Fietstocht 2012

Plattegrond fietstocht
Plattegrond

Door Afra van Ruiten

De fietstocht gaat langs openbare tuinen in Ridderveld, die door vrijwilligers worden bijgehouden. Om iedere hoek ligt wel zo'n tuin en af en toe worden hele straten door de bewoners verzorgd. Alle boomvakken liggen er dan opvallend strak en fleurig bij. Ron Angenent en ik hebben de tocht uitgezet en fietsen voorop.

Door het prachtige zonnige weer vanavond, komen er plotseling meer mensen dan verwacht; er waren 30 aanmeldingen. Ron vertrekt al snel met een groep van 18 mensen en ikzelf rijdt zo'n 10 minuten later met een groep van 25 mensen weg. We komen langs de nieuwe tuinen van de Klaverhof waar de grassen vrolijk wuiven. We pikken een heempad mee en komen langs de Lupinesingel, waar de ronde vormen opvallend anders zijn. Hier bedenk ik me opeens dat ik een fototoestel bij me heb. Er zijn niet zoveel foto's gemaakt dit keer. Op kop van de groep de weg wijzen en foto's maken, gaat niet zo goed samen.

Langs de Ridderhof en het nieuwe monument, fietsen we vervolgens langs de vrolijke zomerbloeiers bij het Valeriusplein. Het pad met de Rhododendrons achter de flat verdient wat aandacht. Bij de tuinen van de Obrechthof en Pijperhof, waarvan de bewoners ook meefietsen, krijgen we een toelichting van de vrijwilligers zelf. Dit maakt de fietstocht extra leuk.

We gaan naar de oude begraafplaats bij de Oudhoornse kerk. Het kerkhof is geruimd en is een parkje geworden, dat door een buurman wordt onderhouden. Hier liggen nog enkele stenen van prominente alphenaren. Dit is een mooie rustige plek aan de Rijn, voor een aantal zeer bekend, voor anderen een grote verrassing.

Door Groenoord fietsen we naar de nieuwe wijk waar aan de Cassiopeiadreef vrijwilligers actief zijn.

De stromenwijk is enkele jaren geleden opgehoogd en er is veel samen met de bewoners aan het openbare groen vormgegeven. Onlangs is er op initiatief van de bewoners een 'makkelijke moestuin' aangelegd. We krijgen een interessante toelichting op de opzet van de tuin en kijken vol bewondering naar de eerste oogst.

Aan de andere kant van de dijksloot fietsen we door de Marketentster en langs de Grebbeberg. Even langs de Schelfhorst en dan door het Olympiapark naar de kindertuin aan de Kraaienhorst. Hier is met een extra fonds een kindertuin gerealiseerd. De kinderen onderhouden de groententuin en verkopen zelf de opbrengst. Ze kopen dan weer nieuwe plantjes. Met de hulp van enkele enthousiaste buurtbewoners loopt dit project erg goed.

Met nog een slinger door de steinen komen we langs het Dijkslootpad en de burgen bij de kruidentuin bij de Doornenburg, waar de catering al op ons staat te wachten met lekkere koffie en gebak.

Opens internal link in current windowNaar de foto's in het album