Activiteiten & Actueel

Excursie naar Vaste Plantenkwekerij Rijnbeek & Zn

Door Yvonne Vellekoop

Op zaterdagmorgen 15 september verzamelden we tegen half 10 bij de vasteplantenkwekerij Rijnbeek & Zn. in Boskoop. Toen alle 20 deelnemers aanwezig waren kregen we een kop koffie of thee met een heerlijke koek in de kantine. We werden ontvangen door Jos de Jong, die ons vertelde over het familiebedrijf wat al enkele keren van vader op zoon was overgegaan.

Het bedrijf heeft verschillende locaties, behalve de 4 ha. in Boskoop ook in Zevenhuizen en Hillegom. In Hillegom worden vaste planten gekweekt op zandgrond, waardoor deze planten geschikt zijn voor export naar Amerika. In dit land mag er geen kruimel grond aan geïmporteerde planten zitten, uit angst voor het binnenhalen van schadelijke ziektes en plagen. De zandgrond is veel makkelijker van de wortels af te spoelen dan de veengrond die in Boskoop is. In Boskoop wordt trouwens ook bijna niet meer in de volle grond gekweekt. Alles staat in potten en het water wat na het sproeien wegstroomt wordt opgevangen voor hergebruik. We bekeken eerst de kassen, waar vooral veel plantjes in pluggen stonden. Dit zijn planten die in een tray met hele kleine wortelkluitjes gekweekt worden, die vervolgens aan de oppotmachine worden gepoot in een kweekpot van 9 cm. Ook stonden er planten die net gepoot waren en nog moesten doorwortelen voordat ze naar buiten konden.

Vervolgens gingen we naar buiten, waar de zon vrolijk scheen. We konden een heel lange route lopen langs het grote assortiment vaste planten. Een gedeelte van de planten stonden onder groene netten die schaduw gaven, omdat deze plantensoorten niet van felle zon houden. Dat was bijvoorbeeld een groot assortiment Hosta’s en elfenbloem. Veel planten stonden nog volop in bloei, wat een mooi gezicht was.

Jos de Jong vertelde ons dat voor de nachtvorst invalt alle planten worden afgedekt met ouderwetse 1-ruiters. Dat zijn de glazen deksels die vroeger op platte bakken werden gelegd. Dit ouderwetse systeem werkt nog steeds het beste om te voorkomen dat er vorstschade aan de planten ontstaat. Het leek ons zeer arbeidsintensief. Tevens wordt een groot deel van de vaste planten die geheel afsterven bovengronds, opgestapeld in kisten op pallets en tegen de kou beschermd met folie. Dit ging jarenlang goed, maar afgelopen winter was desastreus: vooral de Echinacea’s bevroren en zorgden voor een flinke schadepost.

De planten die schoongespoeld zijn voor de Amerikaanse markt worden bewaard in een enorme koelcel. Ze kunnen maximaal 6 maanden in de koelcel bij 0 graden Celcius worden bewaard en worden per schip naar Amerika gebracht bij de zelfde temperatuur. Daar worden ze door kwekers eerst weer opgekweekt tot een mooie plant en gaan dan naar tuincentra of worden per postorder naar particulieren of hoveniers gestuurd.

Rond half 1 rekenden we de bijzondere planten af die we uitgezocht hadden (weer veel meer dan we van plan waren) en bedankten we Jos de Jong voor de interessante excursie.

meer
19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht