Activiteiten & Actueel

Nederhoff Plant

Cupressocyparis leyl. Goldrider <br>Bron: Nederhoff Plant

Door Yvonne Vellekoop

Verslag excursie naar Nederhoff-plant op 23 augustus 2012.

Om 19.30 uur verzamelden we met een groep van 22 personen (van onze afdeling Alphen en ook van Gouda) voor het bedrijf van Nederhoff-Plant in Boskoop. Het was heerlijk weer. Melvin ontving ons binnen met koffie en thee en vertelde ons dat Nederhoff-Plant een familiebedrijf is dat door zijn opa is gestart. Momenteel is het een echt handelsbedrijf, geen van de planten die er staan is zelf gekweekt. Alles wordt in het buitenland ingekocht, vooral in mediterrane landen zoals Italiƫ. Daarna wordt het doorverkocht aan hoveniers of handelaren, die het vaak zelf weer door-exporteren naar Duitsland of bijvoorbeeld Aziƫ.

Daarna kregen we een rondleiding. Een breed assortiment opgepotte planten stond buiten op een groot terrein. Er werden door de deelnemers veel vragen gesteld.

We vergaapten ons aan prachtige snoeivormen, bijvoorbeeld een Lonicera die in de vorm van een bloem op een lange stengel gesnoeid was en in het hart van de bloem een lamp had. Maar ook een snoeivorm van een aap die in een boomstronk klom. En een naar Jasmijn geurende plant, gesnoeid in de vorm van een waterput waarin een emmer hing.

Er waren volwassen bomen en struiken in enorme potten die met speciaal transport vervoerd moeten worden. Melvin vertelde dat er veel aandacht besteedt wordt aan het onderhoud van de beplanting, zoals bemesting, watergeven en snoeien. Vaak worden planten verhandeld via een foto.

Toen het al schemerig werd kregen we het laatste deel van de voorraad te zien: grote bomen zoals Leilinden en Leiplatanen in potten. Voor als je een grote tuin hebt en gelijk resultaat wilt hebben.

Enkele deelnemers schaften planten aan, die echter wel in een gewone auto vervoerd konden worden. Het was geweldig om bij dit bijzondere bedrijf gekeken te mogen hebben, daar was iedereen het wel over eens.

Zie ook foto's van de excursie naar Nederhoff Plant.

meer
19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht