Activiteiten & Actueel

Lezing Tuinbeleving

Door Jan Lindhout

Eigenlijk ging de lezing over hoe je zelf je tuin kunt ontwerpen of aanpassen. Je hoeft er geen professional bij te halen, maar je kunt het zélf door je af te vragen hoe je zelf je tuin wilt beleven. Je kunt het hele proces natuurlijk doorlopen onder de deskundige begeleiding van een professional.

Eerst stond Afra van Ruiten stil bij het drama in de Ridderhof in Alphen aan den Rijn van het afgelopen weekend. Na de verschrikkelijke gebeurtenissen richten we ons toch weer op het tuinieren dat ons troost en afleiding kan geven.

In het biologielokaal van het Wellantcollege legde Afra ons uit hoe we tot een eigen Tuinbeleving kunnen komen. Door na te gaan wat de wensen zijn wat betreft  de belangrijkste structurerende elementen. Hoe liggen het woonhuis en de tuin ten opzichte van elkaar. En natuurlijk ook "waar zijn de buren en hoe zijn ze zichtbaar". Welk uitzicht willen we hebben vanuit het woonhuis op de tuin? Wat zijn doorlopende zichtelementen en waardoor vindt ons oog rust op een stuk van de tuin dat er speciaal voor ontworpen is? Hoe loopt de zon door de tuin in winter en zomer en hoe bepaalt dat onze rustpunten in de tuin? 

Naast de voor het grootste gedeelte van buiten opgelegde eigenschappen kan de tuin vooral karakter krijgen door de gewenste Tuinbeleving te onderzoeken. Afra denkt dan aan de menselijke behoefte om contact te maken met de tuin door de zintuigen: geur, genieten van vorm en kleur en aanraking. Dat heeft een grote invloed op de keuze van de beplanting. Veel voorbeelden werden getoond en uitgebreid besproken waardoor je het gevoel kreeg mee te mogen denken aan het ontwerp. Maar met de kennis en het inzicht van de professional er naast.

Na de pauze betrok Afra trends en de omgeving van de tuin in de beleving van de tuin en de afscheiding of inbedding van de tuin. Daarbij werden ook de dieren en planten uit de omgeving betrokken. De mogelijkheid werd genoemd mee te doen met de ecologische verantwoorde Tuinreservaten uit Vroege Vogels. onder het motto "Stop het stenen tijdperk".

Voor onze afdeling was het verder heel speciaal om voor het laatst aanwezig te zijn in het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn. In de pauze kregen we van Dave van Leeuwen voor de laatste keer de koffie en de thee en, heel terecht, werd het afscheid gevierd met een verloting en wat lekkers.

Hierbij nog enkele foto's.

meer

 

 

 

19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht