Grand Cafe Kruller in Otterlo.

Bij thuiskomst in Alphen kreeg onze chauffeur applaus voor de rustige en comfortabele rit en de wijze waarop zij de bus over smalle dijken en achteruit langs hellingen naar beneden had gemanoeuvreerd. De zon scheen nog steeds en na het zien van prachtig groen en lieflijke landschappen kon onze dag niet meer stuk.

Vergeet vooral niet naar de mooie foto’s van deze busreis te kijken!

meer

 

 

 

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat