Activiteiten & Actueel

Vier Seizoenen Tuin

Jan Lindhout in samenwerking met Yvonne Vellekoop

Op de laatste avond van een zonnige periode bezoeken we de tuin van Ineke Griffioen. We komen door de smalle tuin opzij van het huis met twee goudiepen, een judasboom en grote diepblauwe clematissen, in de achtertuin. In veel tuinen heeft de laatste koudegolf van de winter lege plekken geslagen. In deze tuin is er niets van te merken. De tuin ligt heel beschut en loopt met een zuidhelling af naar een wijde boerensloot met een brede vlonder tussen het riet.

Er is flink wat hoogteverschil in de tuin. Dit is in het tuinontwerp, dat Ineke zelf heeft gemaakt, goed opgenomen. Het strijklicht van de gesluierde avondzon geeft de tuin een romantische sfeer.

Aan de zijkant van het terras staat een flinke druif. Over rozenbogen groeien blauwe regen, klimrozen, bruidsluier en Clematissen. Centraal in de tuin, de ronde border met buxushaag. Erin wit bloeiende rozen, Salvia Nemorosa en Alliums. Bij het water komt de Darmera met zijn grote bladeren heel mooi tot zijn recht. Opvallend in deze tuin is de lange haag als afscheiding met het openbaar groen. Deze haag bestaat afwisselend uit Liguster, Beukhaag en Laurierhaag en is daardoor verre van saai. Zowel in de voor- als de achtertuin staan diverse grote bomen met een bolvormige kruin, zoals Acacia, Catalpa, Photinia en Esdoorn. Langs het water staan Knotwilgen, passend bij het polderlandschap rond Bodegraven.

Aan de overkant van de sloot zien we brede randen riet waarin vogels rondscharrelen. In de lucht zwaluwen die rondscheuren op jacht voor hun avondmaal. In het water een groepje eenden tussen de Gele Plomp. Vanaf de waterkant terugkijkend naar het terras aan het huis, zie je een geleidelijke opbouw van planten tegen de helling op, zoals de Darmera met zijn grote bladeren. Gilenia heeft heel decoratief blad en daarom wordt hij vaak gekozen, maar de piepkleine bloempjes zijn ook leuk om te fotograferen.

Opens internal link in current windowNaar de foto's

meer

 

 

 

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat