Activiteiten & Actueel

Herfstmarkt 2012

Verslag herfstmarkt 29 september 2012

Door Yvonne Vellekoop

Na enige maanden van voorbereiding door Groei & Bloei samen met IVN Alphen, was het dan zover: de dag van de herfstmarkt was aangebroken. Al om 8 uur ‘s morgens werd begonnen met de opbouw van de partytenten. Ook werden er 12 kramen neergezet en diverse tafels, die gehuurd waren door hobbyisten. Het zag er gelijk al heel gezellig uit.

Om 12 uur werd het echt druk op het terrein voor het bezoekerscentrum De Vlinder, wat de thuisbasis is voor IVN Alphen a/d Rijn. Er werden grote hoeveelheden pompoenen, tuinplanten, bloembollen, maar ook boerenkaas en andere streekproducten, gelost en in de kramen uitgestald. Het weer zat mee, er scheen een lekker zonnetje en de temperatuur was, zo tussen de bomen van het Zegersloot-gebied, best aangenaam.

Om 13.00 uur begon de markt en het werd gelijk gezellig druk. Er waren 2500 flyers verspreid, er waren posters opgehangen en er was bekendheid gegeven over de herfstmarkt in de media; dat bleek niet voor niets te zijn geweest. De herfstmarkt had dan ook een gevarieerd aanbod voor een breed publiek. Van hobbyisten waren er schilderijen te zien, mozaïeken, windlichten van glas en er was een demonstratie wolvilten. Leuk waren ook de houten uiltjes, nestkasten, handgemaakte kaarsen en de prachtige kaarten.

Voor tuin- en natuurliefhebbers was er voldoende te beleven: een kraam vol bijenproducten zoals honing en natuurlijke zeepjes, practisch en degelijk tuingereedschap, blauwebessenstruikjes en andere blauwe bessen producten zoals sap en jam. In de 2 grote partytenten, die gekoppeld waren tot 1 grote ruimte, was het goed toeven. Wilma Gerver schonk hier heerlijke zelfgemaakte pompoensoep, waar veel belangstelling voor was.

Verder konden creatievelingen zich hier uitleven met pompoenen. Jong en oud zaten aan een lange tafel leuke bloemstukjes te maken in een uitgeholde pompoen. De jongste kinderen maakten van deze vruchten een lampion. In gebouw de Vlinder waren ook veel kinderen te vinden. Behalve het bewonderen van de expositie over bijen konden zij ook een houten klompje beschilderen. Intussen konden hun ouders met een kopje koffie of thee op het vlonderterras bij de vijver genieten van een stukje gebak.

Op een centrale plaats op de herfstmarkt stond ook een leuke nostalgische kar met heerlijk vers boerenijs. Verder konden er stekjes uit eigen tuin worden geruild of gekocht, waarvan ook heel wat aanbod was. De gemeente Alphen had twee kramen, om hun plannen voor een stadsboerderij aan de Alphenaren te presenteren. Verder was er een kraam met een tuinarchitect, een wijnclub en Avifauna liet iets zien over hun vogelbeschermingsprojecten.

Tegen vijf uur werd het rustig op de markt, de pomoenenkraam was zelfs helemaal leegverkocht en kon daardoor een leuk bedrag schenken aan een kindertehuis in Nairobi. Al met al was het een zeer geslaagde dag voor zowel de organisatoren, deelnemers als de bezoekers. En s’ avonds was er zelfs nog een klein vervolg in de vorm van een lampionnenoptocht voor de kinderen.

Opens internal link in current windowZie de foto's in het fotoalbum

meer

 

 

 

19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht