Activiteiten & Actueel

Van plant tot techniek

Net als bij zoveel andere technische scholen volgden de ingenieurs in Delft hun opleiding sinds de oprichting van de TU-Delft zonder tuin. Hierin kwam verandering toen de heer van Itterson rond 1907 de botanische tuin begon aan te leggen. Het werd een tuin waarin planten gekend en getest konden worden.

De heer van Itterson was een specialist op het gebied van microscopische anatomie en heeft gekeken hoe planten, die overal vandaan kwamen, in elkaar zitten en wat je er mee kan doen. Dit is een goede traditite in de tuin gebleven. Er is nog altijd onderzoek. Nu wordt bijvoorbeeld het waslaagje van de Pinus mugo mugo bekeken en er wordt gekeken of de stof die voor de bescherming zorgt op grote hoogte, geschikt kan zijn om veroudering tegen te gaan. Ook blijkt de Aloe Vera wel 5 jaar!! zonder water te kunnen. Deze plant zou een rol kunnen gaan spelen in de voorkoming van woestijnvorming.

Pieter van Mourik vertelt enthousiast over veel planten die in de tuin staan. Achter iedere boom en iedere struik schuilt een verhaal van afkomst of gebruik. Het verhaal begint over papier, inkt en schepen. Hout, hennep en vlas maakten het mogelijk om te varen. De verhalen zijn daardoor ook voor een deel verbonden met de aanwezigheid van nederlanders in AziĆ«. Bamboe, thee, nootmuskaat, kruidnagel, rijst, peper, rubber, een greep uit de planten die over het scherm trekken.

Het is een boeiende presentatie en ik ben al erg nieuwsgierig geworden naar de planten zelf. In september is er een excursie naar de tuin waarvoor u zich kunt opgeven via de agenda.

meer

 

 

 

19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht