Ruil- en Tuinmarkt

Tuin- en Ruilmarkt herfst 2011

Bijzondere pompoen

Door Yvonne Vellekoop

De dagen voor de markt op 24 september, is het heerlijk weer om in de tuin te werken. Ik hoop dat ik niet de enige ben die daardoor nog de nodige stekken uit de tuin haal voor de ruil- en tuinmarkt. In de afgelopen maanden ben ik al bezig geweest met het oppotten van planten die in mijn tuin teveel zijn, of die ik in tuinen van anderen van de composthoop gered heb. Dit zijn inmiddels goed doorwortelde planten geworden. Deze zaterdag vertrekken Ria van den Helder en ik allebei met een auto vol plantjes naar Volkstuinvereniging Ridderspoor, waar we de ruil- en tuinmarkt al voor de 19e keer houden.

De volkstuinvereniging heeft prachtige kramen georganiseerd, die in een gezellige kring op het plein voor het verenigingsgebouw staan. Tafels met stoelen en parasols maken het geheel echt af. We stallen de planten uit in een kraam. Al snel komen er tuinders van de volkstuin die ons voorbeeld volgen. Sommigen hebben grote pollen van vaste planten om mee te ruilen, of te koop voor een vriendelijke prijs. Ook wordt een kraam gevuld met potten jam en olijfolie.

Tegen 10 uur komen ook leden van Groei & Bloei met plantjes uit eigen tuin en is er een kraam gevuld met bloemen en mooi bladmateriaal, sierappeltjes etc. om bloemstukjes mee te maken in een uitgeholde pompoen of courgette. Magda Brokking heeft leuke voorbeelden gemaakt hiervan en helpt ook diverse creatievelingen om zelf iets te maken. Ook Ridderspoor heeft een vrijwilligster gevonden om hierbij te begeleiden. In het tuinwinkeltje van Ridderspoor worden mooie pompoenen verkocht en zie ik leuke zaden van zowel groenten als bloemen. Wat mij ook opvalt, dat er deze keer veel siergrassen zijn, waar veel interesse voor is. Hiermee is de modetrend die in het tijdschrift Groei & Bloei te zien is ook zichtbaar op deze markt.

Het wordt nu een gezellige drukte, ik zie leden uit Koudekerk, Zwammerdam en Nieuwkoop die naar de Ridderbuurt gekomen zijn voor deze gezellige ochtend en natuurlijk hopen om nog een bijzondere plant te kunnen ‘scoren’. En op dat gebied is er genoeg te vinden, zelfs winterharde orchideeën zijn er te bewonderen. Ook tuingereedschap en mooie kaarten met tuinfoto’s zijn te koop. IVN-Alphen is aanwezig om mensen iets te vertellen over de natuur en de leuke activiteiten die zij organiseren.

Het is prachtig weer en er wordt buiten gezellig ‘een bakkie’ gedronken en bijgekletst. Rond 12 uur zijn de meeste bezoekers tevreden huiswaarts gekeerd met tassen vol leuke planten en een mooi bloemstuk. Dick Verhage, de beheerder van de kantine, heeft de hele ochtend koffie en thee geschonken en schat in dat er ruim 60 bezoekers zijn geweest.

De schrik van de straat
Nieuwlicht