Activiteiten & Actueel

Door Boskoopse wateren

Door Yvonne Vellekoop, verslag excursie 23 juni 2011

Met 23 deelnemers vertrokken we om 14.00 uur met een echte Boskoopse schuit vanaf het VVV-kantoor aan de Overslag. Hoewel ‘s morgens de regen nog met bakken uit de lucht kwam, was het nu heerlijk zonnig weer!

De tocht ging langs diverse boomkwekerijen, die als een soort schiereilanden in het water liggen. Veel planten werden gekweekt in de volle grond, zoals dat al generaties lang wordt gedaan in Boskoop. Ook zagen we moderne bedrijven met potcultures, waarbij de traditionele sloten gedempt zijn om grotere percelen te krijgen en efficiënter te werken. Volgens onze gids is hierdoor de totale lengte aan sloten in Boskoop verminderd van zo’n 1400 km naar 1000 km. De boot waarmee wij voeren werd vroeger gebruikt om de planten mee naar de veiling te brengen, maar er zijn er ook veel van ingezet bij de watersnoodramp in Zeeland.

Behalve onze gids en de schipper was er ook nog een jongen aan boord die steeds razendsnel aan wal sprong en bruggen open- en dichtdraaide op de vaarroute. En dat was heel vaak nodig!

Wat opviel was dat de kwekerijen een breed assortiment planten hadden, wat een afwisselend beeld opleverde. De tuinen bij huizen waar we langs kwamen, zagen er vaak prachtig uit en de gids wist veel bijzondere bomen en planten aan te wijzen. Zo zagen we een bloeiende Tulpenboom (Liriope), Hortensia’s en Clematis. Natuurlijk ontbraken ook de Acers niet, die het op deze veengrond goed doen. Bij een vaste plantenkwekerij zag het er heel kleurig uit met bloeiende Astilbes en Geraniums. Er werd druk geschoffeld en gewied, veel wordt hier nog met de hand gedaan.

We voeren ook een stukje door een mooi natuurgebied waar ‘s winters veel watervogels hun toevlucht zoeken. Ook nu zagen en hoorden we veel vogels.
Veel te snel kwamen we aan bij het eindpunt van de route: het Boomkwekerijmuseum. Hier maakten velen van de gelegenheid gebruik om een kopje koffie of thee te gebruiken en het museum te bezoeken. Natuurlijk ontbrak hierbij de tuin niet, waar (gelukkig) ook heel aparte planten te koop waren.

En hier nog wat foto's.

meer
19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht