Activiteiten & Actueel

Busreis naar Gelderland

De Uiterwaard

Met een volle bus vertrekken we 's morgens vroeg naar Gelderland. Het regent al als we instappen. Gelukkig blijken we waterbestendig. Het is deze dag af en toe ook droog geweest en op de kwekerij gaat 's middags de zon zelfs schijnen.  

De eerste tuin die we bezoeken ligt in een uitwaard bij Epse, vandaar de naam De Uiterwaard. Hier worden we ontvangen met koffie en appelgebak èn een fantastisch uitzicht op de IJssel. Tuinarchitect Jaap Poortvliet maakte het formele ontwerp, waarna Ton Blokvoort het heeft uitgebreid met inheemse beplanting, een vijver en een groot gazon. Vol bewondering realiseren wij hoeveel onderhoud deze tuin, met zijn grote borders, nodig heeft en dat wordt vrijwel geheel door een persoon gedaan. Petje af.

Op een kwartiertje rijden ligt Joppe waar we De Huzarenhof bezoeken. Deze tuin ligt in een bos. De tuin wordt omringt door hoge bomen en hierdoor ontstaat een geborgen, intieme sfeer. Door hagen en hoogteverschillen ontstaan veel verrassende effecten. De heren van het huis letten goed op de details en combinaties van planten. Alles daarbij tot in de puntjes verzorgd. Echt een tuin om van te genieten.

We vervolgen de reis naar een grote tuin Klein Knoevenoord in Brummen. Deze tuin wordt omringd door een natuurreservaat. Ook hier heren die het huis bewonen en de tuin onderhouden. Ze hebben overal kijklijnen naar het omringende landschap gecreëerd. Heel goed van ze. Er is een bordertuin, een parkachtig gedeelte met een fontein in de vijver en een bosgedeelte. In deze tuin zijn vele zitplaatsen en terrassen aangelegd. Er is plaats voor veel bezoekers en het was er ook redelijk druk. Leuk dat ze het experiment niet schuwen en ideeën uitproberen, zoals een stiltegrasveld en een knotwilgencirkel.

Tot slot stoppen we bij de schitterende kwekerij Hof te Dieren. Deze kwekerij wordt omringd door een eeuwenoude (koninklijke) tuinmuur. Een van de vorige eigenaren was Romke van der Ka, er staan nog planten die door hem zijn uitgezocht. De kwekerij heeft een grote variatie planten. Heerlijk om te snuffelen. We kopen dan ook massaal van deze bijzondere planten.

Naar goed gebruik sluiten we de dag af met een gezellig etentje. Het personeel van herberg De Luchte zwaait ons na afloop vrolijk uit.

Zie de foto's van de dag in het fotoalbum.

Kwekerij Hof te Dieren
meer

 

 

 

19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht