Groentips & Groeninfo

Evenementen

We verzamelen hier actuele evenementen in de buurt. Via de link in de kop van het artikel gaat u naar de aanbieder van het evenement.


Eetbaar Alphen in de bibliotheek

Kennis is belangrijk. Daarom organiseert Eetbaar Alphen in samenwerking met de bibliotheek een aantal vrij toegankelijke lezingen en workshops over onder meer duurzaam en herstellend tuinieren, conserveren van voedsel, kennis van de bodem en duurzaam koken.

Er zijn twee soorten bijeenkomsten:

  1. Lezingen tijdens het Informatiepunt Eetbaar Alphen, maandelijks op een woensdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur.
  2. Lezingen en workshops onder de naam De Proeftuin, maandelijks op de twee woensdagavond van de maand tussen 20.00 en 22.00 uur.

Informatie over deze gratis evenementen is te vinden op de website van de bibliotheek en op de Facebookpagina van Eetbaar Alphen. Op dit moment is het volledig programma nog niet bekend. Hier een overzicht van de evenementen in mei, juni en juli.

Woensdag 15 mei aanstaande gaan we van start met twee lezingen ’s Middags verzorgd Liesbeth van Bemmel een Introductielezing permacultuur. ’s Avonds in de proeftuin vertelt Walter Zondervan over zijn ervaringen met Back To Eden gardening, ofwel telen in houtsnippers.

Woensdag 12 juni komt Madelon Oostwoud naar Alphen. Zij is bekend van de boeken ‘De kleine eetbare tuin’ en ‘Voedselbos’. In De Proeftuin verzorgt zij een workshop ‘Schets je eigen eetbare tuin’. Let op! Voor deze workshop is maar ruimte voor 12 personen. Meedoen? Meld je aan bij Marcel Eilers. 

Woensdag 19 juni vertelt Afra van Ruiten over het zelf telen van kruiden in de tuin of op het balkon. Tijdens het Informatiepunt Eetbaar Alphen verzorgt zij de lezing ‘Kruidenpluktuin thuis’. Afra verzorgt al meer dan 10 jaar met succes kruidenpluktuin Doornenburg.

Woensdag 10 juli neemt Carla Glorie je mee naar buiten voor de Wildplukwandeling, eten uit de (stads)natuur. Je leert welke wilde planten eetbaar zijn, hoe je ze herkent en hoe je ze gebruikt. Let op! Voor deze workshop is maar ruimte voor 15 personen. Meedoen? Meld je aan bij Marcel Eilers. 

Woensdag 17 juli vertelt Lian Tan tijdens het Informatiepunt Eetbaar Alphen over Herenboeren Groene Hart, een voedselcoöperatie in opzet, waar je als mede-eigenaar jaarrond kunt eten van groenten en vlees van je eigen boerderij.

Zit er iets van je gading tussen, iets waarvan je al langer meer wilt weten? Kom op woensdag naar bibliotheek en doe hier je voordeel mee. Tot woensdag.


Maak kennis met eetbare planten, die je in je eigen tuin of omgeving kunt tegenkomen. Leer hoe je ze kunt herkennen en wat je hiermee kunt doen.

Tijdens een wandeling leert Carla Glorie, diëtist en natuurvoedingskundige, je welke wilde planten eetbaar zijn, hoe je ze herkent en kunt toepassen in bijvoorbeeld een thee, maaltijd of als EHBO kruid.

Na deze wandeling gaat er een wereld voor je open en zul je voortaan met andere ogen naar de natuur om je heen kijken. Regelmatig meedoen aan wildpluk wandelingen zorgt ervoor dat je de planten in verschillende stadia van de seizoenen leert herkennen. Van kiempje tot bloeiende plant.

Wijktuin De Alphense Wetering, Alphen aan den Rijn
Wanneer: 5 april, 3 mei, 7 juni, 5 juli 2019
Tijd: 10.00 -11.30 uur
Kosten € 10,00 p.p.

Meer informatie en aanmelden: Carla Glorie | 06-46490187 | info(at)dedansendeboom.nl


Bijzondere evenementen bij Esveld

Locatie: Plantentuin Esveld in Boskoop

Hydrangea/Hortensiadag Op tweede paasdag, 22 april, komen kwekers samen

Kunst en Groen Kwekers en kunstenaars werken op tweede pinksterdag, 10 juni, samen aan de plantendag en kunstmarkt

Zomerdagen In augustus speelt de hortensia-collectie een hoofdrol; 31 juli, 1 augustus

Kwekersdagen Eerste weekend van oktober, 5/6 oktober

Tuinpad Rijneveld Iedere laatste zaterdag van de maanden maart t/m oktober


Middeleeuwse tuinen

Middeleeuwse tuinen, aardse paradijzen in oost en west is deze zomer dé expositie om te bezoeken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Geniet van verhalen over de middeleeuwse tuin en zijn planten, kruiden en bloemen, van Europa en het Midden-Oosten. Denk aan moes- en siertuinen en aan tuinieren in de Middeleeuwen, lusthoven, het paradijs als tuin en ‘de tuin in huis’. Te zien zijn onder andere eeuwenoude geïllustreerde manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen en prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven. De tentoonstelling is te zien van 2 mei tot en met 1 september 2019.

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, www.rmo.nl facebook.com/Oudheden

meer
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat