Activiteiten & Actueel

Verwilderen

Door Afra van Ruiten

Kweker en publicist Romke van der Kaa op bezoek in Alphen aan den Rijn. Vol verwachting is de zaal volgestroomd. Hij heeft het over verwilderen. Moedig vind ik het wel om een publiek van enthousiaste tuinliefhebbers, veelal ook enthousiaste tuinbewerkers, toe te spreken over minder arbeid in de tuin. Ik kreeg ook niet het gevoel dat de oudere Groei&Bloei-leden zijn verhaal in praktijk zullen gaan brengen, maar de wijze waarop Romke vertelt en beelden laat zien oogst wel bijval.

Romke heeft zelf een grote tuin en is op zoek naar minder werk en meer lol in zijn tuin. Van zijn reizen en vakanties neemt hij steevast mooie kiekjes mee van bloemenweiden die spontaan mooi zijn. Dat kan hier ook. Door de grond te verarmen (geen mest geven en af en toe hooien) neemt het aantal bloemen in zijn tuin toe. Hierbij helpt hij wel een handje door wat in te zaaien of aan te planten. Hierbij is hij niet nationalistisch (alleen heemplanten gebruiken). Als een plant past en het goed doet is het welkom, denk daarbij bijvoorbeeld aan ooievaarsbek uit de Kaukasus. Andere passende planten zijn anemonen, venkel, margrieten en biggenkruid. Ratelaar is een parasiet die op gras leeft en het dusdanig verzwakt dat je na een paar jaar daar positief effect van merkt. Verder zien we beelden van Havikskruid, geel en oranje, rietorchis, grote pimpernel en knoopkruid. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan huur je een loonwerker om het maaien en hooien voor je uit te voeren.

De beloning bestaat onder andere uit de toename van het aantal dieren in de tuin. Tuinier voor de dieren en je geniet nog veel meer van je tuin omdat je veel meer ziet en hoort.

Het is ook mogelijk om een akker te maken van je tuin. Hierbij ploeg je het huidige gazon om en kun je experimenteren met zaden. Zaai om de twee weken zaad in om het bloeiseizoen te verlengen.

Combinaties tussen planten die spontaan ontstaan zijn veelal leuker dan je zelf kunt bedenken. Probeer het uit en geniet ook van spontaan aangewaaide planten.

Het bloeiseizoen kun je verlengen met heel veel bollen in het voorjaar. De bollen worden niet netjes neergelegd, maar uitgestrooid en geplant waar ze vallen. Modern is het om eerst alle bollen die je wilt planten door elkaar te mengen en dan uit te strooien. Dat ziet er 'natuurlijker' uit. Vaste planten groeien in de zomer vervolgens over de afgestorven bollen heen.

Een volgend onderdeel dat Romke bespreekt zijn keermuurtjes, stapelmuurtjes en traptreden. Welkome onderdelen in de tuin voor kleine plantjes die van deze omstandigheden houden. Zaden van planten kun je het beste met klei in de voegen smeren om ze een goede start te geven.

Kattenbaktuinen kunnen leuker. Bijvoorbeeld door slaapmutsjes te planten. Deze kunnen later met een bladblazer weer uit de tuin worden geblazen, ook leuk voor de tuinman dus. Romke liet ook Euphorbia characias zien, die een splittuin enorm kan verbeteren, ook op de noordzijde van het huis. Kleine tuinen verwen je met grote planten, dat staat beter dan veel kleine planten.

Verder tipt Romke ons door woekeraars tegen elkaar op te laten woekeren. Ze houden elkaar dan in evenwicht. Zevenblad kan je eten en distels zijn leuk voor distelvinken.

Hij verwacht dat we in de toekomst minder gif zullen gaan gebruiken en moedigt ons aan om nieuwe oplossingen te vinden die milieuvriendelijker zijn. Uit nood geboren en uit vrije wil.

meer

 

 

 

19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht