Activiteiten & Actueel

Vermeerderen van vaste planten

Als je hobby zo uit de hand loopt dat je kinderen tegen je zeggen dat je er je beroep van moet maken, dan ga je nadenken en volg je je hart. Wim Willemsen is een kweker die op latere leeftijd naar de agrarische school ging om van zijn hobby een broodwinning te maken en hij kan hier smakelijk over vertellen.

Wim houdt van alle vaste planten en heeft daar tussen nog enkele favorieten. Van de Hemerocallis familie is kwekerij Spitsbergen inmiddels houder van de nationale collectie geworden. Er staan in Veenendaal 750 verschillende. Dat is wereldwijd gezien nog maar een druppel. Er zijn er ongeveer 60.000. Wim test planten uit en als ze geschikt zijn voor ons klimaat, dan mogen ze blijven.

Vanavond is Wim gekomen om ons te vertellen over het vermeerderen van planten. Hij laat ons zien hoe je het beste planten kunt scheuren. Vervolgens vertelt hij over weefselkweek, dit zorgt voor grootschalige vermeerdering en wordt door kwekers gebruikt om snel veel planten de krijgen. Ook kunnen we stekken nemen van planten die misschien het einde van de winter niet gaan halen. Zet een pot met stekken met een plastic zak over de kop niet te warm of te koud weg tot ze gaan wortelen, pot ze vervolgens op in een andere pot.

Over verschillende planten geeft Wim handige informatie, zo kun je Salvia's het beste eerst van boven tot onder een beetje laten uitlopen voordat je de loten terug knipt. Sedum kun je het beste stekken van blad met een stukje steel. Pas oppotten als ze wortels hebben.

Dahlia's kun je echt niet zo in de grond laten zitten, dan gaan ze dood. Wat je kunt proberen is een omgekeerde gewassen grindtegel op de grond te leggen. Deze isoleert en zorgt voor droogte onder de tegel. Wellicht overleeft de Dahlia het dan.

Zaaien is de generatieve manier van vermenigvuldigen. Je kunt veel planten maken, deze zijn echter niet identiek aan de moederplant. Je kunt je eigen planten selecteren. Maak een zaaibed eerst nat en zaai vervolgens. Hierdoor spoelt het zaad niet naar de rand. Schud het zaad in de richel van een dubbel gevouwen kaart uit. Verder nooit met de hand aandrukken. Zeker niet als het gaat om fijn zaad.

Wim vertelt nog over verschillende soorten kiemers, licht, donker, warm, koud.

Het is een vrolijke interessante avond en we hebben weer veel gehoord. Wim houdt het ook vol. Een knappe prestatie omdat hij een tijd lang niet heeft gestaan en hij nu de hele avond presenteert.

meer

 

 

 

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat